Ελένη Καφαντάρη: «Νιώθω χαρούμενη στη Δανία επειδή η δουλειά μου αναγνωρίζεται»

Written by  Νοε 16, 2021
Από το Φεβρουάριο του 2019 βρίσκεται στη Δανία και από τον πάγκο της SISU και της Εθνικής Νεανίδων U18 της Δανίας, η φετινή αγωνιστική σεζόν τη βρίσκει στην  BK Amager, διεκδικώντας το πρωτάθλημα, στην Εθνική Γυναικών της Δανίας, ως βοηθός προπονητή, με στόχο την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ του 2023, αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, όπου της έχει δοθεί η θέση του επισκέπτη καθηγητή του Basketball.

Ο λόγος για την Ελένη Καφαντάρη, που ακολουθεί το όνειρο της μακριά από την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι με σκληρή δουλεια, οι κόποι ανταμείβονται.

Η Ελληνίδα τεχνικός μίλησε στο agapotobasket.gr, για την νέα αυτή πρόκληση της καριέρας της, την οργάνωση που υπάρχει σε κάθε επίπεδο στη Δανία, αλλά και τα πρώτα παιχνίδια των προκριματικών που ολοκληρώθηκα.  

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ελένης Καφαντάρη:

Πως ήρθε η συνεργασία με την Ομοσπονδία της Δανίας και την Εθνική Γυναικών της χώρας;
Η συνεργασία μου με την ομάδα των γυναικών άρχισε το καλοκαίρι όταν και συντάχθηκε το προπονητικό τιμ που θα οδηγούσε την ομάδα στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ. Ωστόσο μία χρονιά πριν είχαμε ήδη συνεργαστεί με την ομοσπονδία καθώς ήμουν η Head Coach της ομάδας των νεανίδων U18 της χώρας. Έπειτα από τις πρώτες συναντήσεις και την προετοιμασία μας είχαμε δύο παιχνίδια απέναντι στην Αυστρία στην έδρα μας και στη Ρωσία. Το πρώτο παιχνίδι το οποίο και ήταν στην έδρα μας απέναντι στην Αυστρία έγινε σε ένα κατάμεστο γήπεδο, το παιχνίδι κύλισε πολύ καλά για εμάς. Όπως ήταν αναμενόμενο στο πρώτο ημίχρονο δυσκολευτήκαμε λίγο μέχρι να βρούμε αγωνιστικό ρυθμό αλλά στο δεύτερο αρχίσαμε να παίζουμε το παιχνίδι μας και φτάσαμε στην εύκολη νίκη.Στο δεύτερο παιχνίδι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την Ρωσία εκτός έδρας. Η Ρωσία είναι μία παραδοσιακή δύναμη στο γυναικείο μπάσκετ και ενώ ηττηθήκαμε θεωρώ ότι κερδίσαμε πράγματα από αυτό το παιχνίδι τα οποία θα μας βοηθήσουν στην πορεία να πετύχουμε τον  στόχο μας ο οποίος δεν είναι άλλος από την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ.

Πως είναι οι συνθήκες εργασίας στη Δανία;
Οι συνθήκες εργασίας στη Δανία είναι πολύ διαφορετικές από αυτές στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως στον προπονητή παρέχονται όλα τα εφόδια προκειμένου να κάνει μια σωστή δουλειά. Αυτά μπορεί να είναι από εξοπλισμός που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην προπόνηση, σεμινάρια, φιλικά τουρνουά σε χώρες του εξωτερικού αλλά ακόμη και οι απολαβές είναι τέτοιες που χαρίζουν την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου που καλώς ή κακώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει όταν κάποιος χρειάζεται να κάνει και δεύτερη δουλειά πλάι σε αυτή του προπονητή. Υπάρχει χρόνος συνεπώς να μελετήσει κανείς και να προετοιμαστεί καλύτερα είτε για μια προπόνηση είτε για ένα παιχνίδι.

Είσαι ήδη αρκετά χρόνια στη Δανία. Ποιές είναι οι σκέψεις σου, τι είναι αυτό που σε έχει κερδίσει περισσότερο;
Αυτή είναι η τρίτη μπασκετική χρονιά που θα βρίσκομαι στην Δανία, φέτος μάλιστα άλλαξα και ομάδα και βρίσκομαι στον πάγκο της BK Amager η οποία και έχει πιο έμπειρες αθλήτριες και διεκδικεί το πρωτάθλημα. Νιώθω χαρούμενη που είμαι εδώ, κυρίως επειδή η δουλειά μου αναγνωρίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως ουσιαστικά μέσα σε 1,5 χρόνο κατάφερα να βρίσκομαι στις μικρές εθνικές της χώρας, στην εθνική των γυναικών αλλά και στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ακόμη οπού μου έχει δοθεί η θέση του επισκέπτη καθηγητή του Basketball. Το μπάσκετ στη χώρα ανεβαίνει και αυτό φαίνεται από τις συμμετοχές των εθνικών ομάδων. Η ομάδα των ανδρών και η ομάδα των γυναικών έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ και διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκριση της στο επερχόμενο, αλλά και πολλοί σύλλογοι πλέον συμμετέχουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως Eurocup η το BCL.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο παράθυρο των προκριματικών για το Ευρωμπάσκετ Γυναικών του 2023. Πως είδες τα πράγματα και πόσο μέσα στους στόχους της είναι η Εθνικη Δανιας;
Τα προκριματικά ξεκίνησαν πολύ καλά για εμάς. Η νίκη επί της Αυστρίας μας έδωσε μεγάλη ώθηση, μας βοήθησε να πιστέψουμε λίγο παραπάνω στον εαυτό μας. Η ήττα από την Ρωσία θεωρώ πως ήταν αναμενόμενη ωστόσο δείξαμε παρόλα αυτά καλά στοιχεία στο παιχνίδι μας. Δεδομένης της δυσκολίας που παρουσιάζει όμιλος μας αυτό που εμείς κυνηγάμε είναι μία από τις 4 δεύτερες θέσεις που δίνουν το εισιτήριο για την τελική φάση. Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή είμαστε μέσα στους στόχους μας και πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα επόμενα δύο παιχνίδια, με το Μαυροβούνιο στην έδρα μας και την Αυστρία εκτός.

Έχοντας υπάρξει μέλος και της Εθνικής Ελλάδας, πόσο διαφορετικό είναι να εκπροσωπείς μια άλλη χώρα;
Η συμμετοχή στην εθνική Ελλάδος δεν συγκρίνεται με τη συμμετοχή σε καμιά άλλη εθνική. Είναι η χώρα σου οπότε σε αγγίζει διαφορετικά όταν ακούς τον εθνικό ύμνο. Ωστόσο η συμμετοχή σε μία άλλη εθνική όπως στην δεδομένη φάση της Δανίας, σου δίνει άλλη εμπειρία, άλλες παραστάσεις και βλέπεις πως άλλες χώρες αντιμετωπίζουν τις ίδιες διοργανώσεις. Σίγουρα είναι μία πολυπόθητη εμπειρία και μακάρι να πάνε όλα καλά και να καταφέρουμε να προκριθούμε στην τελική φάση. Υπήρξα πολύ τυχερή με τη συμμετοχή μου στην εθνική Ελλάδος, είχαμε μεγάλες παίκτριες στην σύνθεση μας και φτάσαμε ψηλά. Νιώθω μεγάλη περηφάνια για την συμμετοχή μου σε εκείνη την ομάδα αλλά και μεγάλη δίψα για να πετύχω ακόμα περισσότερα με την τωρινή.

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.