Πάλεψε, αλλά έμεινε ξανά από δυνάμεις

Written by  Οκτ 23, 2015

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε βελτιωμένος σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού του, ωστόσο, δεν απέφυγε τα σημαντικά λάθη και απέναντι στην Λαμποράλ Κούτσα και έναν εκπληκτικό Γιάννη Μπουρούση γνώρισε την πρώτη του ήττα στη φετινή Ευρωλίγκα με 86-89 στην παράταση.

 

Ο διεθνής σέντερ έκανε το παιχνίδι της ζωής του απέναντι στην παλιά του ομάδα σημειώνοντας ρεκόρ καριέρας με 28 πόντους, ενώ σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή επίδοση της ομάδας του από τα 6,75 μ. (συνολικά 13/26 τρίποντα) πήρε την πρώτη νίκη για την Λαμποράλ, ενώ ταυτόχρονα «βύθισε» τους «ερυθρόλευκους» σε περισσότερη περισυλλογή.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου παρουσιάστηκε και πάλι έχοντας τα γνωστά προβλήματα σε άμυνα και επίθεση, ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά της από την περιφέρεια (10/21 τρίποντα), παράλληλα με την συγκινητική προσπάθεια του Ματ Λοτζέσκι που έκανε ρεκόρ καριέρας με 28 πόντους κάλυψαν τις αδυναμίες, χωρίς παρ’ όλα αυτά να φέρουν τη νίκη στον Πειραιά.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν την αναμέτρηση προσέχοντας κυρίως τα «νώτα» τους, αλλά με εμφανή διάθεση να πιέσουν στην άμυνα, να κλέψουν μπάλες και να τρέξουν στον αιφνιδιασμό. Ο Ολυμπιακός με τον Σπανούλη να προσπαθεί να αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του επεχείρησε να περάσει τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, εκεί όπου η επιστροφή του Οθέλο Χάντερ του έδωσε όγκο και δύναμη για να διατηρεί τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Τα λάθη, όμως, του τελευταίου δίλεπτου σε συνδυασμό με τον αποπροσανατολισμό στην άμυνα που έφερε εύκολους πόντους στην Λαμποράλ από την περιφέρεια, έφερε την ισπανική ομάδα μπροστά στο σκορ στο τέλος του δεκαλέπτου με 21-18.

Η Λαμποράλ συνέχισε να σκοράρει, φτάνοντας σε ένα σερί 11-0 για να πάρει διαφορά 8 πόντων στο πρώτο λεπτό του δευτέρου δεκαλέπτου (26-18) με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να τα βάζει με τους παίκτες του για την έλλειψη πάθους που επεδείκνυαν στο διάστημα αυτό.

Η διαφορά έφτασε και το -10 για τους «ερυθρόλευκους» (33-23 στο 14’), με τους γηπεδούχους να «βομβαρδίζουν» από τα 6,75 μ. (7/10 τρίποντα στο ημίχρονο) και τον Γιάννη Μπουρούση να «σκοτώνει» την πρώην ομάδα του, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι.

Ο διεθνής σέντερ ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2/2 «φαρμακερά» τρίποντα στο τελευταίο λεπτό, οδηγώντας την ομάδα του σε σημαντικό προβάδισμα με 48-39.

 Ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να βρίσκεται σε… άλλο γήπεδο, να χάνει τα ριμπάουντ και να παίζει κακή άμυνα, επιτρέποντας στον Μπουρούση να κάνει «πάρτι», την ώρα που ο συγκινητικός Λοτζέσκι προσπαθούσε να κρατήσει μόνος του την ομάδα του μέσα στο παιχνίδι.

Παρά το κακό του πρόσωπο ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιστρέψει από το -13 του 23’ (57-44) μειώνοντας σε 67-63 στο 30’, για να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο με την Λαμποράλ να προηγείται με 69-63.

Η νευρικότητα, η αστοχία και η βιασύνη ήταν τα στοιχεία και των δύο ομάδων στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου με πιο χαρακτηριστικό της αδυναμίας του Ολυμπιακού να σκοράρει το γεγονός ότι ο Χάντερ έχασε δύο φορές το καλάθι σε προσπάθειά του να καρφώσει.

Ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε γρήγορα τα 5 φάουλ (μόλις στο 33’), δίνοντας την ευκαιρία στην Λαμποράλ να σουτάρει από νωρίς βολές, ωστόσο, στο σημείο εκείνο εμφανίστηκε το ένστικτο της… επιβίωσης που τόσο πολύ του είχε λείψει μέχρι τώρα στη σεζόν.

Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν καλύτερη άμυνα, βρήκαν λύσεις στην επίθεση και με τρίποντο του Μάντζαρη και 5 συνεχόμενους πόντους από τον Βασίλη Σπανούλη πέρασαν μπροστά έπειτα από πολλή ώρα (71-72 στο 35’) και το παιχνίδι φάνηκε να ξαναρχίζει από την αρχή.

Ο Ολυμπιακός έδειξε να μένει από δυνάμεις και ψυχικά αποθέματα, επιτρέποντας στην Λαμποράλ να ξαναπάρει διαφορά (77-72), όμως, με δύο συνεχόμενα τρίποντα από Μάντζαρη και τον εκπληκτικό Λοτζέσκι, οι Πρωταθλητές Ελλάδας ξαναπέρασαν μπροστά με 77-78 με 1.29’’ να απομένουν για τη λήξη.

Ο Χανγκά ξέφυγε από τον Σπανούλη και πέτυχε ένα πολύ εύκολο καλάθι για το 79-78, ο Σπανούλης βιάστηκε να σουτάρει τρίποντο και, στη συνέχεια ο Πρίντεζης έκανε φάουλ στον Μπουρούση στο 1.01’’, με τον διεθνή σέντερ να ευστοχεί μόνο στη μία βολή για το 80-78.

Ο Πρίντεζης με το γνώριμο σου του ισοφάρισε στα 39.5’’, η Λαμποράλ έχασε την επίθεση και ο Ολυμπιακός είχε 10’’ στη διάθεσή του για να «κλέψει» τη νίκη. Αυτό δε συνέβη, ο Σπανούλης σούταρε και πάλι εκτός ισορροπίας και ο Μάικ Τζέημς πρόλαβε στο χρόνο που απομένει να ευστοχήσει σε σουτ από το κέντρο μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Το καλάθι, ωστόσο, έπειτα από τη μελέτη του βίντεο κρίθηκε εκπρόθεσμο και έτσι η αναμέτρηση πήγε σε επιπλέον πεντάλεπτο.

Στο επιπλέον πεντάλεπτο η Λαμποράλ συνέχισε να έχει εκπληκτική ευστοχία έξω από τα 6,75 μ. με τον Ολυμπιακό να μην έχει πια δυνάμεις για να ακολουθήσει κι έτσι το τελικό 96-89 σημάδεψε την αναμέτρηση και μαζί την πρώτη ήττα των «ερυθρολεύκων» στη φετινή Ευρωλίγκα.

Πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης, που έκανε ένα από τα καλύτερα βράδια της καριέρας του με ρεκόρ καριέρας έχοντας 28 πόντους, 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 κοψίματα και 43 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, πληγώνοντας βαριά την παλιά του ομάδα. Μεγάλη ζημιά έκανε και ο Χάγκα με 17 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ το τρίποντο του Μάικ Τζέιμς για το 93-87 στα 46’’ ήταν η «μαχαιριά» που ουσιαστικά αποτελείωσε τον Ολυμπιακό, με τον Αμερικανό να ολοκληρώνει με 13 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Για την ελληνική ομάδα, η εντυπωσιακή εμφάνιση του Ματ Λοτζέσκι που επίσης έκανε ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα με 28 πόντους με 6/7 τρίποντα, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ δεν στέφθηκε από επιτυχία, καθώς χάθηκε μέσα στην κακή εμφάνιση της ομάδας.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 13 πόντους και ο Γιώργος Πρίντεζης με 11 πόντους και 8 ριμπάουντ έδωσαν ανάσες κατά διαστήματα, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης που τελείωσε με 11 πόντους και 9 ασίστ ήταν και πάλι άστοχος, έχοντας συνολικά 3/10 δίποντα και 0/5 τρίποντα.

Ο Οθέλο Χάντερ στην επανεμφάνισή του είχε 7 πόντους και 6 ριμπάουντ και έδειξε ότι έλειψε από το ρόστερ του Ολυμπιακού όλο το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, η αποχή φάνηκε ότι τον έχει επηρεάσει, καθώς έκανε εύκολα λάθη σε άμυνα και επίθεση και δείχνει πως θέλει χρόνο για να επανέλθει σε υψηλά επίπεδα.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει από τη Βιτόρια με μια ακόμα ήττα, την τρίτη σε πέντε επίσημα παιχνίδια του, ενώ θα πρέπει να βρει τις δυνάμεις να αναθαρρήσει ενόψει της δύσκολης συνέχειας, καθώς τον περιμένει η αναμέτρηση με την Αρμάνι Μιλάνο την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιταλία.

Τα δεκάλεπτα: 21-18, 48-39, 69-63, 80-80, 96-89 (παρ.)

Λαμποράλ Κούτσα (Περάσοβιτς): Τζέιμς 13, Ντιοπ, Κοσέρ 9, Πλάνινιτς 4, Χανγκά 17, Μπουρούσης 28, Μπλάζιτς 3, Ντιοπ 2, Τιγί 4, Κανγκούρ 5, Άνταμς 8, Κορμπάτσο 3

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γιανγκ 5, Χάντερ 7, Παπαπέτρου, Σπανούλης 11, Στρόμπερι 7, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 11, Αγραβάνης, Μάντζαρης 13, Χάκετ 5, Λοτζέσκι 28, Αθηναίου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.