«Ερυθρόλευκη» αυτοδυναμία!

Written by  Ιαν 23, 2015

Ο Ολυμπιακός επέτρεψε στην Λαμποράλ Κούτσα να «απειλήσει» την έδρα του για ένα ημίχρονο, όμως, στην επανάληψη «ψήφισε» να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας και με το τελικό 76-64 παρέμεινε αήττητος μετά από τέσσερις αγωνιστικές και αποσπάστηκε μαζί με την ΤΣΣΚΑ από τις υπόλοιπες ομάδες που διεκδικούν το πλεονέκτημα έδρας από τον Στ΄ όμιλο του Top 16 της Ευρωλίγκας.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» σπατάλησαν ένα ημίχρονο με λάθος επιλογές, αστοχία και νευρικότητα, επιτρέποντας στην ισπανική ομάδα να πάρει διαφορά έως και 11 πόντων, φέρνοντας ανησυχία στις κερκίδες, ωστόσο, στην επανάληψη, με ηγέτη έναν «διαστημικό» Βασίλη Σπανούλη που ολοκλήρωσε τον αγώνα με 27 πόντους, απέδειξε ότι βρίσκεται σε περίοδο φόρμας και δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το πλεονέκτημα έδρας να ξεφύγει από τα χέρια του.

Η Λαμποράλ Κούτσα αιφνιδίασε τους «ερυθρόλευκους» στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, αφού εκμεταλλεύτηκε το άστοχο ξεκίνημα των γηπεδούχων και πήρε από νωρίς ένα προβάδισμα (3-9 στο 4’).

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξύπνησαν γρήγορα, έσφιξαν την άμυνά τους, βελτίωσαν τις επιθετικές τους επιδόσεις και με ένα σερί  8-0 πέρασαν μπροστά στο σκορ με 10-9 δύο λεπτά αργότερα.  Με τους «ερυθρόλευκους» να πετούν στα «σκουπίδια» τις ελεύθερες βολές που κέρδιζαν (7/12 στην πρώτη περίοδο) η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με την Λαμποράλ να προηγείται με 17-18.

Με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και η δεύτερη περίοδος, με τους Ισπανούς να κάνουν ένα γρήγορο σερί με ρεσιτάλ από τα 6,75 μ. για το 21-29 στο 14’  και το βράδυ προμηνυόταν δύσκολο για τους «ερυθρόλευκους».

Το καταστροφικό πρώτο ημίχρονο έληξε με την Λαμποράλ να προηγείται με 28-37 κι ενώ νωρίτερα η διαφορά είχε φτάσει και τους 10 πόντους (25-35 στο 19’) και με τον Ολυμπιακό να έχει απίστευτα χαμηλά ποσοστά (1/10 τρίποντα, 8/20 δίποντα).

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο ορεξάτος στο δεύτερο ημίχρονο και με τον κόσμο να δίνει παλμό από τις κερκίδες βελτίωσε τα ποσοστά του από τα 6,75 μ. και μείωσε σταδιακά τη διαφορά, κάνοντας το παιχνίδι ξανά ντέρμπι. Το 35-45 του 24’ έγινε 43-47 στο 26’ και 50-51 στο 29’ με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει πάρει «φωτιά» φτάνοντας τους 22 πόντους με συνολικά 15 στην τρίτη περίοδο.

Το θριαμβευτικό τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τον Ολυμπιακό να έχει πάρει προβάδισμα με 54-53, έχοντας επιδείξει ένα επιμέρους σκορ 26-16, αλλά με σαφώς πιο βελτιωμένα ποσοστά στην επίθεση και συνολικά 5/8 τρίποντα στο διάστημα αυτό.

Η ψυχολογία ήταν πια με το μέρος των Πειραιωτών κάτι που αποτυπώθηκε στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, όπου με ένα σερί 13-0, κράτησαν τη Λαμποράλ χωρίς πόντο για  πεντέμισι λεπτά, εκτόξευσαν τη διαφορά στο 67-53 και έθεσαν τις βάσεις για την νίκη.

Το τελικό 76-64 ήρθε να επισφραγίσει μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για τον Ολυμπιακό που κατάφερε να ξεπεράσει και τον κακό του εαυτό και να φτάσει σε μια σπουδαία νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλο που σίγουρα θα κάνει πολλές ζημιές στην συνέχεια του Top 16.

Η βραδιά ανήκει ολοκληρωτικά στον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος με το ξέσπασμά του όχι μόνο ξεσήκωσε τους συμπαίκτες του και την κερκίδα, αλλά απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι φέτος διανύει μία από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 27 πόντους και 6 ασίστ, δίνοντας το σύνθημα για την αντεπίθεση όταν τα πράγματα είχαν αρχίσει να σκουραίνουν για την ομάδα του.

Σπουδαία εμφάνιση, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, πραγματοποίησε ο Οθέλο Χάντερ, ο οποίος αξιοποίησε τις πάσες των συμπαικτών του σημειώνοντας συνολικά 14 πόντους, ενώ μάζεψε και 7 ριμπάουντ. Καλή εμφάνιση και από τον Βαγγέλη Μάντζαρη, που οργάνωσε σωστά την ομάδα του, προσθέτοντας στην στατιστική του 7 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Από την Λαμποράλ Κούτσα που έδειξε ότι είναι μια σκληροτράχηλη ομάδα που δεν βρίσκεται τυχαία στο Top 16, ο Άνταμς με 12 πόντους και 5 ασίστ και ο Σενγκέλια με 10 πόντους και 3 επιθετικά ριμπάουντ έκαναν τη ζημιά στο πρώτο μέρος, ενώ και ο πρώην «ερυθρόλευκος» Μίρζα Μπέγκιτς έκανε καλό παιχνίδι με 8 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός έμεινε αήττητος μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπειτα από 4 αγωνιστικές και πλέον η αναμέτρηση την ερχόμενη εβδομάδα απέναντι στην Αναντολού Εφές στην Τουρκία είναι μια «χρυσή» ευκαιρία όχι μόνο να έρθει ακόμα πιο κοντά στην πρόκριση στα playoff, αλλά με μια πιθανή του νίκη να έχει κάνει και ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση μιας εκ των δύο προνομιούχων θέσεων που δίνουν και το πλεονέκτημα της έδρας.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 28-37, 54-53, 76-64

Ολυμπιακός: 19/37 δίποντα, 8/26 τρίποντα, 14/20 βολές, 25-9 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 κοψίματα 7 λάθη

Λαμποράλ Κούτσα: 17/39 δίποντα, 5/19 τρίποντα, 15/21 βολές, 27-13 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 4 κλεψίματα, 5 κοψίματα 15 λάθη

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 7, Χάντερ 14, Ντάνστον 7, Σπανούλης 27, Σλούκας 2,  Χριστοδούλου, Πρίντεζης 2, Μάντζαρης 7, Καββαδάς, Κατσίβελης, Ντάρντεν 5, Λοτζέσκι 5

Λαμποράλ Κούτσα (Ναβάρο): Άνταμς 12, Τζέημς 4, Άιβερσον 6, Κοσέρ 3, Σενγκέιλα 10, Ντιοπ Μ., Ντιοπ Ι., Τιγί 8, Μπέγκιτς 8, Σαν Εμετέριο 4, Χάνσμπορο 5, Μπέρτρανς 6

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.