Κουτσα – θηκε στη Βιτόρια, αλλά ευκαιρία για… μαθήματα

Written by  Νοε 27, 2014

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την χειρότερη φετινή του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα και απέναντι στην Λαμποράλ Κούτσα δεν κατάφερε να διατηρήσει το αήττητό του στον Δ’ όμιλο, γνωρίζοντας μια σχετικά εύκολη ήττα με 89-70.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» που δεν θύμισαν σε κανένα σημείο του αγώνα ότι πριν την έναρξή του ήταν η καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, δεν είχαν καθόλου καθαρό μυαλό και πλήρωσαν την κακή περιφερειακή τους άμυνα, τις λάθος επιλογές τους στην επίθεση, την εξαιρετική αστοχία τους για παιχνίδια τέτοιου επιπέδου (3/9 τρίποντα, 15-22 βολές) και τις πολλές απουσίες τους, που ειδικά στο συγκεκριμένο παιχνίδι φάνηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, όπως συνέβη και σε όλα παιχνίδια της Ευρωλίγκα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μάρκο Ίβκοβιτς, του φιλάθλου του Ερυθρού Αστέρα που δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα στον αγώνα της ομάδας του με την Γαλατασαράι.

Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο, με την Λαμποράλ να έχει ήδη δύο κοψίματα στα πρώτα 30’’ και τον Βασίλη Σπανούλη να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι του αγώνα έπειτα από δύο λεπτά. Ο Μπέρτανς με τρίποντο από τα 8 μ. ενάμιση λεπτό αργότερα πέτυχε το πρώτο καλάθι της Λαμποράλ, το οποίο την έβαλε μπροστά στο σκορ κι ενώ ο Ολυμπιακός στο διάστημα που προηγήθηκε δεν είχε καταφέρει να πετύχει πόντο.

Η αστοχία και η νευρικότητα ήταν το χαρακτηριστικό του παιχνιδιού και για τις δυο ομάδες – χαρακτηριστικό το χαμένο κάρφωμα του Ντάρντεν στο 6’- μέχρι τα μισά του δεκαλέπτου, όταν οι παίκτες της Λαμποράλ «ζεστάθηκαν» και με συνεχόμενα τρίποντα από Κοζέρ και Ερτέλ, πήραν τη διαφορά που τους οδήγησε στο τέλος του δεκαλέπτου με πλεονέκτημα με 24-17.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν κακές περιστροφές στην άμυνα και να πέφτουν εύκολα στην παγίδα των φάουλ επιτρέποντας στην Λαμποράλ να φτάνει μέχρι και το +8 (28-20). Με την είσοδο του Σλούκα, ο οποίος οργάνωσε την επίθεση και πέτυχε σημαντικούς πόντους, ο Ολυμπιακός μείωσε στον πόντο (30-29 στο 15’), όμως, η περιφερειακή του άμυνα που επέτρεψε εύκολα μακρινά σουτ στη Λαμποράλ, αλλά και τα γρήγορα φάουλ που έστειλαν νωρίς την ισπανική ομάδα στις βολές, έφεραν γρήγορα τους γηπεδούχους και πάλι στο +7 (40-33 στο 17’).

Το πρώτο ημίχρονο έληξε με την Λαμποράλ να προηγείται με 44-37 και τον Ολυμπιακό να έχει πραγματοποιήσει μια αρκετά προβληματική εμφάνιση μέχρι το σημείο εκείνο.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου με την Λαμποράλ να κάνει ένα γρήγορο 9-0 στο πρώτο δίλεπτο και να εκτοξεύει τη διαφορά στο +16 (53-37 στο 22’) με τον Ολυμπιακό να ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις να γυρίσει στο παιχνίδι.

Με τους Πέτγουεϊ και Αγραβάνη να έχουν ήδη από 4 φάουλ στο πρώτο τρίλεπτο του δεκαλέπτου, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έπρεπε να βρει τρόπους να ανταπεξέλθει, την ώρα που ο Ναβάρο επέμεινε να «χτυπά» μέσα από την ρακέτα, όπου η Λαμποράλ είχε σαφές πλεονέκτημα.

Οι ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν τα ανόητα φάουλ του Ολυμπιακού και πήγαν από το 26’ στο πλεονέκτημα των βολών, αποκτώντας ένα ακόμα πλεονέκτημα στο παιχνίδι. Η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +20 για τους Ισπανούς (66-46 στο 28’) με τους παίκτες των «ερυθρολεύκων» να επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ… απελπισίας, σύμφωνα με την εικόνα που έδειχναν στο παρκέ.

Το εφιαλτικό τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την Λαμποράλ να προηγείται με 68-52  και τον Ολυμπιακό να έχει μόνο τον Βασίλη Σπανούλη να μην έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για την ανατροπή.

Ένα «μίνι» ξέσπασμα στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου έφερε τη μείωση του σκορ στο 70-59, με τον Ολυμπιακό να έχει και άλλες ευκαιρίες να μειώσει ακόμα περισσότερο, ωστόσο, οι βιαστικές επιλογές και η πολύ σκληρή στα όρια του φάουλ άμυνα της Λαμποράλ δεν του επέτρεψαν κάτι καλύτερο.

Η επιστροφή του Σπανούλη και το πείσμα του να μην τα παρατάει ποτέ έσωσαν τον Ολυμπιακό από χειρότερες καταστάσεις, όμως, στο τέλος της αναμέτρησης, ο εκνευρισμός των «ερυθρολεύκων» και η υπερβολική ευαισθησία των διαιτητών να χρεώνουν με τεχνικές ποινές (δύο μαζεμένες σε Σφαιρόπουλο και Αγραβάνη) που έστελναν σε συνεχόμενες βολές τους γηπεδούχους, ανέβασαν και πάλι τη διαφορά.

Το τελικό 89-70 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως ένα τιμητικό αποτέλεσμα με βάση την απόδοση των «ερυθρολεύκων», που έκαναν μακράν το χειρότερο φετινό τους παιχνίδι στην διοργάνωση.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με πολλά νεύρα μεταξύ Σπανούλη και Ερτέλ, ο οποίος αποβλήθηκε με δεύτερη τεχνική ποινή μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες από τους Ισπανούς φιλάθλους.

Ο Βασίλης Σπανούλης  ήταν ο μόνος που διακρίθηκε, παίζοντας ειδικά στα τελευταία λεπτά σχεδόν μόνος του την Λαμποράλ, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 27 πόντους (7/9 διποντα, 1/3 τρίποντα, 10/11 βολές), 3 ασίστ και 29 βαθμούς στο ranking, παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον κράτησε αρκετή ώρα στον πάγκο, όταν είδε πως η διαφορά πια είχε ξεφύγει.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, με τους πρώτους του πόντους στον αγώνα, όμως, πέρασε στην τέταρτη θέση των σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκα, αφήνοντας πίσω του τον άλλοτε συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό, Μάικ Μπατίστ.

Από τους υπόλοιπους παίκτες, ο Ντάνστον είχε μικρά διαστήματα στο πρώτο ημίχρονο πετυχαίνοντας συνολικά 12 πόντους με 6 ριμπάουντ, ωστόσο, σε γενικές γραμμές δεν ξέφυγε ούτε αυτός από τη μετριότητα.

Για την Λαμποράλ Κούτσα που πέτυχε την τρίτη νίκη της στον όμιλο, μεγάλο παιχνίδι έκαναν οι Ερτέλ με 18, Μπέρτανς με 17, Σαν Εμετέριο με 12 και Σενγκέιλα με 14 πόντους αντίστοιχα, ενώ ζημιά στον Ολυμπιακό έκανε και ένας πρώην «ερυθρόλευκος», ο Μίρζα Μπέγκιτς που σημείωσε 12 πόντους και πήρε 7 ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός έχασε το αήττητό του, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η ήττα αυτή όσο βαριά κι αν είναι και να πλήγωσε το γόητρό του, δεν του κάνει μεγάλη ζημιά. Αντίθετα, μπορεί να γίνει «μαγιά» για να διορθωθούν τα λάθη και οι αδυναμίες, ώστε και με την επιστροφή των τραυματιών, αλλά και κάποια πιθανή προσθήκη να παρουσιαστεί πιο δυνατός στη συνέχεια της διοργάνωσης και το Top 16 που ακολουθεί με πολύ πιο δυνατά παιχνίδια.

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 44-37, 68-52, 89-70

Λαμποράλ Κούτσα: 19/31 δίποντα, 8/21 τρίποντα, 27/31 βολές, 28-7 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 6 κλεψίματα, 6 κοψίματα, 12 λάθη

Ολυμπιακός: 23/43 δίποντα, 3/19 τρίποντα, 15/22 βολές, 14-12 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 10 λάθη

Λαμποράλ Κούτσα (Ναβάρο): Άιβερσον 3, Κοζέρ 9, Σενγκέλια 14, Πέρκινς, Ντιοπ Μ., Ντιοπ Ι., Τιγί, Μπέγκιτς 12, Βούγιασιτς 4, Σαν Εμετέριο 12, Ερτέλ 18, Μπερτάνς 17

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ, Χάντερ 4, Ντάνστον 12, Σπανούλης 27, Σλούκας 5, Χριστοδούλου, Αγραβάνης 7, Μάντζαρης 2, Καββαδάς, Λαφαγιέτ 6, Ντάρντεν 7

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.