Δεσποτάκης: «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ταλέντο»

Written by  Μάι 31, 2023

Η Εθνική Γυναικών δίνει σήμερα (31/5, 12.00) στο ΚΓ Αγίου Θωμά τον τρίτο φιλικό αγώνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ 2023. Η Εθνική Νέων Γυναικών περιμένει τη δική της σειρά για να πατήσει παρκέ, ενόψει της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 Β’ Κατηγορίας (28/7-6/8, Κραϊόβα, Ρουμανία).

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Μάριος Δεσποτάκης, μίλησε για την προετοιμασία, τη διαδικασία επιλογής, αλλά και τη συνεργασία που έχει με τους προπονητές των άλλων εθνικών ομάδων του μπάσκετ γυναικών και την παρουσία του για λίγες μέρες στην προετοιμασία της Εθνικής Γυναικών στην Πορταριά.

-Έχετε αρχίσει εδώ από  νωρίς ένα πρόγραμμα προπονήσεων κλιμακίων, ενόψει της συμμετοχής της Εθνικής Νέων Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20. Ποιος ήταν ο σκοπός ;

«Ο σκοπός μας ήταν να δούμε και να γνωρίσουμε όλα τα παιδιά αυτής της ηλικία, γι’ αυτό και κάναμε πολλές προπονήσεις σε Βορρά και Νότο σε αυτή την ηλικία του 2004. Αυτή τη στιγμή και μέχρι τώρα υπάρχουν νέα πρόσωπα στις προπονήσεις και περιμένουμε κι αυτές που είναι στις ΗΠΑ, που σπουδάζουν και παίζουν εκεί, να ενσωματωθούν και να πάμε σταδιακά σε μια επιλογή για την προετοιμασία».

-Είστε αισιόδοξος με την εικόνα που έχετε μέχρι τώρα;

«Ναι, είμαι πολύ αισιόδοξος, υπάρχει διάθεση από τα κορίτσια. Απολαμβάνουμε την κάθε προπόνηση που έχουμε κάνει και όλα είναι πολύ καλά».

-Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε στον πάγκο μιας εθνικής ομάδας. Ποια εικόνα έχετε τώρα που βλέπετε τα πράγματα από μια ίσως διαφορετική οπτική γωνία;

«Το μπάσκετ γυναικών για μένα έχει δυναμική. Απλά πρέπει κάποια πράγματα να γίνουν με λίγο διαφορετικό τρόπο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μια διάθεση αναβάθμισης του χώρου. Υπάρχει δυναμική και βλέπω και όρεξη από τα παιδιά. Το είδα και με τη Νέων Γυναικών και με τη Νεανίδων και με την Γυναικών στης οποίας την προετοιμασία βρέθηκα».

-Πώς ήταν η παρουσία σας στην Πορταριά δίπλα στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Γυναικών;

«Ήταν κάτι που το ήθελα και το επιδίωξα, γιατί θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει μια κοινή φιλοσοφία και λογικά, να ανταλλάσσουμε απόψεις. Υπάρχει ελληνική σχολή μπάσκετ και είναι και πολύ σπουδαία. Θα πρέπει να αποφασίσουμε κάποια στιγμή να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες, για να έχουμε αποτέλεσμα. Θα πρέπει να συνεργαζόμαστε όλοι μεταξύ μας και να μοιραζόμαστε τη γνώση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Όταν αυτό συμβαίνει υπάρχει πρόοδος. Τουλάχιστον στον χώρο του μπάσκετ γυναικών τόσο η συνεργασία με τον Πέτρο Πρέκα που βρίσκεται στην Εθνική Γυναικών, όπως και με τον Κτιστάκη ή την Γκουζίνη που βρίσκονται σε Νεανίδες και Κορασίδες υπάρχει μια πολύ ωραία συνεργασία και καλή πρώτη ύλη για να κάνουμε κάτι σημαντικό».

-Πόσο δύσκολο είναι να φτάσετε στις τελικές επιλογές;

«Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ταλέντο. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Η ανταλλαγή απόψεων στο μπάσκετ είναι κέρδος σε όποιο επίπεδο κι αν γίνεται. Είτε σε τεχνικό κομμάτι, είτε στο να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για αθλήτριες. Συζητήσαμε με καλή διάθεση, τα λέμε συχνά και είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε μιλήσει και με τους προπονητές των παιδιών αυτών, έχω ζητήσει στοιχεία και ήταν πολύ σημαντικό».

-Πόσο δύσκολο είναι το έργο της ομάδας, γιατί πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει πως η άνοδος είναι μια αποστολή κάθε άλλο παρά εύκολη;

«Είναι δύσκολο να ανέβεις στην Α’ Κατηγορία, αλλά στα δύσκολα φαίνεται και ο χαρακτήρας και η ικανότητα μιας ομάδας. Θα πολεμήσουμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε το καλύτερο που μπορούμε και πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε».

-Η προετοιμασία σας περιλαμβάνει προπονήσεις, αλλά έναν καλό αριθμό φιλικών, έτσι δεν είναι;

«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή προετοιμασία. Έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από το Φεβρουάριο που αρχίσαμε τις προπονήσεις το σχέδιο. Στις 19 Ιουνίου αρχίζει επίσημα η προετοιμασία, θα πάρουμε μέρος σε δύο τουρνουά και θα δώσουμε και δύο φιλικά. Θα έχουμε οχτώ δυνατά παιχνίδια πριν τα επίσημα και μια προετοιμασία που θα διαρκέσει κάτι περισσότερο από πέντε εβδομάδων ως το Ευρωπαϊκό. Οφείλω να πω πως σε αυτό έχει βοηθήσει η τιμ μάνατζερ Σοφία Κλιγκοπούλου, η οποία έχει κάνει εκπληκτική δουλειά στο κομμάτι αυτό».

-Πώς βλέπετε την προσπάθεια της Εθνικής Γυναικών, έχοντας ζήσει για λίγο και την προετοιμασία;

«Αυτό που έχω δει, μου αρέσει πολύ. Υπάρχει διάθεση, δουλεύουν πολύ σοβαρά, είναι πολύ συγκεντρωμένες, υπάρχει καλό κλίμα. Ίσως κάποιοι έχουν βιαστεί να βγάλουν συμπεράσματα, αλλά αυτό που πιστεύω εγώ είναι πως αυτή η ομάδα θα είναι σκληρή και ικανή για όλα».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.