Σωτήρης Σκιαδαρέσης: «Να δοθεί προσοχή στο μπάσκετ γυναικών»

Written by  Σεπ 20, 2021
Στην 15ετή ιστορία της έχει μια πορεία ανοδική και από την αγωνιστική σεζόν 2015-16 πρωταγωνιστεί στην Α1 Γυναικών αλλά και το Κύπελλο Ελλάδας με δύο συμμετοχές σε Final-4 και ισάριθμα μετάλλια, όντας παράδειγμα για την εξέλιξη του μπάσκετ γυναικών στην περιφέρεια.
Η Νίκη Λευκάδας τη χρονιά 2018-19 έκανε και το βήμα παραπάνω και εκτός των συνόρων καθώς δήλωσε συμμετοχή στο EuroCup Γυναικών, αποτέλεσε την πρώτη ομάδα των Επτανήσων που συμμετέχει σε επίσημη διεθνή διοργάνωση και προκρίθηκε μάλιστα και στους ομίλους της. Φέτος δηλώνει εκ νέου συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο ευελπιστώντας σε μια καλή πορεία με όπλο της την αγωνιστικότητα, το πάθος και τις προσεγμένες επιλογές στο στήσιμο της ομάδας. 
 
Ο Πρόεδρος της Νίκης Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, μίλησε στο agapotobasket.gr και τη Σεβαστή Βρακατσέλη, για το χτίσιμο της ομάδας, τους στόχους της, τη δουλειά που γίνεται στη Νίκη Λευκάδας στο αναπτυξιακό κομμάτι, τη δυσκολία του να είσαι στο "τιμόνι" μιας ομάδας στην περιφέρεια, τη στήριξη της πολιτείας αλλά και αυτά που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη του μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα.  
 

Πως χτίζεται η φετινή ομάδα, ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες;

Μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά όπως ήταν η περσινή για όλους μας, κάνουμε μια καινούργια αρχή. Η διοίκηση φέτος έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική ομάδα ομάδα. Πιστεύω πως εάν υπάρχει υγεία και δεν έχουμε προβλήματα τραυματισμών θα πάμε πολύ καλά. Οι στόχοι μας για τη φετινή σεζόν είναι αρχικά να περάσουμε στην επόμενη φάση, στους ομίλους του Eurocup, να προχωρήσουμε στο κύπελλο  και να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στο πρωτάθλημα.  

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία για μια ομάδα στην περιφέρεια;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μπορέσουν να έρθουν οι παίκτριες στην περιφέρεια. Αυτό το αντιμετωπίζουμε πολλά χρόνια, όμως όση δυσκολία έχουμε στην αρχή για να φέρουμε τις παίκτριες στη ομάδα, τόσο εύκολο είναι στη συνέχεια να παραμείνουν γιατί βλέπουν πραγματικά τις συνθήκες που υπάρχουν, από εγκαταστάσεις, από τη διαμονή και τη διατροφή τους, γενικά από τη ζωή που στο νησί είναι πολύ καλή, από την ευκολία μετακίνησης (δεν υπάρχει καράβι) αλλά και από το πόσο κοντά είναι οι άνθρωποι της ομάδας δίπλα στα κορίτσια φροντίζοντας να λύνονται άμεσα τα όποια προβλήματα δημιουργούνται.  Θεωρώ ότι η δυσκολία θα ξεπεραστεί και χρόνο με το χρόνο θα είναι πιο εύκολο να προσεγγίσουμε τις Ελληνίδες παίκτριες, όπου είναι και το ζητούμενο. 

Φέτος υπήρξε μια σημαντική βοήθεια από την πολιτεία

Ήταν μεγάλη βοήθεια αυτό που έγινε από την πολιτεία,  είναι πολύ σημαντικό που για πρώτη φορά θεσμοθετείται ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία θα έχουν σταθερά έσοδα από το στοίχημα μέσω της ΓΓΑ, γιατί δυστυχώς οι διοικήσεις τα προηγούμενα χρόνια αιμορραγούσαν. Θεωρώ βέβαια ότι το νομοσχέδιο πρέπει  να βελτιωθεί σε ορισμένα σημεία. Με τον τρόπο που είναι στημένο τώρα δεν θα μπορούν οι ομάδες μπάσκετ να απορροφήσουν ούτε το 50% των χρημάτων που δικαιούνται να πάρουν. Πάντως είναι πολύ καλό αυτό που έχει γίνει και θέλω να πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον κ. Αυγενάκη, για την ιδέα, την προσπάθεια και το αποτέλεσμα,  είναι πολύ μεγάλη η βοήθεια που παίρνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία. 

Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί περισσότερο το μπάσκετ γυναικών;

Θα πρέπει να μπουν νέα κορίτσια στο χώρο. Όλα τα κορίτσια θα πρέπει να καταλάβουν ότι  πρέπει να δουλέψουν σκληρά  αν θέλουν  να γίνουν καλές αθλήτριες αρχικά και μετά καλές μπασκεμπολίστριες. Δεν υπάρχει πιστεύω η κουλτούρα της σκληρής δουλειάς στην  πλειοψηφία των αθλητριών μπάσκετ, θα πρέπει τα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ σοβαρά να μάθουν να γυμνάζονται.  Θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από την πολιτεία και την ομοσπονδία στα μικρά σωματεία και ειδικά στα επαρχιακά που είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τα σωματεία της πρωτεύουσας. Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και  η Ομοσπονδία να δώσει μεγάλο βάρος είναι η προβολή του μπάσκετ γυναικών. Δεν είναι δυνατόν να μην δείχνει η ελληνική τηλεόραση (ούτε καν η κρατική ) το μπάσκετ γυναικών. Το θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο. Είναι ένας διαχωρισμός ανάμεσα στον  γυναικείο και τον ανδρικό  αθλητισμό που εν έτη 2021 δεν πρέπει να συμβαίνει. Ο γυναικείος αθλητισμός είναι εξίσου σοβαρός και θα έπρεπε να έχει την ίδια αντιμετώπιση.  Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ότι τουλάχιστον η κρατική τηλεόραση θα πρέπει να δίνει ίδιο χρόνο προβολής στο ανδρικό και γυναικείο μπάσκετ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η ομοσπονδία μας σε πρώτη φάση  να σκύψει πάνω στο γυναικείο μπάσκετ να αφουγκραστεί τα προβλήματα που είναι πάρα πολλά και να δώσει λύσεις.  

Η Νίκη Λευκάδας δουλεύει αρκετά με τις ακαδημίες της.

Οι υποδομές στη Νίκη Λευκάδας είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Έχουμε χτίσει, με σκληρή δουλειά, όλα αυτά τα χρόνια τα τμήματα μας ώστε να είναι ανταγωνιστικά απέναντι σε αντίστοιχες ομάδες της Δυτικής Ελλάδας και κατ΄ επέκταση της ΕΣΚΑΒΔΕ. Υπάρχουν αθλήτριες που έχουν προωθηθεί στο τμήμα γυναικών, έχουν πάρει πράγματα και έχουν αποκτήσει εμπειρίες στο ανώτερο επίπεδο. Φέτος έχουμε τη χαρά να έχουμε δύο κορίτσια των κορασίδων μας, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στην πρώτη ομάδα, παίρνοντας χρόνο συμμετοχής.      

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.