Άννη Κωνσταντινίδου «Θέλουμε το μπάσκετ γυναικών να έχει αυτό που του αξίζει»

Written by  Μαρ 19, 2021

Είναι η Σιδηρά Κυρία του Μπάσκετ Γυναικών στην Ελλάδα και ξεχωρίζει για τις ηγετικές της ικανότητες τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Η Άννη Κωνσταντινίδου έχει αφήσει τα διαπιστευτήρια της φορώντας τη φανέλα του Σπόρτιγκ και της Εθνικής Ομάδας και συνεχίζει να τα αφήνει σε κάθε τι που αναλαμβάνει.


Άνθρωπος του αθλητισμού, με πλούσια καριέρα στο μπάσκετ, ούσα μάλιστα αρχηγός της εθνικής ομάδας γυναικών επί μια 8ετία, έχει υπάρξει όχι μόνο ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο, αλλά και μαραθωνοδρόμος και πρωταθλήτρια του σκουός. Καταρτισμένη τόσο στη διοίκηση όσο και στην εκπαίδευση, με εμπειρία από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων αλλά και διεθνών events σε διάφορα αθλήματα, ενώ προΐσταται και των αθλητικών προγραμμάτων του ACS Athens, θέλει να έχει ενεργό ρόλο στη νέα σελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, με στόχο ένα καλύτερο αύριο για το μπάσκετ Γυναικών.

Η Άννη Κωνσταντινίδου μίλησε στο agapotobasket.gr, για την απόφαση της να συνταχθεί στο πλευρό του Βαγγέλη Λιόλιου, στις επερχόμενες εκλογές, τις αξίες που τους ενώνουν αλλά και τα εφόδια που της δίνει η επαγγελματική της εμπειρία για να συμβάλλει στη δημιουργία κάτι νέου σε σωστές βάσεις.


Πως προέκυψε η υποψηφιότητα; Γιατί τώρα;
Στην αρχή ένας φίλος / προπονητής με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να εμπλακώ με τις  αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας Μπάσκετ. Nα σου πω την αλήθεια, δεν ενθουσιάστηκα γιατί τα πράγματα έχουν μείνει κάπως στάσιμα εδώ και χρόνια, ειδικά στο Μπάσκετ Γυναικών και συγχρόνως έχω μια Διοικητική θέση σε  ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό και δεν έχω πολύ διαθέσιμο χρόνο.  Όταν με προσέγγισε ο Κος Λιόλιος και μου παρουσίασε   το όραμα του και τις ιδέες της ομάδας του,  μου εξήγησε παράλληλα οτι θα ήθελε να αναλάβω ενεργό συμβουλευτικό  ρόλο για να δημιουργήσουμε  τη νέα εποχή του μπάσκετ γυναικών.  Στο πλάνο του (και στο οργανόγραμμά του) υπήρχε εξαρχής ένας ξεχωριστός πυλώνας για το μπάσκετ γυναικών και έτσι ήταν για μένα πασιφανές οτι  θα έπρεπε να συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια της αλλαγής.  Θα βρω το χρόνο για να ασχοληθώ από τη στιγμή που βλέπω οτι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια.  Το εγχείρημα είναι τεράστιο αλλά μαζί με την ομάδα και φυσικά με πολλή δουλειά, πιστεύω οτι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στο άθλημα.

Με ρωτάς, γιατί τώρα.  Κοίταξε, οι συγκυρίες είναι ιδανικές: σε προσωπικό επίπεδο, τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει και έχω και τη στήριξη του άντρα μου και των παιδιών μου (αν οι συγκεκριμένες εκλογές γινόντουσαν πριν 10 χρόνια, με δύο παιδιά στη εφηβεία, δεν ξέρω αν θα είχα την ίδια δυνατότητα χρόνου).  Θεωρώ επίσης,  οτι η επαγγελματική μου εμπειρία μου δίνει όλα τα εφόδια για να δημιουργήσω κάτι σε σωστές βάσεις και με στόχους που στο μέλλον θα έχουν αποτελέσματα για τη νέα γενιά - και  μιλάω για τη νέα γενιά των κοριτσιών / αθλητριών που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με το μπάσκετ.  Τέλος, και πάλι θα αναφέρω ότι ο Κος Λιόλιος έχει ένα πλάνο συγκεκριμένο με στόχους, τρόπους υλοποίησης και έχει μια ομάδα / στελέχη  που έχουν τη διάθεση και τη δύναμη να δουλέψουν για το μέλλον.  Για το μπάσκετ γυναικών, συνεργαζόμαστε και δουλεύουμε  με τον συνυποψήφιο μου Χρήστο Βασιλειάδη, ο οποίος έχει μακρόχρονη εμπειρία με το μπάσκετ γυναικών ως Πρόεδρος του Πρωτέα Βούλας , με επιτυχίες κυρίως στα τμήματα υποδομών (Κορασίδες, νεανίδες)  ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη ακαδημία μπάσκετ.  Η εμπειρία του και οι γνώσεις του για το πως "λειτουργεί" το μπάσκετ γυναικών μέχρι τώρα θα συμβάλλει στις νέες προτάσεις και αλλαγές που  προτείνουμε και αν μας εμπιστευτούν τα σωματεία, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε.

Ποιες είναι οι αξίες εκείνες που μοιράζεστε με τον κ. Λιόλιο; 
Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι - ένα άθλημα.  Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο φυσική άσκηση.  Δημιουργεί χαρακτήρες, προσωπικότητες αλλά και καλλιεργεί τρόπο ζωής καθώς και κώδικα ζωής.  Απο το μπάσκετ τα παιδιά μπορούν να μάθουν αξίες όπως τι σημαίνει προσπάθεια, συνεργασία, σεβασμός, υπευθυνότητα, πειθαρχία, κίνητρο, την ανάγκη δημιουργίας στόχων , αριστεία και πολλές άλλες αξίες.  Δεν θα γίνουν όλα τα παιδιά επαγγελματίες αθλητές/αθλήτριες. Νομίζω ότι όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Σίγουρα θέλουμε να στηρίξουμε την αριστεία στο αγωνιστικό επίπεδο (οι Εθνικές μας ομάδες και ο πρωταθλητισμός των σωματείων), όμως είναι γεγονός οτι ένας μεγάλος αριθμός αθλητών/τριών δεν θα γίνουν επαγγελματίες.  Αυτά τα παιδιά όμως μεγαλώνοντας  θα είναι μέλη της κοινωνίας μας - σε σχολεία, πανεπιστήμια, δουλειές και θα φτιάξουν τις δικές τους οικογένειες.  Τι πιο ωραίο από το να τους δώσουμε εφόδια ζωής μέσα από το μπάσκετ;  Η "κοινωνική εκπαίδευση" πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες.  Σε όλα αυτά ταυτιζόμαστε με τον Κο Λιόλιο και έχει ένα σχέδιο για να υλοποιήσει τα προγράμματα του και ταυτόχρονα να μεταδώσει όλα αυτά τα μηνύματα.

Ποιο είναι το μπάσκετ που οραματίζεστε;
Θα μιλήσω για το μπάσκετ γυναικών. Προσωπικά θέλω να δω περισσότερα κορίτσια να ασχολούνται με το μπάσκετ.  Πολλές φορές περνάω από ανοιχτά γήπεδα και βλέπω μόνο αγόρια! Με ενοχλεί αυτό αφάνταστα!  Ο αριθμός των κοριτσιών που ασχολούνται με το μπάσκετ μειώνεται συνεχώς - για πολλούς λόγους.  Θέλω επίσης το μπάσκετ γυναικών να προβληθεί περισσότερο, το αξίζει! Μπορεί τα πράγματα να έχουν λίγο αλλάξει από τότε που έπαιζα εγώ, αλλά όχι πολύ!  Να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί  δεν υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη της Α1  μπάσκετ γυναικών - και με την τεχνολογία του σήμερα, έστω ένα κανάλι στο youtube με όλους τους αγώνες.  Θα ήθελα επίσης να δω  περισσότερες γυναίκες σε όλες τις θέσεις μέσα και γύρω από το μπάσκετ - προπονήτριες, κριτές, διαιτητές, σε συμβούλια σωματείων κλπ.  Θέλω επίσης το μπάσκετ γυναικών να έχει αυτό που του αξίζει. Τι εννοώ με αυτό;  Ένα απλό παράδειγμα:  Πρέπει να  υπάρχουν επιστημονικοί συνεργάτες σε ομάδες και εθνικές ομάδες ώστε να βοηθηθούν όλες οι αθλήτριες.  Αυτά είναι βασικά πράγματα, γιατί το μπάσκετ έχει εξελιχθεί και όμως, για τις γυναίκες, αυτά θεωρούνται ως πολυτέλεια.  Το μπάσκετ γυναικών πρέπει να έχει δυνατή και συνεχή παρουσία στην αθλητική μας κοινωνία με σεβασμό προς τις αθλήτριες, τα σωματεία και σε όλους που αγαπάνε και ασχολούνται με αυτό το άθλημα.  Με το πρόγραμμα μας και τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει για το μπάσκετ γυναικών, πιστεύω οτι αρκετά πράγματα θα αλλάξουν γιατί έχουμε και την απαραίτητη εμπειρία.

Σε ποιους θέλετε να "δώσετε πάσα" και με σκοπό τι να δημιουργήσετε;
Να δώσουμε πάσα στις Ενώσεις και τα Σωματεία και να μπορέσουμε όλοι μαζί να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερα κορίτσια να έρθουν στο όμορφο αυτό άθλημα που γυμνάζει το σώμα, αλλά ακονίζει και το μυαλό. Να έχουμε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και να “δέσουμε” τον σχολικό αθλητισμό με τα Σωματεία. Να δώσουμε πάσα στους Συλλόγους να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο Πρωτάθλημα, είτε για την Α1 που πρέπει να είναι η βιτρίνα του αθλήματος, είτε για την Α2 και τα τοπικά. Να δώσουμε πάσα στις γυναίκες σε όλο το φάσμα του μπάσκετ γυναικών να εκφραστούν. Να συστρατευτούμε όλοι εμείς που αγαπάμε το μπάσκετ γυναικών που, παρά την απαξίωση, δίνει ακόμα επιτυχίες σε Εθνικό επίπεδο. Να το κάνουμε καλύτερο, πιο αξιοκρατικό, βασισμένοι σε σωστές διαδικασίες και αποφάσεις.

Απασχολούμενη στην εκπαίδευση, με επαφές σε πολλές χώρες, πως μπορεί αυτό να σας βοηθήσει σε αυτά που οραματίζεστε;
Εργάζομαι στο  ACS Athens , ένα εκπαιδευτικό οργανισμό όπου το δίπτυχο "εκπαίδευση και αθλητισμός" αποτελεί βασική πτυχή της εκπαιδευτικής μας φιλοσοφίας.  Έχω μεγαλώσει σε αυτό το πλαίσιο και ακολούθησα το δρόμο των σπουδών στο εξωτερικό με το μπάσκετ δίπλα μου.  Το σχολείο μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω διάφορες δραστηριότητες, όπως διεθνή ευρωπαϊκά τουρνουά, διεθνή σεμινάρια προπονητών και άλλα και όλα αυτά μου έχουν δώσει μια επαγγελματική γνώση που για μένα είναι ανεκτίμητη.  Έμαθα πολλά ως αθλήτρια, αλλά τώρα ακόμα περισσότερο. Με τα επαγγελματικά ταξίδια που πηγαίνω στις Η.Π.Α., για επαφές με πανεπιστήμια, μου δίνεται η ευκαιρία και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου σε θέματα οργανωτικά αλλά και να δημιουργήσω σχέσεις με προσωπικότητες του μπάσκετ.  Έτσι δημιουργώ ευκαιρίες για μαθητές / μαθήτριες του σχολείου μας και όχι μόνο.  Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν επικοινωνήσει προπονητές από πανεπιστήμια και ζητούν τη γνώμη μου για παίκτριες από την Ελλάδα - και ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω όπου μπορώ.  Πιστεύω οτι παρατηρώντας και άλλους τρόπους λειτουργίας του αθλήματος σε άλλα κράτη, μπορώ συνεχώς να αποκομίζω πράγματα που θα φανούν χρήσιμα για μας για την επόμενη μέρα στο μπάσκετ γυναικών.

Σε τι μπορεί να προσφέρει περισσότερο η Άννη Κωνσταντινίδου, με την παρακαταθήκη και της πορείας που έχει διαγράψει στο χώρο και ως παίκτρια;
Θεωρώ ότι η ακαδημαϊκή μου πορεία, η επαγγελματική μου καριέρα, που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την οργάνωση σε Ολυμπιακούς αγώνες και άλλες διεθνείς διοργανώσεις και η αθλητική  μου σταδιοδρομία αποτελούν ένα "μείγμα" που μπορεί να προσφέρει στο μπάσκετ γυναικών ένα καλύτερο αύριο με πράξεις και όχι λόγια.  Ξέρεις, στα λόγια είναι όλα εύκολα. Το θέμα είναι να έχεις την ικανότητα να εκτελέσεις σωστά ένα σχέδιο. Έχω φτάσει σε αυτή τη φάση της ζωής μου με μεθοδικότητα, με επιμονή και υπομονή, έχοντας πάντα στόχους και βλέποντας μακριά.   Έτσι και τώρα, έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο με σκοπό τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και είμαι σίγουρη ότι με υπομονή και επιμονή όλα μπορούν να γίνουν.  Σίγουρα δεν θα αλλάξουν τα πράγματα σε μια νύχτα... αλλά κάποια πράγματα θα αλλάξουν. Και θα γίνουν καλύτερα.

Τέλος, με ρώτησαν κάποιοι αν είμαι σίγουρη για την απόφαση μου να ασχοληθώ με την ομοσπονδία.  Ξέρεις, Σεβαστή όλοι μπορούμε να είμαστε στην άκρη και να κάνουμε κριτική, Σε αυτήν την κατάσταση που είμαστε, δεν θα ήθελα στο μέλλον να σκέφτομαι ότι δεν προσπάθησα.

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.