Από τη Γουμένισσα στον Ολυμπιακό

Written by  Μάι 20, 2016

Έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα η κορυφαία Ελληνίδα μπασκεμπολίστρια. Με 12 χρόνια καριέρας στα γήπεδα του εξωτερικού σε Ευρώπη και Αμερική από τα 26 συνολικά που βρίσκεται μέσα στις τέσσερις γραμμές των παρκέ αγκαλιά με την πορτοκαλί μπάλα η Εβίνα Μάλτση έχει αφήσει τα διαπιστευτήρια της όπου και αν αγωνίστηκε συνδέοντας τ’ όνομά της όχι μόνο με τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε αλλά κυρίως με τη μεγάλης της αγάπη που δεν είναι άλλη από την Εθνική Ελλάδος. Η ιστορία συνεχίζεται εντός των τεσσάρων γραμμών πλέον με τη φανέλα του Ολυμπιακού καθώς η μεγάλη μεταγραφή και επίστροφή της κορυφαίας Ελληνίδας μπασκεμπολίστριας ανακοινώθηκε πριν λίγο από την ομάδα του Πειραιά. 

 

Γεννημένη στην Γουμένισσα του Κιλκίς στις 30 Δεκεμβρίου 1978 η Εβίνα Μάλτση ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στην τοπική ομάδα τον ΑΟΚ Γουμένισσα το 1990, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε στην Α2 κατηγορία. Έμεινε εκεί για 7 χρόνια πριν μεταπηδήσει στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος αγωνιζόταν τότε στην Α1 παραμένοντας μόνο για έναν χρόνο πριν μετακομίσει το 1998 στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό της ΜΕΝΤ. Με τις εμφανίσεις της έχει ήδη αρχίσει να ξεχωρίζει και το 2000 κατηφορίζει στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Με την ομάδα των «πράσινων» μπορεί να μην κατέκτησε κάποιον τίτλο, ωστόσο, αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα και στην τελευταία της χρονιά στην ομάδα αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ του πρωταθλήματος με 21,9 πόντους μ.ό. Το «τριφύλλι» ήταν το εισιτήριό της ώστε να γίνει γνωστή και στην Ευρώπη. Το 2004 αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη της στο ισπανικό πρωτάθλημα και ν’ αγωνιστεί με την φανέλα της Θέλτα ντε Βίγο Μπαλκονέστο. Στην ομάδα θα μείνει για μία σεζόν παίρνοντας μεταγραφή στη συνέχεια στη Σαραγόσα. Η ευρωπαϊκή της πορεία συνεχίζεται και το καλοκαίρι του 2006 ανεβαίνει λίγο πιο βόρεια και συγκεκριμένα αγωνίζεται στο γαλλικό πρωτάθλημα με την Μπουρζ. Αξίζει να σημειωθεί πως στον έναν χρόνο που αγωνίστηκε κατέκτησε το Κύπελλο Ομοσπονδίας το 2007, ενώ αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ της ομάδας της και δεύτερη σε όλη την Ευρωλίγκα. Ενώ εκείνη αγωνίζεται στην Ευρώπη, τ’ όνομά της ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η Κονέκτικακ Σαν  θα είναι ο επόμενος και πιο σημαντικός ίσως σταθμός της καριέρας της καθώς θα κάνει πραγματικότητα το παιδικό της όνειρο και θ’ αγωνιστεί για μία χρονιά στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το WNBA. Μάλιστα με τους Κονέκτικατ Σαν θα φτάσει έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Στους 26 αγώνες που έπαιξε είχε 6 πόντους μ.ο.

Η Εβίνα Μάλτση είναι η δεύτερη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που αγωνίστηκε στο Women NBA μετά την Αναστασία Κωστάκη. Ολοκληρώνοντας την παραμονή της στην Αμερική θα επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ρος Κασάρες Βαλένθια, με την οποία θα κατακτήσει το πρωτάθλημα και η εξαργύρωση των σπουδαίων εμφανίσεων της θα έρθει με την συμμετοχή της στο All Star Game της FIBA Europe.

Το καλοκαίρι του 2008 θα μετακομίσει στην Τσεχία και θα υπογράψει συμβόλαιο με την USK Πράγα 86 όπου θα παραμείνει για τρία χρόνια. Η παραμονή της συνοδεύτηκε από επιτυχίες καθώς στην τελευταία της χρονιά πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου Τσεχίας. Πνεύμα ανήσυχο που διακατέχεται από το πάθος και αναζητά συνεχώς νέες περιπέτειες στην ζωή της, το καλοκαίρι του 2011 υπογράφει συμβόλαιο με την πολωνική Πολκοβίτσε.

Έχοντας καταθέσει τα διαπιστευτήρια της εντός παρκέ και όντας από τις πιο περιζήτητες αθλήτριες, η Ευανθία (όπως είναι το πλήρες όνομά της) Μάλτση μετακομίζει στη γειτονική Τουρκία και σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης για λογαριασμό της Καϊσέρι Κάσκι. Η παρουσία της εκεί άκρως επιτυχημένη καθώς στο τουρκικό πρωτάθλημα είχε 13 πόντους μ.ο ενώ στο Eurocup 18,8 πόντους. Μάλιστα την ίδια χρονιά είχε συμπαίκτρια και άλλη μία Ελληνίδα, την Ζωή Δημητράκου. Μαζί κατάφεραν να φτάσουν ως τον τελικό του Eurocup χάνοντας, όμως, το τρόπαιο από την Ντιναμό Μόσχας. Το επόμενο καλοκαίρι, αυτό του 2013 θα γίνει κάτοικος Αντιόχειας και θα αγωνιστεί με τη φανέλα της Χόμεντ Αντάκια Μπελέντιγιε. Επόμενος σταθμός στην μεγάλη καριέρα της είναι η Μπότας που έχει έδρα τα Άδανα της Τουρκίας στην οποία υπέγραψε συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2014 και αγωνίστηκε μέχρι τη σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν λίγους μήνες. 

Το μεγαλύτερο και πιο αγαπημένο κεφάλαιο στην καριέρα της αποτελεί η Εθνική ομάδα, με τη φανέλα της οποίας, θα γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της στο βιβλίο της Ιστορίας της «γαλανόλευκης». Αν προσπαθήσει κάποιος να ξεχωρίσει τις κορυφαίες και πιο ξεχωριστές στιγμές (αδικώντας σίγουρα πολλές στιγμές μιας τόσο πλούσιας καριέρας) της Εβίνας Μάλτση με την γαλανόλευκη φανέλα τότε αυτές είναι η συμμετοχή της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες  της Αθήνας το 2004, όπου τερμάτισε στην 7η θέση, όπως και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2005 στην Τουρκία όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε την 10η θέση βλέποντας μάλιστα το όνομα της στον πίνακα των πρώτων δέκα σκόρερ της διοργάνωσης (πέτυχε 92 πόντους - 9η θέση). Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2009 στα γήπεδα της Λετονίας αποτελεί διοργάνωση σταθμό για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που κατέλαβε την 5η θέση. Η αρχηγός παίζοντας όμορφο και θεαματικό μπάσκετ θα κερδίσει δίκαια τον τίτλο της πολυτιμότερης παίκτριας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με 22,5 πόντους μ.ό.

 Επόμενο κεφάλαιο στην πλούσια καριέρα της κορυφαίας Ελληνίδας μπασκετμπολίστριας είναι ο επαναπατρισμός και ο νταμπλούχος Ολυμπιακός. Η συνεργασία των δύο πλευρών επισφραγίστηκε με μια σύντομη ανακοίνωση από την διοίκηση των «ερυθρολεύκων». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με την Εβίνα Μάλτση. Η διεθνής αθλήτρια καλαθοσφαίρισης βρέθηκε σήμερα στα γραφεία του συλλόγου μας στην Πλατεία Αλεξάνδρας και υπέγραψε το νέο της συμβόλαιο.

Η Εβίνα Μάλτση είναι γεννημένη στις 30 Δεκεμβρίου 1978, έχει ύψος 1,78 μ., βάρος 75 κ. και αγωνίζεται στη θέση γκαρντ.

Η Εβίνα Μάλτση, που αποτελεί την πρώτη μεταγραφική κίνηση του τμήματος Μπάσκετ Γυναικών,  τη σεζόν 2007 αγωνίστηκε στο WNBA με τις Connecticut Sun ενώ έχει τεράστια εμπειρία από το Ευρωπαϊκό μπάσκετ με συμμετοχές στα πρωταθλήματα της Γαλλίας της Ισπανίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας.

Πηγή φωτογραφίας: osfp.gr

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.