«Πράσινος» θρίαμβος στο «παγωμένο» ΣΕΦ

Written by  Οκτ 08, 2015

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής του ντέρμπι των «αιωνίων», καθώς παίζοντας εκπληκτική άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο πήρε σπουδαία νίκη στο άδειο λόγω τιμωρίας ΣΕΦ με 64-70 με την οποία έβαλε τέλος με εμφατικό τρόπο στο αρνητικό σερί απέναντι στον Ολυμπιακό και προκρίθηκε θριαμβευτικά στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

 

Οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν πολύ πιο έτοιμοι στο ξεκίνημα της χρονιάς απέναντι στους «ερυθρόλευκους» που στο τέλος έμειναν από δυνάμεις και παραδόθηκαν άνευ όρων στην ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς που έκανε το ιδανικό ντεμπούτο στον πάγκο του «τριφυλλιού».

Το παιχνίδι ήταν εξαιρετικά κακό από πλευράς θεάματος κάτι που ήταν απολύτως δικαιολογημένος λόγω της χρονικής συγκυρίας που διεξήχθη με τις δύο ομάδες να είναι εμφανώς ανέτοιμες και να ολοκληρώνουν την αναμέτρηση με πολύ χαμηλά ποσοστά σε τρίποντα και βολές (5/30 και 23-32 ο Ολυμπιακός, 4/16 και 30/46 ο Παναθηναϊκός), ενώ αμφότεροι τελείωσαν με 15 και 19 λάθη αντίστοιχα.

Ο Παναθηναϊκός, όμως, ήταν πιο συγκροτημένος, περισσότερο συμπαγής και οργανωμένος και στο τέλος έφτασε σε μια σπουδαία νίκη κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, αλλά και ουσιαστικούς, αφού παραμένουν μέσα σε έναν από τους τρεις στόχους της σε μια χρονιά όπου οι βλέψεις είναι σαφέστατα πιο υψηλές από την περσινή.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πιο καλά το παιχνίδι, βάζοντας τη μπάλα μέσα στο καλάθι με τους Πρίντεζη και Σπανούλη να παίρνουν πρωτοβουλίες και να οδηγούν σε προβάδισμα των «ερυθρολεύκων» με 8-2, όμως, ο Παναθηναϊκός παίζοντας καλή περιφερειακή άμυνα και εκμεταλλευόμενος τα γρήγορα δύο φάουλ του Πάτρικ Γιανγκ μάζεψε τη διαφορά και πέρασε μπροστά με 8-9 στο 6’.

Το κακό πρώτο δεκάλεπτο από πλευράς ποιότητας και θεάματος ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 14-12 και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να έχει ήδη δύο πονοκεφάλους με τους Γιανγκ και Αγραβάνη να έχουν ήδη από δύο φάουλ.

Οι δύο ομάδες συνέχισαν να κακοποιούν το μπάσκετ και στη δεύτερη περίοδο δείγμα της ανετοιμότητας σε αυτό το σημείο της χρονιάς, ενώ το σκορ ημιχρόνου (26-26) μόνο τιμή για το επίπεδο των δύο αντιπάλων δε θα μπορούσε να είναι.

Ο Ολυμπιακός είχε μόλις 2/15 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, με τον Παναθηναϊκό να έχει ελαφρώς καλύτερο ποσοστό (2/7), ενώ και τα ποσοστά τους στις βολές ήταν άσχημα με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν 8/14 και τους «πράσινους» 10/16.

Οι δύο ομάδες μπήκαν με περισσότερη ενέργεια στο τρίτο δεκάλεπτο, με το σκορ να πηγαίνει πόντο πόντο  και τις άμυνες να είναι πάντα το σημείο αναφοράς στο παιχνίδι αμφότερων. Η φθορά των φάουλ ήταν εκείνη που άρχισε να δημιουργεί προβλήματα και στους δύο με τους Ραντούλιτσα και Φέλντειν να φτάνουν πρώτοι τα τρία και τους Μιλουτίνοφ και Γιανγκ να τους ακολουθούν στο επόμενο λεπτό.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο συντονισμένος στην οργάνωση του παιχνιδιού του και πιο ψύχραιμος από τη γραμμή των βολών με αποτέλεσμα να χτίσει μια διαφορά 5 πόντων (33-38 στο 26’) και να μεταφέρει την πίεση στους γηπεδούχους που, όμως, κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι και πάλι στην ισοπαλία με τρίποντο του Δημήτρη Αγραβάνη σε νεκρό χρόνο για το 44-44.

Ο Ολυμπιακός κατέρρευσε στην τελευταία περίοδο και έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να κάνει πάρτι σε όλες τις άκρες του παρκέ, κάτι που αποτυπώθηκε στην συνολική εικόνα του δεκαλέπτου.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν στην τελευταία περίοδο με πολύ πιο καθαρό μυαλό και εκμεταλλευόμενοι τα λάθη του Χάκετ στην οργάνωση που κράτησαν τον Ολυμπιακό χωρίς πόντο για περισσότερα από έξι λεπτά, αλλά και με 7 συνεχόμενους πόντους από τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς πήραν διαφορά 15 πόντων (44-59 στο 35’) και ανέλαβαν τον έλεγχο του αγώνα.

Το σερί 7-0 του Ολυμπιακού στο τέλος της αναμέτρησης δεν ήταν αρκετά για να γίνει η ολική ανατροπή κι έτσι το τελικό 64-70 δίκαια δίνει τη νίκη και την πρόκριση στον Παναθηναϊκό.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης του «τριφυλλιού» ήταν ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς που σημείωσε συνολικά 12 πόντους με 4 ριμπάουντ, πετυχαίνοντας τους πιο κρίσιμους που έγειραν την διαφορά υπέρ του Παναθηναϊκού, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης σε ένα από τα τελευταία ντέρμπι της καριέρας του σημείωσε 14 πόντους με 3 ριμπάουντ.

Πολύ καλός ήταν επίσης και ο Τζέημς Φελντέιν με 14 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ σημαντική συμβολή σε πολλούς τομείς είχε και ο Νικ Καλάθης με 7 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Από τον Ολυμπιακό, ο οποίος παρουσιάστηκε κατώτερος του αναμενομένου, ο Γιώργος Πρίντεζης σε ορισμένα σημεία του αγώνα ήταν απελπιστικά μόνος ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 19 πόντους και 4 ριμπάουντ, ενώ στο τέλος της αναμέτρησης ο Ματ Λοτζέσκι προσπάθησε να βοηθήσει στην ανατροπή σημειώνοντας συνολικά 14 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Ο Παναθηναϊκός είναι η τέταρτη ομάδα που ολοκληρώνει το παζλ των ημιτελικών, όμως, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου. Πάνω από όλα, ωστόσο, πέτυχε ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του «αιώνιου» αντιπάλου του που ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν και ενόψει του ντέρμπι που ακολουθεί για τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος του δίνει ένα πολύ μεγάλο ψυχολογικό αβαντάζ για τη συνέχεια της περιόδου.

Τα δεκάλεπτα: 14-12, 26-26, 44-44, 64-70

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος) Γιανγκ 2, Παπαπέτρου 6, Σπανούλης 2, Στρόμπερι 4, Τσαϊρέλης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 19, Αγραβάνης 6, Μάντζαρης 2, Χάκετ 4, Λοτζέσκι 14, Αθηναίου 3

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 8, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 12, Φώτσης 2, Ραντούλιτσα 4, Φέλντειν 11, Διαμαντίδης 16, Γκιστ 4, Καλάθης 7, Παπαγιάννης, Λούντζης, Κούζμιτς 3

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.