Παναθηναϊκός – Απόλλων Πάτρας: Η προϊστορία των φιναλίστ του τελικού

Written by  Απρ 04, 2015

Ο 40ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας είναι προ των πυλών, με τους δύο «μονομάχους», Παναθηναϊκό και Απόλλωνα Πάτρας, να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, αλλά με κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του τροπαίου. Ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η προϊστορία των αναμετρήσεών τους για το θεσμό είναι εξολοκλήρου υπέρ των Πατρινών!

 

Αυτή είναι η μόλις τρίτη συνάντηση των δύο αντιπάλων για τον θεσμό του Κυπέλλου με τον Απόλλωνα Πάτρας να υπερηφανεύεται ότι κατάφερε να επικρατήσει και στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις για τον θεσμό.

Η πρώτη συνάντηση των δύο φετινών φιναλίστ ήταν το 1997, όταν η εκπληκτική τότε ομάδα του Απόλλωνα με προπονητή τον Βαγγέλη Αλεξανδρή και αρχηγό τον σημερινό τεχνικό του, Νίκο Βετούλα, έκανε την έκπληξη στο Final Four του ΟΑΚΑ, όπου συμμετείχαν επίσης ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ και επικράτησε στον ημιτελικό του Παναθηναϊκού με πρωταγωνιστές τον Χάρολντ Έλις που σημείωσε 21 πόντους και τον πρώην «πράσινο» Χρήστο Μυριούνη που πέτυχε 18 πόντους.

Στον τελικό της διοργάνωσης, ο Απόλλων Πάτρας, πάλεψε ως το τέλος να πετύχει τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του, αλλά λύγισε στην τελευταία επίθεση με τον νεαρό τότε Δημήτρη Παπανικολάου να πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι για το 80-78, χαρίζοντας, ταυτόχρονα, στον Ολυμπιακό τον πρώτο τίτλο της χρονιάς που ολοκληρώθηκε με το «ερυθρόλευκο» «Triple Crown».

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να ξαναβρεθούν οι δύο ομάδες αντιμέτωπες ξανά για τον θεσμό του Κυπέλλου τη σεζόν 2003-04, με τον Απόλλωνα να κάνει ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, αφού για τη Β’ φάση της διοργάνωσης επικράτησε στο Λουτράκι του τυπικά γηπεδούχου Παναθηναϊκού με 82-90 και τον απέκλεισε από τη συνέχεια.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης των Πατρινών ήταν ο Τζόουνς που σημείωσε 40 πόντους! Ο Απόλλων έφτασε ως το Final Four της διοργάνωσης που διεξήχθη λίγους μήνες μετά στην Λαμία, όπου αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον μετέπειτα Κυπελλούχο Άρη με 72-93 και, ενώ το ίδιο εύκολα ηττήθηκε και στον μικρό τελικό από το Περιστέρι με 94-73 και έμεινε στην τέταρτη θέση.

Θα τριτώσει το καλό για την ομάδα της Πάτρας και θα πανηγυρίσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της απέναντι σε έναν τεράστιο αντίπαλο ή ο Παναθηναϊκός θα αυξήσει την διαφορά από τον δεύτερο, φτάνοντας στην κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου που θα τοποθετήσει στην πλούσια τροπαιοθήκη του;

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, η διαφορά δυναμικότητας φαίνεται πολύ μεγάλη, ωστόσο, στο παρκέ και κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου τελικού όλα μπορούν να συμβούν. Απαντήσεις θα δοθούν το απόγευμα της Κυριακής!  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.