Euroleague: Ο… τρομακτικός Έντι Ταβάρες (vid)

Written by  Απρ 13, 2020

Η Turkish Airlines Euroleague εστιάζει το αφιέρωμα στις χαρακτηριστικές κινήσεις παικτών που ξεχωρίζουν στην διοργάνωση, στον Έντι Ταβάρες.

Ο θηριώδης σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ίσως ο κορυφαίος αμυντικός της Λίγκας, κάτι που η διοργάνωση δεν αφήνει να περάσει απαρατήρητο. Στο αφιέρωμά της, αναφέρει:

Λίγοι παίκτες στην ιστορία της Turkish Airlines Euroleague έχουν αλλάξει τον ρου των παιχνιδιών από την άμυνά τους, όσο ο σέντερ Έντι Ταβάρες, ο οποίος πετυχαίνει να βελτιώνεται διαρκώς από τότε που αποκτήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης και έκανε το ντεμπούτο του στις 14 Νοεμβρίου 2017. Αν κανείς κοιτάξει τους αριθμός, δεν έχει καν αντίπαλο. Ο Ταβάρες είναι ο πιο… τρομακτικός παίκτης του Ευρωπαϊκού μπάσκετ τις τρεις τελευταίες χρονιές. Σε αυτό το διάστημα, ο Ταβάρες έχει μπλοκάρει 161 σουτ, 55 περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο. Μόνο ο Μπράιαντ Ντάνστον με 106 έχει καταφέρει να κόψει περισσότερα από 75 σουτ σε αυτές τις τρεις σεζόν. Κανένας άλλος παίκτης δεν έχει καλύτερο μ.ο. (1,8 κοψίματα/αγώνα, 3,6 ανά 40’). Ο Ταβάρες έχει ισχυροποιήσει το παιχνίδι του και στην επίθεση, αλλά η ικανότητά του στα κοψίματα και ο τρόπος που αναγκάζει τους αντιπάλους του να αλλάξουν το παιχνίδι τους, είναι μοναδικός.

Ο Ταβάρες πήρε το παρατσούκλι "Sergeant Swat" από τον πάλαι ποτέ θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης, Τζόε Αρλάουκας, ο οποίος συνήθως προλογίζει τα εντός έδρας παιχνίδια της «Βασίλισσας» για την EuroLeague TV. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα φυσικά προσόντα, ο Ταβάρες έχει ό,τι χρειάζεται κάθε μπασκετμπολίστας για να μπλοκάρει τα σουτ των αντιπάλων του. Είναι ο ψηλότερος παίκτης της διοργάνωσης με ύψος 2.21 μ., με άνοιγμα χεριών μεγαλύτερο από 2,40 μ και χρησιμοποιεί τα τεράστια χέρια του για να φτάσει οπουδήποτε στην άμυνα. Ωστόσο, αυτά που τον καθιστούν έναν κορυφαίο μπλοκέρ είναι οι αμυντικές του ικανότητες. Έχει εξαιρετικό timing και έχει δουλέψει πολύ σκληρά στην ταχύτητα των ποδιών, ώστε να καλύπτει τα σουτ από την περίμεερο, να επιστρέφει γρήγορα στην transition άμυνα και να βοηθά τους συμπαίκτες του στην αδύνατη πλευρά. Έχει επίσης μια σπάνια ικανότητα να μπλοκάρει σουτ και να επιστρέφει στην θέση του ή να στέλνει την μπάλα στα χέρια ενός συμπαίκτη του. Είναι ασφαλές να πει κανείς ότι πολλοί από τους αιφνιδιασμούς της Ρεάλ ξεκινούν από ένα μπλοκ του Ταβάρες ή ένα κλέψιμο ή μια αλλοίωση στην άμυνα.

Δεν ήταν, λοιπόν, έκπληξη που ο Ταβάρες επιλέχθηκε ως ο καλύτερος αμυντικός της Euroleague την σεζόν 2018-19. Ένα τέλειο παράδειγμα της επιρροής του στο παιχνίδι παρουσιάστηκε την περασμένη σεζόν. Στην 7η αγωνιστική, ο μελλοντικός συμπαίκτης του Τζόρνταν Μίκι, τότε παίκτης της Χίμκι, εκτέλεσε 11 τρίποντα εναντίον του, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν είχε σουτάρει περισσότερα από 5 σε κανένα άλλο παιχνίδι. Δεν είναι έκπληξη ότι η Ρεάλ αναγκάζει τους αντιπάλους της στο χαμηλότερο ποσοστό τους στην Euroleague στα δίποντα με 49,1%, ποσοστό που βελτίωσε ακόμα περισσότερο την φετινή σεζόν που έπεσε στο 48,5%. Επίσης, δεν είναι έκπληξη ότι η Ρεάλ ηγείται στην λίστα της Euroleague σε αμυντικά ριμπάουντ με 25,9 μ.ο. συνολικά τις τρεις τελευταίες σεζόν. Το να τρέχει στον αιφνιδιασμό είναι πολύ κρίσιμο για το παιχνίδι του κόουτς Πάμπλο Λάσο, ο οποίος αρέσκεται στο run-and-gun, αλλά όλα ξεκινούν από το η ομάδα να ανακτά την μπάλα με την άμυνα. Αυτό λειτούργησε με τα κοψίματα και τον… τρόμο που προκαλεί ο Ταβάρες έκαναν μια πολύ καλή ομάδα, ακόμα καλύτερη, βοηθώντας την Ρεάλ να κερδίσει τον 10ο τίτλο της στην Euroleague το 2018.

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.