Απόδραση… κορυφής από την Ιταλία

Written by  Νοε 23, 2017

Με τον Τζαμέλ Μακλήν να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, απέναντι στην πρώτην ομάδα του, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μια πολύ σημαντική νίκη επί της Αρμάνι Μιλάνο με 86-85, έφτασαν το 7-2 και απολαμβάνουν προσωρινά τη μοναξιά της κορυφής της βαθμολογίας της Ευρωλίγκας.

 

Σε ένα παιχνίδι που πολλά δεν πήγαν καλά, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έβγαλαν ψυχή και ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία, με τον Αμερικανό να παίζει και για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος εκτός από το πρόβλημα στο γόνατο, φορτώθηκε νωρίς με φάουλ, βγαίνοντας ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού από το ξεκίνημα.

 

Ο Ολυμπιακός, που αγωνίστηκε ξανά χωρίς τον Σπανούλη και με τον Αγραβάνη να μένει στην Αθήνα, έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (22 έναντι 33 της Αρμάνι που είχε και 12 επιθετικά), έκανε πολλά λάθη στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, είχε καλά ποσοστά στα τρίποντα (8/17) και ευτύχησε να έχει τους Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς και Μάντζαρη σε καλή μέρα οργανωτικά, καταφέρνοντας να βρει λύσεις κάθε φορά που η πλούσια σε ταλέντο ιταλική ομάδα, του έβαζε δύσκολα.

 

Ο Μπράιαν Ρόμπερτς έκανε ιδανικό ξεκίνημα, σημειώνοντας τους 7 πρώτους πόντους του Ολυμπιακού, δίνοντας ρυθμό για τους «ερυθρόλευκους», που πήραν προβάδισμα 9-14 στο 5’ έχοντας, ωστόσο, από νωρίς έναν σοβαρό πονοκέφαλο, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να κάνει το δεύτερο φάουλ του και να αναγκάζεται να αποσυρθεί στον πάγκο.

 

Τα προβλήματα ήρθαν άμεσα, με τον Ολυμπιακό να χάνει κάθε επαφή με το καλάθι, την Αρμάνι να απαντά με ένα σερί 12-0 για να προηγηθεί με 21-14 και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την ελληνική ομάδα να έχει ήδη πολλά ζητήματα να λύσει (21-17).

 

Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν το αδύναμο σημείο του, ωστόσο, ο Γιάνις Στρέλνιεκς που με τη σειρά του πήρε… φωτιά σημειώνοντας 9 συνεχόμενους πόντους, βοήθησε την ελληνική ομάδα να ανακτήσει το προβάδισμα (37-44) και το ημίχρονο έληξε με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με 42-46.

 

Το τέταρτο φάουλ του Μιλουτίνοφ με την έναρξη του τρίτου δεκάλεπτου, στέρησε από τον Ολυμπιακό ένα ισχυρό «όπλο» του, με συνέπεια η Αρμάνι που ήδη είχε κυριαρχήσει στα ριμπάουντ, να προσπαθήσει να φέρει το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, όπου έδειχνε να έχει πλέον υπεροπλία.

 

Παρ’ όλα αυτά, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (53-63) και το δεκάλεπτο έκλεισε με την Αρμάνι να έχει μειώσει σε 62-66.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να το εκμεταλλευτούν και να περάσουν μπροστά με 72-70, με τα τελευταία λεπτά να είναι δραματικά και τις δυο ομάδες να ανταλλάσσουν το προβάδισμα μέχρι και τις καταληκτικές στιγμές της αναμέτρησης.

 

Ο Τζόρνταν Θίοντορ με ατομική ενέργεια έδωσε προβάδισμα στην Αρμάνι στα 01:02, αλλά ο Τζαμέλ Μακλήν με εκπληκτική κίνηση πήρε γκολ-φάουλ για το 85-86 τα 46’’ και στη συνέχεια έβγαλε μεγάλη άμυνα δίνοντας την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να κρατήσει την κατάσταση στα χέρια του.

 

Ο Κώστας Παπανικολάου κλώτσησε την ευκαιρία, αστοχώντας και στις δυο βολές που εκτέλεσε, με την Αρμάνι να έχει την δυνατότητα να κλέψει τη νίκη, όμως, ο Έλληνας φόργουορντ πίεσε εξαιρετικά τον Τζέρελς, ο οποίος σούταρε υπό κακές προϋποθέσεις, χαρίζοντας τη νίκη στην ελληνική ομάδα.

 

Ο Τζαμέλ Μακλήν ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού με 22 πόντους και 7 ριμπάυντ, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση ο Μπράιαν Ρόμπερτς με 18 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, Γιάνις Στρέλνιεκς με 14 πόντους, 2 ριμπάουντ και 5 ασίστ και ο Κώστας Παπανικολάου με 11 πόντους, μπόλικη ενέργεια και πολλές καλές άμυνες.

 

Από την ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι, ο Αρτούρας Γκουντάιτις ήταν εξαιρετικός με 19 πόντους και 10 ριμπάουντ, ο Τζόρνταν Θίοντορ είχε 20 πόντους με 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ο Βλαντιμίρ Μίτσοφ είχε 15 πόντους με 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

 

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 42-46, 62-66, 85-86

 

 

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.