Άγρια «πράσινα»... θηρία για Final Four!

Written by  Απρ 06, 2017

Αγνώριστος στο πρώτο ημίχρονο, αλλά εξωπραγματικός στο δεύτερο, ο Παναθηναϊκός Superfoods πέρασε σαν σίφουνας από την έδρα της Μακάμπι Τελ Αβίβ επικρατώντας με 61-81 και ολοκλήρωσε την ανατρεπτική πορεία του στον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκα με το πλεονέκτημα έδρας στα play off, που με την μέχρι στιγμής παρουσία του στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, ήταν κάτι που άξιζε και με το παραπάνω.

Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έδειξαν τις δυνατότητές τους και άφησαν πίσω τους το άθλιο πρώτο μέρος και με ρεσιτάλ σε άμυνα και επίθεση στο δεύτερο ημίχρονο, έφτασαν σε μια θριαμβευτική νίκη που τους φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στο Final Four της διοργάνωσης.

Τα 1/15 τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου έγιναν 6/10 στην τρίτη περίοδο, διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός έκανε ένα επιμέρους σκορ 12-31 και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, βάζοντας τις βάσεις για την σπουδαία νίκη. Με συνολικό επιμέρους 19-49 (!) στο δεύτερο ημίχρονο, οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ κυριάρχησαν ολοκληρωτικά, μετέτρεψαν το 42-32 του ημιχρόνου σε 56-81 στο 38’ και έσπρωξαν την ομάδα τους στην τεράστια επιτυχία.

Η αμυντική λειτουργία της ελληνικής ομάδας δεν ήταν η καλύτερη δυνατή στο ξεκίνημα, έχοντας αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα στο μαρκάρισμα του Βίκτορ Ραντ, ο οποίος με μακρινά σουτ βοήθησε τους γηπεδούχους να μπουν μπροστά στο σκορ με 11-6.

Την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ άστοχος στην επίθεση, προσπαθώντας να βρει ένα σημείο αναφοράς, ενώ απειλούσε μόνο με ατομικές ενέργειες, αφού όσες προσπάθειες για σουτ επιχείρησε, βρήκαν όλες… σίδερο.

Η Μακάμπι δεν δυσκολεύθηκε να διατηρήσει το προβάδισμα στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου (26-20), ενώ με την ίδια συνταγή κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της αναμέτρησης, με τον Ραντ να εξακολουθεί να… πυροβολεί το ελληνικό καλάθι και τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ να προσπαθούν μάταια να πλησιάσουν το σκορ.

Με το πρώτο –και μοναδικό για το πρώτο ημίχρονο- τρίποντο του Παναθηναϊκού από τον Ρίβερς, οι «πράσινοι» μείωσαν στο καλάθι (29-27 στο 15’), όμως, στη συνέχεια υπέπεσαν σε σειρά από λάθη και κακές επιλογές και στις δυο πλευρές του παρκέ, με αποτέλεσμα η Μακάμπι να το εκμεταλλευτεί και να ανεβάσει τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα (42-32).

Χαρακτηριστικό της κάκιστης εμφάνισης από τον Παναθηναϊκό τα μόλις 1/15 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, ποσοστό μόλις 6,7% που αποτύπωνε την δυσκολία της ελληνικής ομάδας να μπει στο παιχνίδι.

Η εικόνα άλλαξε ολοκληρωτικά στο δεύτερο μέρος όταν ο μεταμορφώθηκε σε αγριεμένο θηρίο και με μπροστάρη τον Μάικ Τζέημς, καθώς και με συνεχόμενα τρίποντα που επιτέλους μπήκαν, έκανε ένα εκπληκτικό σερί 0-13, πέρασε μπροστά με 48-51 και ανέτρεψε πλήρως την κατάσταση.

Ο Μάικ Τζέημς είχε πάρει… φωτιά και με 15 πόντους στην τρίτη περίοδο οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο προβάδισμα με 54-63 και σε ένα εκπληκτικό επιμέρους σκορ 12-31, με το οποίο ανέλαβαν ολοκληρωτικά τον έλεγχο της αναμέτρησης.

Με σερί 0-11 η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +20 (54-74) με τον Παναθηναϊκό να κάνει πάρτι και τους ισραηλινούς φιλάθλους να αποδοκιμάζουν την ομάδα τους για την άθλια εικόνα της στο δεύτερο μέρος.

Αυτό βόλεψε την ελληνική ομάδα που δεν χρειάστηκε να πασχίσει περισσότερο για να κατακτήσει την πολυπόθητη νίκη με 61-81 και να πανηγυρίσει δίκαια την κατάκτηση της 4ης θέσης που δίνει το πλεονέκτημα έδρας στα play off.

Ο Μάικ Τζέημς με 17 πόντους, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού και εκείνος που σήμανε την αντεπίθεση, ο Κρις Σίνγκλετον είχε 13 πόντους με 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 6 κλεψίματα και ο Νικ Καλάθης είχε 12 πόντους με 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ωστόσο, όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν προσέφεραν σημαντική βοήθεια για να φτάσουν οι «πράσινοι» στην ευρεία νίκη.

Από τη Μακάμπι, ο Βίκτορ Ραντ σημείωσε 17 πόντους με 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ και ο Τζόε Αλεξάντερ είχε 14 πόντους με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, όμως, η εικόνα που παρουσίασε στο δεύτερο μέρος ήταν ενδεικτική της όλης παρουσίας της στη φετινή σεζόν.

Τα δεκάλεπτα: 26-20, 42-32, 54-63, 61-81

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Μπαγκάτσκις): Ραντ 17, Σίμπσον 5, Σμιθ, Ζάλμανσον, Λέβι 5, Μέκελ 3, Πνίνι 10, Σέγκεβ, Λάντεσμπεργκ, Αλεξάντερ 14, Άιβερσον 7, Μίλλερ

Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 13, Νίκολς 4, Ρίβερς 6, Τζέημς 17, Φώτσης, Παππάς 6, Φελντείν 5, Γκιστ 5, Χαραλαμπόπουλος, Γκέιμπριελ 7, Μπουρούσης 6, Καλάθης 12

Φωτό: euroleague.net

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.