Έβγαλε εγωισμό, ηττήθηκε, αλλά βγήκε νικητής

Written by  Οκτ 21, 2016

Ο Παναθηναϊκός κοίταξε στα μάτια την πανίσχυρη Πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είχε προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, όμως, στο τέλος λύγισε, ηττήθηκε με 81-77 και έμεινε με την πίκρα ότι άξιζε σίγουρα κάτι καλύτερο.

Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας εμφανίστηκαν εμφανώς βελτιωμένοι και πεισμωμένοι να αφήσουν πίσω την συντριβή στο ντέρμπι της Δευτέρας με τον Ολυμπιακό και η αναμέτρηση απέναντι στην κορυφαία ομάδα της Ευρώπης ήταν ό,τι καλύτερο για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.

Αυτό το κατάφεραν και με το παραπάνω και με μπροστάρη τον Ντιμίριους Νίκολς που έκανε ρεκόρ καριέρας με 20 πόντους ήταν μπροστά έχοντας τον έλεγχο της αναμέτρησης ως το 36’, έφτασαν πολύ κοντά σε μια πολύ μεγάλη νίκη, όμως, στο τέλος έπαθαν μπλακ άουτ, έμειναν από δυνάμεις και δεν άντεξαν την τελική αντεπίθεση της ρωσικής ομάδας.

Έδειξαν, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμα μέταλλο στην ομάδα και πως κανείς δε μπορεί εύκολα να ξεγράψει μια ομάδα που στο DNA της υπάρχει η λάμψη από έξι κατακτήσεις του τροπαίου. Παράλληλα, φανέρωσαν τις αδυναμίες της ρωσικής ομάδας και άφησαν υποσχέσεις για το μέλλον του πρωταθλήματος της Ευρωλίγκα για σπουδαίες και δυνατές αναμετρήσεις.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξεκίνησε αγριεμένα το παιχνίδι με πλουραλισμό στην επίθεση και την άμυνά της σφιχτή και να μην επιτρέπει στον μουδιασμένο από το ντέρμπι και την αντικατάσταση προπονητή Παναθηναϊκό να φτάσει στο καλάθι. Το 11-2 του 5’ και το 20-8 του 7’ έφεραν σε πολλούς εικόνες από το ντέρμπι της Δευτέρας, όμως, οι «πράσινοι» δεν ήταν διατεθειμένοι να επαναλάβουν το ίδιο σκηνικό.

Με τον Νίκολς να βρίσκει σκοράρισμα από μακριά (3/3 τρίποντα) και την άμυνα να βελτιώνεται, ο Παναθηναϊκός αντέδρασε, έριξε σταδιακά τη διαφορά και με ένα σερί 2-11 ως το τέλος του δεκαλέπτου μείωσε σε 22-19 και φανέρωσε τις προθέσεις του.

Οι γηπεδούχοι πήγαν γρήγορα και πάλι στο +7 (29-22 στο 16’), ο Παναθηναϊκός με τον Νίκολς να έχει πετύχει σχεδόν τους μισούς του πόντους μείωσε σε 31-30 δυο λεπτά αργότερα και το ημίχρονο έληξε με την ΤΣΣΚΑ να προηγείται με 35-30.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός έμεινε πίσω στο σκορ, αφού από το σημείο εκείνο και έπειτα ανέλαβε τον έλεγχο της αναμέτρησης. Με ένα σερί 0-7 και τρίποντο του Κέισι Ρίβερς πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο 23’ (38-41) και, παρ’ όλο που δεν κατάφερε να ξεφύγει έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενος στο σκορ με 57-58.

Η τελευταία περίοδος ήταν βγαλμένη από τη μακρά ιστορία των αναμετρήσεων των δυο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό να έχει βάλει δύσκολα στους γηπεδούχους και να κρυφοκοιτάζει την μεγάλη νίκη.

Ο Νίκολς σκόραρε τον 20ο και τελευταίο του πόντο στο 34’ δίνοντας προβάδισμα στον Παναθηναϊκό 63-68 και με τον έλεγχο της αναμέτρησης στο «πράσινο» στρατόπεδο, τα δύσκολα ήταν στην πλευρά της ρωσικής ομάδας.

Η έμπειρη Πρωταθλήτρια Ευρώπης, ωστόσο, εξαπέλυσε την ολοκληρωτική της αντεπίθεση και με ένα σερί 11-0 ανέκτησε το προβάδισμα στο 38’ (74-68) και ουσιαστικά έβαλε τέλος σε όποια σχέδια του Παναθηναϊκού να κλέψει τη νίκη.

Η ελληνική ομάδα δεν είχε δυνάμεις να κυνηγήσει την ανατροπή και το τελικό 81-77 ήρθε με αναστεναγμούς ανακούφισης για τους Ρώσους και μια γλυκόπικρη γεύση για την χαμένη ευκαιρία στην ελληνική ομάδα.

Κορυφαίος του Παναθηναϊκού, ο Ντιμίτρις Νίκολς, ο οποίος αναμόρφωσε την ελληνική ομάδα και της έδωσε σκοράρισμα σε δύσκολα σημεία, που της έλειψε ειδικά με τα μεγάλα επιθετικά «όπλα» των «πρασίνων», Παππά και Μπουρούση να μένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Αμερικανός φόργουορντ σημείωσε 20 πόντους (ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα) με 4 ριμπάουντ και ήταν εκείνος που σήμανε το σύνθημα της αντεπίθεσης μετά το πρώτο δεκάλεπτο που ο Παναθηναϊκός έδειχνε πελαγωμένος.

Ο Νικ Καλάθης επέστρεψε στις καλές του εμφανίσεις με μια εξαιρετική παρουσία στην οργάνωση του παιχνιδιού, «αγγίζοντας» το triple-double με 10 πόντους, 9 ριμπάουντ και 8 ασίστ και ανάγκασε όσους του έριχναν το ανάθεμα» τις προηγούμενες ώρες να ανακαλέσουν τις απόψεις τους. Πολύ καλός επιθετικά και ο Κέισι Ρίβερς που πρόσθεσε 16 πολύτιμους πόντους.

Ο Νάντο Ντε Κολό ήταν το πρώτο «βιολί» για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 20 πόντους και 4 ασίστ, με τον Αντρέι Βοροντσέβιτς να έχει επίσης 20 πόντους με 4 ριμπάουντ και τον Μίλος Τεόντοσιτς να μην σκοράρει πολύ (6 πόντοι), αλλά να παίζει για τους συμπαίκτες του μοιράζοντας 9 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 35-30, 57-58, 81-77

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 20, Τεόντοσιτς 6, Ογκουστίν 8, Φριτζόν 8, Τζάκσον 9, Αντόνοφ, Βοροντσέβιτς 20, Χίγκινς 4, Άιρς, Κριάπα, Κουρμπάνοφ, Χάινς 6

Παναθηναϊκός (Βόβορας): Σίνγκλετον 8, Νίκολς 20, Ρίβερς 16, Μποχωρίδης 2, Καλάθης Π., Φώτσης, Παππάς 4, Φελντείν 3, Γκιστ 8, Χαραλαμπόπουλος, Μπουρούσης 6, Καλάθης Ν. 10

 

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.