Αυτός δεν ήταν Ολυμπιακός…

Written by  Μαρ 31, 2016

Στην πιο κρίσιμη «μάχη» της σεζόν ο Ολυμπιακός δεν εμφανίστηκε ποτέ στο παρκέ και γνωρίζοντας την απόλυτη συντριβή από την πιο αποφασισμένη Χίμκι με 98-66, αποχαιρέτησε την Ευρωλίγκα με μια βαριά πληγή στο ταλαιπωρημένο σώμα του.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας ξέχασαν το… μαχαίρι στην Αθήνα και εμφανίστηκαν απολύτως αποδιοργανωμένοι, αγχωμένοι, χωρίς ίχνος ενέργειας και από το ξεκίνημα της αναμέτρησης έγιναν «βορά» στις άγριες διαθέσεις της ρωσικής ομάδας που εκτέλεσε χωρίς οίκτο την ελληνική ομάδα και κράτησε με εμφατικό τρόπο ζωντανές τις ελπίδες της για την πρόκριση στα play off.

Η Χίμκι έκανε το τέλειο παιχνίδι επικρατώντας κατά κράτος σε όλους τους τομείς έχοντας απίστευτα ποσοστά στα τρίποντα (14/29), κερδίζοντας ολοκληρωτικά τη μάχη των ριμπάουντ (44-30 με 15 επιθετικά), ενώ μοίρασε 21 ασίστ, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» έψαχναν να βρουν τρόπο να αποφύγουν το κακό που ερχόταν με τη μορφή τσουνάμι.

Ο Ολυμπιακός από την αρχή έκανε αυτό που δεν έπρεπε με τίποτα να επιτρέψει στην Χίμκι να κάνει, επιτρέποντας στους γηπεδούχους να βρίσκουν εύκολους πόντους εκμεταλλευόμενοι το άγχος των «ερυθρολεύκων» για να προηγηθούν με 7-2 μόλις στο 2’.

Η κακή περιφερειακή άμυνα της ελληνικής ομάδας και τα εξαιρετικά ποσοστά των γηπεδούχων (6/10 δίποντα, 4/8 τρίποντα), σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή διαφορά στα ριμπάουντ (11-5 με την Χίμκι να έχει ήδη 6 επιθετικά), διατηρούσαν τη διαφορά για την ρωσική ομάδα, ωστόσο, ο Ολυμπιακός κατάφερε στο τελευταίο δίλεπτο του πρώτου δεκαλέπτου να γυρίσει από το 19-13 του 7’, προηγήθηκε με 21-22, στη μία και μοναδική φορά που βρέθηκε μπροστά και η Χίμκι προηγήθηκε στο τέλος της πρώτης περιόδου με 25-22 χάρη στο τέταρτο τρίποντό της στο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός επιθετικά πήγαινε πολύ καλά με μυαλωμένες επιθέσεις και καλή κυκλοφορία της μπάλας, ωστόσο, στην άμυνα είχε σοβαρά προβλήματα με την Χίμκι να μαζεύει το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο και να έχει την ευκαιρία για πολλές δεύτερες επιθέσεις που τη διατηρούσαν στο προβάδισμα.

Με τον Σβεντ να σημειώνει συνεχόμενα τρίποντα (5/5 στην δεύτερη περίοδο) και τη Χίμκι να κάνει το παιχνίδι της, βρίσκοντας ένα φρενήρη ρυθμό, η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα στο 17’ (46-33) και ο Ολυμπιακός αναζητούσε μάταια τρόπους να διορθώσει την τραγική του εικόνα.

Το εφιαλτικό δεύτερο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την Χίμκι να προηγείται με 48-36, έχοντας επικρατήσει κατά κράτος στα ριμπάουντ (24-16 με 11 επιθετικά) και τον Σβεντ να έχει ήδη 17 πόντους με 5/7 τρίποντα.

Αν κάποιος περίμενε την αντίδραση του Ολυμπιακού, απογοητεύτηκε από το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, αφού οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπήκαν με καθαρό μυαλό και με ένα γρήγορο 6-0 της Χίμκι, όχι μόνο δεν μείωσαν τη διαφορά, αλλά την είδαν να εκτοξεύεται στο -18 (54-38)  με τις ελπίδες για ανατροπή να περιορίζονται επικίνδυνα.

Όσο κι αν προσπαθούσαν οι «ερυθρόλευκοι» να μειώσουν τη διαφορά, οι παίκτες της Χίμκι έβλεπαν το καλάθι σαν τη θάλασσα και τη μπάλα σαν… βότσαλο και με «ομοβροντία» από τρίποντα ανέβασαν τη διαφορά στους 22 πόντους (69-47 στο 27’) και κάπου εκεί όλα φαίνονταν πως είχαν τελειώσει.

Η τραγική εικόνα της ελληνικής ομάδας μεταφράστηκε στο 76-50 του τρίτου δεκαλέπτου με την Χίμκι να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο παρκέ. Τα λεπτά κυλούσαν αργά και βασανιστικά, η διαφορά έφτασε ακόμα και το -36, μέχρι που το τελικό 98-66 έμοιαζε να είναι… σωτήριο με βάση την εικόνα που παρουσίαζε η ελληνική ομάδα.

Ο Πέτερι Κόπονεν έκανε το παιχνίδι της ζωής του με 21 πόντους με 5/7 τρίποντα, ο Τζέημς Ογκουστίν «κατάπιε» τους λιγοστούς ψηλούς του Ολυμπιακού με 18 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ ο Αλεξέι Σβεντ μετά το σόου του πρώτου ημιχρόνου ολοκλήρωσε με 19 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Από τον Ολυμπιακό δε μπορεί κανείς να βρει διακριθέντα μετά από αυτή την τραγική εμφάνιση με τον Οθέλο Χάντερ απλώς να σώζει την αξιοπιστία του με 14 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 25-22, 48-36, 76-50, 98-66

Χίμκι(Ιβάνοβιτς): Ράις 4, Σβεντ 19, Ντράγκιτς 8, Ογκουστίν 18, Μπουν 9, Κόπονεν 21, Βιάλτσεφ 2, Ιλνίτσκιι 2, Μόνια 7, Χάνεικατ 8, Σελεκέτο

Ολυμπιακός(Σφαιρόπουλος): Όντομ-Τζόνσον, Χάντερ 14, Παπαπέτρου 8, Σπανούλης 8, Στρόμπερι, Πρίντεζης 8, Αγραβάνης, Μάντζαρης 8, Γουόρρικ 8, Χάκετ 5, Παπανικολάου 7, Αθηναίου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.