Το «φάντασμα» του Ολυμπιακού στο Κάουνας

Written by  Ιαν 22, 2016

Ο χειρότερος Ολυμπιακός της σύγχρονης ιστορίας του εμφανίστηκε στο Κάουνας όπου απέναντι στην Ζαλγκίρις συνετρίβη με 75-55 έχοντας τραγικά ποσοστά σε όλα τα επίπεδα και πλέον, με τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα του στο Top 16 αρχίζει να αναθεωρεί τους στόχους του για τη συνέχεια, έχοντας, μάλιστα, να διανύσει έναν Γολγοθά με πολύ δύσκολα παιχνίδια που ακολουθούν.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εντελώς ασύνδετοι, είχαν ποσοστά για… κλάματα (5/25 τρίποντα, 18/26 βολές), έκαναν συνολικά 13 λάθη, μοίρασαν μόλις 8 ασίστ, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο σημείωσαν μόλις 10 πόντους, έχοντας ευστοχήσει μόλις σε ένα σουτ στην τελευταία επίθεση και σε κανένα σημείο δεν θύμισαν την ομάδα που έχει θαυμάσει η Ευρώπη την τελευταία πενταετία.

Η Ζαλγκίρις που μέχρι την αναμέτρηση με τους Πρωταθλητές Ελλάδας δεν είχε νίκη στο Top 16, με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο της για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι έδειξε να αλλάζει χαρακτήρα και να δείχνει ικανή να κάνει πολλές ζημιές στην συνέχεια.

Με την ήττα αυτή ο Ολυμπιακός μένει στο 2-2 στον όμιλο, έχοντας ως μειονέκτημα ότι βάζει στο παιχνίδι δυο ομάδες που θεωρητικά θα έπρεπε να υποσκελίσει και πλέον αρχίζει να ανησυχεί όχι μόνο για το πλεονέκτημα έδρας, αλλά ακόμα και για τις θέσεις που οδηγούν στα play off, ενώ, ταυτόχρονα, πηγαίνει με τη χειρότερη δυνατή ψυχολογία στο ντέρμπι της Δευτέρας με τον επίσης πληγωμένο Παναθηναϊκό για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν κανονικά στην δωδεκάδα του Ολυμπιακού, παρά τις ενοχλήσεις στη μέση που τον ταλαιπωρούσαν και τον κράτησαν εκτός προπονήσεων τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, εκτός έμεινε ο Σον Τζέημς, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο δεξί γόνατο και αποφασίστηκε να προστατευθεί.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δυο ομάδες να δείχνουν να θέλουν να ξεκινήσουν με βάση την περιφέρειά τους, με τον Ολυμπιακό να υποπίπτει δυο φορές σε φάουλ σε προσπάθειες των παικτών της Ζαλγκίρις για τρίποντο, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι με 6/6 βολές στο πρώτο δίλεπτο να προηγηθούν με 8-3.

Ο Ολυμπιακός, βρήκε τα πατήματά του, κατάφερε να προηγηθεί με 13-15 στο 8’ και τελικά έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 18-19.

Η ελληνική ομάδα με την πολύ καλή της άμυνα και τον έλεγχο των ριμπάουντ έδειξε να παίρνει τα ηνία της αναμέτρησης, αφού προηγήθηκε με 19-24 στο 13’, όμως, στο σημείο εκείνο έπαθε μπλακ άουτ, έμεινε χωρίς πόντο για περισσότερα από 4’ και επέτρεψε στην Ζαλγκίρις να προηγηθεί με ένα σερί 9-1 με 28-25.

Το τραγικό πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με την Ζαλγκίρις να προηγείται με 33-27 και τον Ολυμπιακό να έχει κάκιστα ποσοστά με 2/13 τρίποντα και 5/10 βολές και μόλις 9 πόντους επιθετικό απολογισμό.

Η Ζαλγκίρις συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι και εκμεταλλευόμενη την πολύ κακή παρουσία των παικτών του Ολυμπιακού ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +11 (40-29 στο 23’), θέτοντας στην ελληνική ομάδα σοβαρά προβλήματα για την συνέχεια της αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός ήταν αγνώριστος επιθετικά με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις χωρίς να εντυπωσιάζει να έχει επιβάλει το ρυθμό της, να προηγείται με τη μέγιστη διαφορά (45-33 στο 27’) και την ελληνική ομάδα να είναι πλήρως πελαγωμένη.

Η καλή άμυνα των «ερυθρολεύκων» που ήταν το μόνο που έσωζε εν μέρει την κατάσταση και η ελαφρώς βελτιωμένη κατάσταση έξω από τα 6,75 μ. βοήθησαν τον Ολυμπιακό να μειώσει στα μισά τη διαφορά (47-41 στο 29’) με το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με την Ζαλγκίρις να έχει διαφορά ασφαλείας με 53-45.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν μπορούσαν ούτε lay up να κάνουν, χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες να μειώσουν τη διαφορά, έμειναν χωρίς πόντο για περισσότερα από 5’, διάστημα στο οποίο η Ζαλγκίρις έκανε πάρτι και ανέβασε τη διαφορά στο +15 (60-45) που με την εικόνα της αναμέτρησης ήταν δυσθεώρητο βουνό για να καλυφθεί.

Η διαφορά έφτασε ακόμα και το -20 για τον Ολυμπιακό (67-47 στο 38’) και αυτή ήταν η διαφορά με το τελικό 75-55 να βάζει τέλος σε ένα εφιαλτικό βράδυ για τους Πρωταθλητές Ελλάδας.

Ο Παούλιους Γιανκούνας έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στον Ολυμπιακό με 18 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ο Ίαν Βουγιούκας κέρδισε πολλές «μάχες» σημειώνοντας συνολικά 13 πόντους με 4 ριμπάουντ, ενώ ο Εντγκάρας Ουλανόβας είχε 11 πόντους με 7 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα.

Διακριθέντες από το απίστευτο «ναυάγιο» του Ολυμπιακού δεν υπάρχουν, ενώ ο μόνος που τουλάχιστον δεν εγκατέλειψε ούτε όταν όλα είχαν κριθεί ήταν ο Τζόνσον-Όντομ που ήταν και ο μόνος που είχε διψήφιο αριθμό πόντων με 11.

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 33-27, 53-45, 75-55

Ζαλγκίρις Κάουνας (Γιασικεβίτσιους): Βένε, Λεκαβίτσιους 7, Πότσιους 2, Καλνιέτις 2, Σεϊμπούτις 11, Μότουμ 9, Γιανκούνας 18, Βουγιούκας 13, Σάιους, Χάνλαν 2, Ουλανόβας 11

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Όντομ 11, Χάντερ 8, Παπαπέτρου 5, Σπανούλης 6, Στρόμπερι 3, Τσαϊρέλης, Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 7, Αγραβάνης, Μάντζαρης 4, Χάκετ 7, Αθηναίου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.