Έμεινε από… χρυσόσκονη

Written by  Ιαν 15, 2016

Ένας αγνώριστος Ολυμπιακός έκανε την εμφάνισή του στο ΣΕΦ και παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να κάνει μία επική ανατροπή από το -24, γνώρισε την ήττα από την γερμανική Μπάμπεργκ με 72-77, που σταματάει το νικηφόρο του σερί στο ξεκίνημα του Top 16.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας παρουσίασαν το χειρότερο δυνατό πρόσωπο, δεν έδειξαν την γνωστή άμυνά τους παρά μόνο για λίγα λεπτά στην τρίτη περίοδο, δεν προηγήθηκαν ούτε μία φορά στη διάρκεια της αναμέτρησης, βρέθηκαν από νωρίς να κυνηγούν μεγάλες διαφορές και τελικά γνώρισαν μια ήττα που ενδεχομένως να επηρεάσει πολύ την συνέχειά τους στην προσπάθεια για την πρόκριση στα play off της Ευρωλίγκα.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας (9/24 τρίποντα, 15/23 βολές), έχασαν τη «μάχη» κάτω από τα καλάθια (28 ριμπάουντ έναντι 37), μοίρασαν μόλις 10 τελικές πάσες, τις περισσότερες από τις οποίες όταν όλα είχαν κριθεί και γενικά δεν θύμισαν το καλό τους αγωνιστικό πρόσωπο που τους έχει χαρίσει πολλές επιτυχίες.

Το μόνο που κρατούν οι Πρωταθλητές Ελλάδας είναι η μαχητικότητα που έδειξαν στο τέλος της αναμέτρησης που τους έφερε πολύ κοντά σε μια από τις πιο επικές ανατροπές του, ωστόσο, δεν το κατάφεραν απέναντι σε μια πολύ καλά στημένη Μπάμπεργκ, που ειδικά στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης σούταρε με εξαιρετικά ποσοστά από τη γραμμή των 6,75 μ. (συνολικά 9/17 τρίποντα)

Η νευρικότητα και οι βιαστικές επιλογές χαρακτήρισαν τις δυο ομάδες στο ξεκίνημα της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό να χρειάζεται περισσότερα από τρία λεπτά να πετύχει το πρώτο του καλάθι και να δείχνει εγκλωβισμένος στην πολύ καλά διαβασμένη άμυνα που είχε στήσει η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι.

Η Μπάμπεργκ έδειχνε να πατά καλύτερα στο πρώτο δεκάλεπτο, πήρε διαφορά 8 πόντων (7-15 στο 9’) και με το καλό μακρινό σουτ (3/3 τρίποντα) της έκλεισε την πρώτη περίοδο μπροστά στο σκορ με 10-18.

Η είσοδος των Στρόμπερι, Χάκετ και Όντομ έδωσε περισσότερο ρυθμό στον Ολυμπιακό, που απέκτησε ταχύτητα, πίεση στην άμυνα και γρήγορη ανάπτυξη στον αιφνιδιασμό, με αποτέλεσμα να μειώσει τη διαφορά στον πόντο (24-25 στο 15’), όμως, η Μπάμπεργκ που «πυροβολούσε» από παντού (6/9 τρίποντα στο ημίχρονο), έκανε ένα σερί 0-12 και ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +13 (24-37 στο 17’).

Το «εφιαλτικό» πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 26-39 και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να έχει πολλά προβλήματα να λύσει.

Τα χειρότερα, ωστόσο, δεν είχαν έρθει ακόμα, καθώς η Μπάμπεργκ ξεκίνησε με ένα σερί 0-8 στο τρίτο δεκάλεπτο και εκτόξευσε τη διαφορά στους 21 πόντους (26-47) με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται σε… άλλο γήπεδο. Η διαφορά έφτασε ακόμα και το -24 για τους Πρωταθλητές Ελλάδας (31-55 στο 25’) και τα «φαντάσματα» της συντριβής άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ένα τρομερό ξέσπασμα των «ερυθρολεύκων», όμως, με μπροστάρηδες τους Πρίντεζη και Στρόμπερι και με την «ατσάλινη» άμυνα να κάνει επιτέλους την εμφάνισή της, έφερε τον Ολυμπιακό να μειώνει σημαντικά τη διαφορά (47-57 στο 30’) και αν δεν «πετούσε» στα σκουπίδια ελεύθερες βολές , θα μπορούσε να μειώσει ακόμα περισσότερο.

Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με την Μπάμπεργκ να προηγείται με 47-59 και τους παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν κάνει μια σημαντική προσπάθεια να ξαναμπούν στο παιχνίδι.

Η ενέργεια του Ολυμπιακού φάνηκε πως τελείωσε εκεί, αφού με το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η Μπάμπεργκ ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο +17 (47-64) και κάπου εκεί τελείωσαν όλα, αφού ο χρόνος που απέμενε ήταν πολύ λίγος για να γίνει η ανατροπή.

Παρά την τρομερή απέλπιδα προσπάθεια του Ολυμπιακού να κάνει μία ακόμα επική ανατροπή, μειώνοντας ακόμα και στο καλάθι (72-74 στο 40’), αυτή δεν έγινε κι έτσι το τελικό 72-77 έφερε στον Ολυμπιακό την πρώτη του ήττα στο Top 16 και απέδειξε ότι πρόκειται για μια πολύ σκληρή φάση της διοργάνωσης, όπου όλες οι ομάδες μπορούν να κάνουν ζημιές και πως πρέπει κάθε φορά να ξεπερνά τον εαυτό του, αν θέλει να φτάσει στο τέλος της διαδρομής.

Τη μεγάλη ζημιά στον Ολυμπιακό την έκανε ο Ντάριους Μίλλερ με 23 πόντους και 4 ριμπάουντ, αλλά και ο Γιάνις Στρέλνιεκς με 15 πόντους και 4/5 τρίποντα, ο Λέον Ραντόσεβιτς με 14 πόντους και ο εκ των κορυφαίων της αναμέτρησης Νικολό Μέλλι με 7 πόντους, 13 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Από τον Ολυμπιακό, υπήρξαν στιγμές που παίκτες με ατομικές ενέργειες διακρίθηκαν, με τον Ντι Τζέι Στρόμπερι να είναι ο πρώτος σκόρερ με 15 πόντους και 4 ασίστ και εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας ανατροπής, τον Γιώργο Πρίντεζη να έχει 10 πόντους με 7 ριμπάουντ, τον Βασίλη Σπανούλη να έχει 11 πόντους, τους περισσότερους όταν όλα είχαν κριθεί και τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Ντάνιελ Χάκετ να προσθέτουν από 10 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 10-18, 26-39, 47-59, 72-77

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ 5, Τζέημς 2, Χάντερ 2, Παπαπέτρου 10, Σπανούλης 11, Στρόμπερι 15, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 10, Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 2, Χάκετ 10, Αθηναίου 3

Μπάμπεργκ (Τρινκιέρι): Μέλλι 7, Ζήσης 4, Νίκολιτς, Στάιγκερ, Τάις 2, Γουαναμέικερ 8, Στρέλνιεκς 15, Χάρις, Μίλλερ 23, Χέκμαν 4, Ιντμπίχι, Ραντόσεβιτς 14

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.