«Ταυρομάχος» από τον Πειραιά

Written by  Ιαν 07, 2016

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα από τα πιο μυαλωμένα του παιχνίδια στη φετινή Ευρωλίγκα απέναντι σε μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης, όπως είναι η Λαμποράλ Κούτσα και με το τελικό    πήρε την δεύτερη νίκη του σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο Top 16 και, όσο και αν είναι νωρίς για υπολογισμούς, απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής στον έκτο όμιλο.

Μετά την Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα, ο Ολυμπιακός επικράτησε μιας ακόμα ισπανικής ομάδας και, μάλιστα, σε μια έδρα από όπου λίγες ομάδες θα μπορέσουν να αποδράσουν, έχοντας σε μεγάλη μέρα τους Σπανούλη, Μάντζαρη, Πρίντεζη και Χάκετ, αλλά και τον προπονητή του, Γιάννη Σφαιρόπουλο, ο οποίος οργάνωσε μαεστρικά το παιχνίδι των Πρωταθλητών Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με υπομονή, είχε ισορροπία στα ριμπάουντ (32 έναντι 33 της Λαμποράλ), μοίρασε 17 ασίστ (μόλις 9 οι γηπεδούχοι), ενώ είχε το εντυπωσιακό για τις φετινές του επιδόσεις 22/24 βολές (91%) δείγμα του πόσο σημαντικός μπορεί να είναι και αυτός ο παράγοντας για να φτάσει μια ομάδα όσο ψηλότερα γίνεται.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον Ολυμπιακό που άργησε να βρει δρόμο προς το καλάθι, καθώς οι ισπανοί έπαιζαν εξαιρετική άμυνα σε όλες τις άκρες του γηπέδου, ενώ με τον Ντάριους Άνταμς να πετυχαίνει γρήγορους πόντους βρέθηκε πίσω στο σκορ με 7-3 στο 3’.

Η άμυνα των Πρωταθλητών Ελλάδας βελτιώθηκε άμεσα, ενώ στην επίθεση τα τρίποντα του Βαγγέλη Μάντζαρη βοήθησαν την ελληνική ομάδα να κάνει ένα σερί 0-7 για να προηγηθεί για πρώτη φορά με 7-10. Η είσοδος του Οθέλο Χάντερ έδωσε δύναμη στη ρακέτα του Ολυμπιακού που με τον Αμερικανό να παίρνει προσπάθειες προηγήθηκε με 12-20 στο 8’ και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την ελληνική ομάδα να προηγείται με 18-24.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε γρήγορα με 22-29 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, όμως, τα γρήγορα φάουλ που έστειλαν τους παίκτες της Λαμποράλ σε εύκολους πόντους από τη γραμμή των βολών επέτρεψαν στους γηπεδούχους να μειώσουν στον πόντο (28-29).

Οι «ερυθρόλευκοι», ωστόσο, είχαν καθαρό μυαλό καθοδηγούμενοι από έναν εξαιρετικό Μάντζαρη και με την πολύ καλή τους άμυνα να δίνει ενέργεια, έτρεξαν ένα σερί 0-8, πήραν και πάλι διαφορά με 28-37 στο 18’ και έκλεισαν το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 34-43 κι ενώ νωρίτερα είχαν ανεβάσει τη διαφορά ακόμα και στο +11 (32-43).

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας ξεκίνησαν με ένα σερί 0-5 στο δεύτερο ημίχρονο, ανεβάζοντας τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (34-48), ενώ με την εκπληκτική του άμυνα να μην επιτρέπει στην Λαμποράλ να πάρει ανάσα, έφτασε το +17 (38-55 στο 25’) και φάνηκε προσωρινά πως αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης.

Η Λαμποράλ απάντησε με σερί 11-0 για να μειώσει τη διαφορά στους 6 (49-55 στο 27’) και να ξεσηκώσει τους φιλάθλους στις κερκίδες, γεμίζοντας προβληματισμό τον Ολυμπιακό για τη χαμένη ευκαιρία να καθαρίσει το παιχνίδι.

Η ισπανική ομάδα πλησίασε επικίνδυνα στους 5 (54-59) για να απαντήσει άμεσα με τρίποντο ο Σπανούλης για το 54-62 πριν το δεκάλεπτο ολοκληρωθεί με 56-62 για τους «ερυθρόλευκους», ωστόσο, το παιχνίδι είχε πάρει «φωτιά» από την ξαφνική αφύπνιση των γηπεδούχων.

Με μυαλωμένο παιχνίδι και χωρίς βιασύνη ο Ολυμπιακός έκανε ένα σερί 0-6 και ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο +12 (56-68), ενώ με τρίποντο του Βαγγέλη Μάντζαρη πήγε στο +15 (60-75 στο 36’) και έδειξε πως και πάλι είναι εκείνος που ελέγχει το παιχνίδι.

Οι γηπεδούχοι έκαναν την τελική τους αντεπίθεση, μειώνοντας με ένα σερί 8-1 σε 68-76, όμως, αυτή ήταν και η τελευταία φορά που πλησίασαν, αφού οι Πρωταθλητές Ελλάδας δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν και αυτή την διαφορά να χαθεί.

Το τελικό 76-82 φέρνει τον Ολυμπιακό μόνο με δύο νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο Top 16 και με την ικανοποίηση ότι συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την αμυντική του λειτουργία και την υλοποίηση των πλάνων του προπονητή του.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 19 πόντους, πετυχαίνοντας ορισμένα μεγάλα καλάθια σε στιγμές που οι γηπεδούχοι πλησίαζαν, ο Βαγγέλης Μάντζαρης έκανε εντυπωσιακό παιχνίδι τόσο επιθετικά όσο και οργανωτικά, αλλά κυρίως αμυντικά  τελειώνοντας με 14 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, ο Οθέλο Χάντερ ήταν «βράχος» κάτω από τα δύο καλάθια με 17 πόντους, ο Γιώργος Πρίντεζης φώναξε «παρών» σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού με 15 πόντους, ενώ σημαντική συμβολή για δεύτερο παιχνίδι στο Top 16 είχε και ο Σον Τζέημς με 7 κρίσιμους πόντους όταν η Λαμποράλ έψαχνε την ανατροπή στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.

Ο Μάικ Τζέημς ήταν ο πρώτος σκόρερ της Λαμποράλ με 16 πόντους, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος ήταν σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση λόγω των συνεχών ταξιδιών τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας του θανάτου του πεθερού του, Μάκη Ψωμιάδη, παρ’ όλα αυτά ολοκλήρωσε με 12 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 18-24, 34-43, 56-62, 76-82

Λαμποράλ Κούτσα (Περάσοβιτς): Τζέημς 16, Ντιοπ Μ., Κοσέρ 7, Πλάνινιτς 4, Σενγκέλια 7, Χάνγκα 7, Μπουρούσης 12, Μπλάζιτς 7, Ντιοπ Ι. 4, Τιγί 7, Άνταμς 5, Κορμπάτσο

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ, Τζέημς 7, Χάντερ 17, Παπαπέτρου 1, Σπανούλης 19, Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 15, Αγραβάνης 5, Μάντζαρης 14, Χάκετ 4, Αθηναίου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.