Ηττήθηκε, αλλά έδειξε χαρακτήρα

Written by  Δεκ 30, 2015

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε στην «καυτή» “Ulker Sports Arena”, αλλά στο τέλος προδόθηκε από τις δυνάμεις του και γνώρισε την ήττα από την Φενερμπαχτσέ με 82-75 και , παρόλο που δεν κατάφερε να μπει με το «δεξί» στο Top 16 της Ευρωλίγκα, έδειξε ότι έχει την ποιότητα και το «μέταλλο» να προκριθεί στα play off.

Η ελληνική ομάδα πλήρωσε το πολύ κακό της ξεκίνημα που την έφερε από νωρίς να κυνηγάει το σκορ, κατανάλωσε πολλές δυνάμεις στην προσπάθειά της να ξαναμπεί στο παιχνίδι και στο τέλος, εκτός από τον Δημήτρη Διαμαντίδη που έμεινε εκτός από το ημίχρονο, έχασε και το παιχνίδι, με μια διαφορά, ωστόσο, που στην καλή της μέρα μπορεί να ανατρέψει στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν άστοχος στα τρίποντα (9/26), ενώ οι δύο ομάδες ήταν σχεδόν ισοδύναμες στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες (31-31 ριμπάουντ, 16-16 ασίστ, 12-15 λάθη), με τους γηπεδούχους να κυριαρχούν στη ρακέτα με 7 κοψίματα έναντι κανενός των παικτών του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Η κακή μέρα φάνηκε από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, όταν ο Παναθηναϊκός φάνηκε σαν να βρίσκεται σε άλλο γήπεδο με την Φενερμπαχτσέ να κυριαρχεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του παρκέ και να προηγείται με 14-0 στο 5’, έχοντας κερδίσει κατά κράτος κάθε «μάχη» εντός του αγωνιστικού χώρου.

Οι «πράσινοι» ήταν πελαγωμένοι και δε μπορούσαν να βρουν τρόπους να πλησιάσουν στο καλάθι, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο τους καλάθι το πέτυχαν με τον Γκιστ μετά από σχεδόν 5’ λεπτά αγώνα.

Η είσοδος του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα βελτίωσε την επιθετική εικόνα της ελληνικής ομάδας που με συνεχόμενους πόντους του Σέρβου σέντερ μείωσε σε 19-11 στο 7’ και έδειξε σημάδια «ζωής», όμως, η Φενέρ επανέφερε διαφορά στη μέγιστη τιμή της (27-13 στο 9’) για να κλείσει το εφιαλτικό πρώτο δεκάλεπτο με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 28-18 και τον Λουίτζι Ντατόμε να έχει «εκτελέσει» τον Παναθηναϊκό έχοντας ήδη σημειώσει 10 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός βελτίωσε αισθητά την άμυνά του στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου και βρίσκοντας στόχο με τα μακρινά σουτ, αλλά και εκμεταλλευόμενος συνεχώς τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, μείωσε σταδιακά και έφτασε στο -3 (43-40 στο 19’), αναστατώνοντας την τουρκική ομάδα.

Οι «πράσινοι» έχασαν ευκαιρίες να μειώσουν ακόμα περισσότερο ή και να ισοφαρίσουν και τελικά το πρώτο ημίχρονο έληξε με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται μεν πίσω στο σκορ με 46-43, αλλά να έχει κερδίσει πόντους αυτοπεποίθησης για τη συνέχεια.

Η αναμέτρηση είχε γίνει ντέρμπι και, παρά το γεγονός ότι η Φενέρ ανέβασε γρήγορα τη διαφορά και πάλι στο +9 (53-44 στο 23’) και ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν εκτός αγώνα λόγω ενός προβλήματος στον προσαγωγό που δεν του επέτρεψε να συνεχίσει, ο Παναθηναϊκός είχε το καθαρό μυαλό να μειώσει σταδιακά τη διαφορά, να φέρει το παιχνίδι σε απόσταση «βολής» (54-52 στο 27’), να ξαναφέρει το παιχνίδι στα ίσια με προσωπικές ενέργειες του Νίκου Παππά (56-56 στο 28’) και να περάσει για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με βολές του Πάβλοβιτς για το 56-58 στο 29’.

Τα συνεχόμενα λάθη των παικτών του Σάσα Τζόρτζεβιτς, όμως, και η επιπολαιότητα με την οποία διαχειρίστηκαν την κατάσταση, επέτρεψαν στους γηπεδούχους να κάνουν ένα σερί 6-0 μέχρι το τέλος της περιόδου και να ανακτήσουν το προβάδισμα με 62-58.

Το φινάλε ήταν συγκλονιστικό με τις δυο ομάδες να μένουν χωρίς πόντο για σχεδόν τρία λεπτά και την Φενέρ να προσπαθεί αργά και μεθοδικά να χτίσει και πάλι μια διαφορά (73-66 στο 35’). Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να βρει σκορ από την περιφέρεια, ωστόσο, στο διάστημα αυτό ήταν άστοχος και σιγά σιγά άρχισαν να βγαίνουν και νεύρα στους παίκτες του, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η τουρκική ομάδα για να φτάσει στη νίκη.

Το τρίποντο του Πέρο Άντιτς για το 82-72 στο 39’ ήταν η χαριστική βολή για τον Παναθηναϊκό που δεν μπόρεσε να αντιδράσει και το μόνο που απέμενε στο τελευταίο λεπτό ήταν να προσπαθήσει να μειώσει τη διαφορά, γιατί και αυτό θα παίξει σπουδαίο ρόλο στο Top 16.

Το τελικό 82-75 έφερε στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς την πρώτη νίκη στο Top 16 και τον Παναθηναϊκό με την γλυκόπικρη γεύση της πολύ καλής εμφάνισης και της ήττας με μια διαφορά που δεν είναι απαγορευτικό να καλυφθεί στον δεύτερο γύρο.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης της Φενερμπαχτσέ ήταν ο Λουίτζι Ντατόμε, ο οποίος σταμάτησε στους 15 πόντους με 4 ριμπάουντ, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Έκμπε Ούντο με 16 πόντους και 7 ριμπάουντ. Από 12 πόντους συμπλήρωσαν για τους νικητές η τριπλέτα των Γιαν Βέσελι, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Πέρο Άντιτς.

Για τον Παναθηναϊκό, όσο ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα τροφοδοτήθηκε ήταν αποτελεσματικός με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ 14 πόντους είχε και ο Τζέημς Γκιστ με τον Σάσα Πάβλοβιτς να προσθέτει άλλους 10. Σε κακό βράδυ βρέθηκε ο Νικ Καλάθης, ο οποίος είχε 9 πόντους με 3 ασίστ και 3 κλεψίματα, αλλά και 6 λάθη και 3 εις βάρος του κοψίματα, ενώ ελλείψει του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν δυνατό να έχει καλύτερη τύχη.

Τα δεκάλεπτα: 28-18, 46-43, 62-58, 82-75

Φενερμπαχτσέ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 2, Χέρσεκ, Ούντο 16, Μαχμούτογλου, Άντιτς 12, Μπογκντάνοβιτς 12, Γιουρτσεβέν, Σλούκας 4, Βέσελι 12, Κάλινιτς, Ντίξον 9, Ντατόμε 15

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 10, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 8, Φώτσης 6, Ραντούλιτσα 14, Παππάς 6, Φελντέιν, Διαμαντίδης 5, Γκιστ 14, Καλάθης 9, Παπαγιάννης, Κούζμιτς 3

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.