Στο Top 16 όλα ανατρέπονται!

Written by  Ιαν 25, 2014

Το Top 16 απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι είναι ένα εντυπωσιακό μίνι πρωτάθλημα με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, αφού κάθε εβδομάδα οι αναλογίες στους δύο ομίλους μπορούν να αλλάξουν ακόμα και από ένα μόνο σουτ.

 

Όσα γνωρίζαμε πριν την έναρξη της τέταρτης αγωνιστικής ανατράπηκαν με την ολοκλήρωσή της, αφού ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων έφερε σημαντικές ανατροπές και ανέβασε το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερο.

Με τη συμπλήρωση των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών, μόλις δύο ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι) συνεχίζουν αήττητες στο Top 16, η Ρεάλ Μαδρίτης είδε το σερί της των 32 συνεχόμενων νικών σε Ευρώπη και Ισπανία να τερματίζει, ενώ οι τουρκικές ομάδες που στις τρεις πρώτες αγωνιστικές μετρούσαν 0/9, έκαναν το 3/3 και, μάλιστα, με εντυπωσιακό τρόπο και ανακάτεψαν την «τράπουλα» και των δύο ομίλων.

Στον πέμπτο όμιλο, όπου υπάρχει και το ελληνικό ενδιαφέρον, η Μπαρτσελόνα κράτησε το αήττητό της, ωστόσο, δυσκολεύτηκε αρκετά απέναντι στην δυναμική Μάλαγα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι άτρωτη. Την ερχόμενη εβδομάδα οι Καταλανοί επιστρέφουν στην Αθήνα, όπου θα βρεθούν στο ΟΑΚΑ αντιμέτωποι με τον Παναθηναϊκό που απέναντι στην Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς υπέστη την πρώτη του ήττα στο Top 16 και έχασε την ευκαιρία να μείνει μαζί της στην κορυφή της βαθμολογίας και αποσπασμένος από τις υπόλοιπες ομάδες. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να το καταφέρει, αν κερδίσει τους Ισπανούς εντός έδρας, όπου θα είναι και το πιο δυνατό τεστ και η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει.

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί του με μία επιβλητική εμφάνιση στη Βιτόρια απέναντι στην Λαμποράλ Κούτσα και πλέον, από το 2-2 και με το πρόγραμμα να τον ευνοεί, αφού τις επόμενες δύο αγωνιστικές έχει ισάριθμους εντός έδρας αγώνες με Μάλαγα και Αναντολού Εφές μπορεί να… ρεφάρει πριν την πολύ μεγάλη μάχη στο ΟΑΚΑ για την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου.

Ο όμιλος απέκτησε ιδιαίτερη ομορφιά, καθώς με την Μπαρτσελόνα και τον Παναθηναϊκό να προπορεύονται, ακολουθούν τρεις ομάδες (Αρμάνι, Μάλαγα, Ολυμπιακός) με το ίδιο ρεκόρ, ενώ Φενέρ, Λαμποράλ και Εφές έχουν χάσει έδαφος, ωστόσο, με 10 αγωνιστικές ακόμα να απομένουν, κανείς δεν μπορεί να τις ξεγράψει τόσο εύκολα.

Περνώντας στον έκτο όμιλο, οι ανατροπές συνεχίζονται και το ενδιαφέρον παραμένει εξίσου υψηλό. Η Ρεάλ Μαδρίτης προερχόταν από ένα εντυπωσιακό σερί 32-0 σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας διαλύσει όποιον αντίπαλο βρέθηκε στο δρόμο της. Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως, οι μαδριλένοι βρήκαν το δάσκαλό τους και με την ήττα τους με 85-71 είδαν το σερί τους να τερματίζεται και με αυτόν τον εκκωφαντικό τρόπο να αποδεικνύεται πως το Top 16 είναι μια διοργάνωση όπου ακόμα και τα φαβορί έχουν κακές βραδιές.

Από την άλλη, οι ρώσοι που έπαιξαν χωρίς τους Κάιλ Χάινς και Σόνι Γουίμς έκαναν ένα από τα καλύτερα φετινά τους παιχνίδια και ξεπέρασαν γρήγορα την ήττα από την Παρτιζάν την περασμένη αγωνιστική. Στην κορυφή του ομίλου έμεινε μόνη της η Μακάμπι, η οποία επικράτησε εύκολα με 88-67 της σερβικής ομάδας και πλέον, θα πάει στη Μαδρίτη την ερχόμενη εβδομάδα για την πιο δύσκολη αναμέτρησή της στο Top 16.

Κι αν οι τρεις αυτές ομάδες έχουν ήδη ξεχωρίσει, παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, η μάχη για την τέταρτη θέση θα είναι αγωνιώδης μέχρι το τέλος. Με εξαίρεση την απογοητευτική Ζαλγκίρις που είναι η μοναδική ομάδα του Top 16 χωρίς νίκη ακόμα, Μπάγερν Μονάχου (2-2), Λοκομοτίβ Κουμπάν (2-2), Γαλατασαράι (1-3) και Παρτιζάν (1-3), συγκεντρώνουν τις ίδιες πιθανότητες για να καταλάβουν την τελευταία θέση που οδηγεί στα playoff. Η επόμενη αγωνιστική εκτός από το μεγάλο ντέρμπι της Μαδρίτης περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις της Μπάγερν με την ΤΣΣΚΑ, της Γαλατά με την Ζαλγκίρις και της Παρτιζάν με την Λοκομοτίβ, από τα αποτελέσματα των οποίων θα αρχίσουν σταδιακά να φαίνονται οι πιθανότητες διάκρισης όλων.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.