Πρωταθλήτρια μετά από δέκα χρόνια η Μπασκόνια!

Written by  Ιουν 30, 2020

Η Μπασκόνια είναι η νέα πρωταθλήτρια Ισπανίας, επιστρέφοντας στην κορυφή της καλύτερης λίγκας της Ευρώπης, έπειτα από δέκα χρόνια, χάρη στην εντυπωσιακή άμυνά της στο δεύτερο ημίχρονο και το μεγάλο καλάθι του Βιλντόζα 3,4’’ πριν την λήξη της αναμέτρησης.

Οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ανέτρεψαν όλα τα προγνωστικά και εκμεταλλεύτηκαν τον εκνευρισμό και την έλλειψη συγκέντρωσης της Μπαρτσελόνα στα κρίσιμα σημεία, καθώς και την απουσία του Μίροτιτς στα τελευταία λεπτά λόγω της αποβολής του με φάουλ και έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου, για τον οποίο πάσχισε για πολλά χρόνια, σε μια χρονιά που, παρά τις ιδιαιτερότητές της, ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά για την Μπασκόνια.

Μετά το πρώτο αναγνωριστικό πεντάλεπτο, η Μπασκόνια πήρε μπροστά και προηγήθηκε με 9-15, καταφέρνοντας να φτάσει στο τέλος της πρώτης περιόδου με 17-18.

Η Μπαρτσελόνα αντέδρασε άμεσα και με όπλο της την άμυνα, αλλά και εκμεταλλευόμενη την αστοχία των «Βάσκων» (1/10 τρίποντα στο ημίχρονο), καθώς και την χαμηλή επίδοση του Σενγκέλια, ανέλαβε τον έλεγχο του παιχνιδιού, παίρνοντας προβάδισμα με 31-23 και έφτασε άνετα στο 39-33 του ημιχρόνου.

Η Μπασκόνια μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και με τρίποντα του Βιλντόζα έφερε το ματς στα ίσια (41-41), ενώ με την άμυνά της να.. .τσακίζει, φέρνοντας ανεξήγητο εκνευρισμό στην Μπαρτσελόνα, προηγήθηκε με (43-47) και φάνηκε να ελέγχει πλήρως την αναμέτρηση.

Παρ’ όλα αυτά, οι «μπλαουγκράνα» άντεξαν, το παιχνίδι ισορρόπησε και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε ισόπαλο με 51-51 και ανοίχτηκε σε ένα άκρως αγωνιώδες φινάλε.

Με την ίδια συνταγή και ασφυκτική άμυνα η Μπασκόνια πήρε μικρό προβάδισμα με 51-55, έχασε ευκαιρίες να το διευρύνει, αλλά παρασύρθηκε σε επιπόλαια λάθη με συνέπεια η αναμέτρηση να οδηγηθεί στα τελευταία λεπτά με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο πόντο.

Το τρίποντο του Πολονάρα έδωσε προβάδισμα στη Μπασκόνια με 64-67, δύο γωνιστικά λεπτά κύλησαν με τις δυο ομάδες να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο και ο Οριόλα με 1/2 βολές στα 54’’ μείωσε σε 65-67.

Η Μπασκόνια έχασε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς, η Μπαρτσελόνα πήρε συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ, χωρίς να σκοράρει και ο Οριόλα πήγε ξανά στη γραμμή των βολών στα 10,1’’, όπου με 2/2 ισοφάρισε σε 67-67.

Η μπάλα κυκλοφόρησε εντυπωσιακά, η Μπαρτσελόνα επέλεξε να μην κάνει φάουλ και ο Πολινάρα βρήκε εντυπωσιακά τον Βιλντόζα που με μεγάλο καλάθι στα 3,4’’ έκανε το 67-69 και χάρισε το πρωτάθλημα στη Μπασκόνια, αφού μετά το time out, ο Χίγκινς δεν βρήκε στόχο και το πανηγύρι ξεκίνησε!

Ο Λούκα Βιλντόζα ήταν ο κορυφαίος των Πρωταθλητών με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα, ο Τόρνικε Σενγκέλια είχε 14 πόντους με 4 ριμπάουντ και ο Ιλιμάνε Ντιοπ τελείωσε με 10 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Για την Μπαρτσελόνα, ο Τομά Ερτέλ προσπάθησε περισσότερο από όλους με 21 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ και ο Κόρι Χίγκινς είχε 14 πόντους με 3 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 39-33, 51-51, 67-69

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: Gigantes de Basket

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.