Σαν σήμερα, η επιστροφή της Μακάμπι στον «θρόνο» (vid)

Written by  Μάι 18, 2020

Η Turkish Airlines Euroleague θυμήθηκε την εντυπωσιακή πορεία της Μακάμπι Τελ Αβίβ και την κατάκτηση του τίτλου το 2014 έπειτα από ένα συγκλονιστικό Final Four. Στο αφιέρωμά της αναφέρει:

«Σαν σήμερα, το 2014, η Μακάμπι Τελ Αβίβ έβαψε κίτρινο το Μιλάνο, έπειτα από την ανατροπή και την νίκη της επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 98-86 στην παράταση στο Mediolanum Forum, κατακτώντας τον έκτο της ευρωπαϊκό τίτλο.

Αυτές οι δυο ομάδες ήταν σοβαροί διεκδικητές σε όλη την διάρκεια της σεζόν. Η Ρεάλ είχε φτάσει στο Final Four τις δυο από τις τρεις προηγούμενες χρονιές, ενώ είχε χάσει στον τελικό του Λονδίνου από τον Ολυμπιακό. H Μακάμπι είχε σημειώσει τέσσερις συνεχείς παρουσίες σε play off και είχε φτάσει στον τελικό του 2011 στην Βαρκελώνη, όπου ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Η Ρεάλ είχε επικρατήσει δύο φορές της Μακάμπι στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στο Top 16, απέκλεισε τον Ολυμπιακό στα play off και στη συνέχεια την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό. Η Μακάμπι απέκλεισε την Αρμάνι Μιλάνο στα play off και επιβίωσε του θρίλερ με την ΤΣΣΚ Μόσχας στον ημιτελικό για να φτάσει στον τελικό.

Μια παραδοσιακή σύγκρουση

Τριάντα τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που οι ίδιες ομάδες συναντήθηκαν σε τελικό, το 1980 στο Δυτικό Βερολίνο, όταν και η Ρεάλ επικράτησε με 89-85, θα συναντιόνταν ξανά σε έναν τελικό. Οι ψηλοί κάθε ομάδας έδωσαν το στίγμα τους από νωρίς, με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη και τον Γιάννη Μπουρούση να βγαίνουν μπροστά για τις ομάδες τους στο πρώτο δεκάλεπτο, με την Ρεάλ να προηγείται με 16-15. Η Ρεάλ έκανε το παιχνίδι της στο δεύτερο δεκάλεπτο με τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ σε ρόλο-κλειδί για να κάνει ένα σερί 10-0 για το προβάδισμα με 26-15. Ο Ντέηβιντ Μπλου ζεστάθηκε για την Μακάμπι για να μειώσει την διαφορά σε 35-33 στο ημίχρονο. Η ένταση μεγάλωσε στο τρίτο δεκάλεπτο με το προβάδισμα να αλλάζει δέκα φορές και να δίνει το σύνθημα για ένα συγκλονιστικό φινάλε. Ο Ταϊρίς Ράις βγήκε μπροστά στο τέλος για να βάλει την Μακάμπι σε θέση νίκης, όμως, ελεύθερες βολές από τον Ροντρίγκεθ και τον Μπουρούση ισοφάρισαν το παιχνίδι σε 73-73 στο τελευταίο λεπτό και ο Ράις αστόχησε στο σουτ της λήξης για να πάει το παιχνίδι στην παράταση. Ήταν ο πρώτος τελικός που κρινόταν στην παράταση από το 1969! Στο επιπλέον πεντάλεπτο, δεν υπήρχε κανείς να σταματήσει τον Ράις, με την Μακάμπι να παίρνει τη νίκη με 86-98.

Οι αριθμοί

Ο Ράις σημείωσε τους 21 από τους 26 πόντους του στο τέταρτο δεκάλεπτο και την παράταση, ανακηρύχθηκε MVP Final Four. Ο Ρίκι Χίκμαν πρόσθεσε 18 πόντους, ο Ντέβιν Σμιθ 15 πόντους και 7 ριμπάουντ σε 40:40 αγώνα, ο Μπλου τελείωσε με 4 πόντους και ο Άλεξ Τάιους με 12 πόντους και 11 ριμπάουντ. Ο Ροντρίγκεθ κράτησε την Ρεάλ με 21 πόντους με 5/10 τρίποντα, ο Ρούντο Φερνάντεθ είχε 15 πόντους με 8 ριμπάουντ και ο Νίκολα Μίροτιτς, ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Φελίπε Ρέγες πρόσθεσαν από 12 πόντους. Ήταν ο έκτος ευρωπαϊκός τίτλος για την Μακάμπι και ο πρώτος για τον Ντέηβιντ Μπλατ ως πρώτος προπονητής.

Τι έγινε μετά

Η Ρεάλ ανέκαμψε από την απογοήτευση να χάσει στην παράταση έναν τελικό, με μια εντυπωσιακή σεζόν 2014-15, στην οποία κατέκτησε το τρόπαιο στο γήπεδό της στην Ισπανική Πρωτεύουσα. Ενίσχυσε τον τίτλο της ως μία από τις κορυφαίες ομάδες της εποχής της, με έναν ακόμα τίτλο το 2018. Η Μακάμπι έφτασε στα play off την επόμενη σεζόν υπό τις οδηγίες του προπονητή Γκάι Γκούντες, αλλά σκουπίστηκε από την Φενερμπαχτσέ και δεν εμφανίστηκε ξανά σε play off πριν από την φετινή σεζόν.

 

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.