Στην ομάδα της δεκαετίας ο Μπογκντάνοβιτς (vid)

Written by  Μάι 05, 2020

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς είναι το νεότερο μέλος της καλύτερης ομάδας της δεκαετίας 2010-20, όπως ανακοίνωσε η Turkish Airlines Euroleague, σύμφωνα με τις ψήφους φιλάθλων, δημοσιογράφων, παικτών και προπονητών.

Όπως αναφέρει στο αφιέρωμά της η διοργανώτρια Αρχή, πρόκειται για έναν εκλεκτό shooting guard, ο οποίος στις τέσσερις γεμάτες χρονιές του στην διοργάνωση, κέρδισε σημαντικές βραβεύσεις τρεις φορές στο τέλος της σεζόν.

«Είναι μια απίστευτη στιγμή. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Αυτή τη στιγμή νιώθω μια έκρηξη αδρεναλίνης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φιλάθλους της Φενερμπαχτσέ και της Euroleague για αυτή την σπουδαία διοργάνωση στην Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης την οικογένεια και τους συμπαίκτες μου που πίστεψαν σε μένα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Απόψε σημείωσα 17 πόντους, δυο μέρες πριν είχα 14 και δύο μήνες πριν 0. Δεν με νοιάζει. Είμαστε Πρωταθλητές! Αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωνε μετά την κατάκτηση του τροπαίου της Ευρωλίγκα το 2017.

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς είναι ένας απόλυτα ομαδικός παίκτης, εξαιρετικός σε κρίσιμες καταστάσης. Ένας φανταστικός all-around σκόρερ, του οποίου οι ικανότητες στο να πασάρει βελτιώθηκαν χρονιά με τη χρονιά, κάτι που τον έκανε ακόμα πιο απρόβλεπτο. Ο Μπογκντάνοβιτς ξεκίνησε την δεκαετία στην Παρτιζάν Βελιγραδίου και πέρασε ένα σημαντικό μέρος της στην Φενερμπαχτσέ, υπό τις οδηγίες του θρυλικού Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με τον οποίο κατέκτησε τον τίτλο της Euroleague.

Από Rising Star σε superstar

Ο Μπογκντάνοβιτς ήταν στο τέλος της εφηβείας του, όταν το 2010 εντάχθηκε στην Παρτιζάν Βελιγραδίου και έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague με την Σερβική δύναμη τον Οκτώβριο του 2012. Γνωρίζοντας απόλυτα τις προοπτικές του, ο προπονητής της Παρτιζάν, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, έδωσε στον Μπογκντάνοβιτς αρκετό χρόνο στο παρκέ στην διάρκεια της χρονιάς, και δικαιώθηκε, καθώς ολοκλήρωσε με 14,8 πόντους, 3,7 ασίστ και 1,6 κλεψίματα σε 23 συμμετοχές, κερδίζοντας το βραβείο του EuroLeague Rising Star 2013-14. Ο Μπογκντάνοβιτς αποχώρησε για να αγωνιστεί στην Φενερμπαχτσέ τα επόμενα τρία χρόνια και βοήθησε την τουρκική ομάδα να μετάσχει σε συνεχόμενα Final Fours. Οδήγησε την Φενερμπαχτσέ στον τελικό του 2016, όπου ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έναν χρόνο αργότερα, ο Μπογκντάνοβιτς σήκωσε το τρόπαιο μπροστά σε μια θάλασσα από «κιτρινογάλανους» οπαδούς στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την πορεία του, ο Μπογκντάνοβιτς κέρδισε για δεύτερη συνεχή φορά το βραβείο του EuroLeague Rising Star 2014-15, το βραβείο MVP του μήνα Απριλίου 2017 και επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Euroleague 2016-17.

«Ήξερα ότι στο επόμενο βήμα στην καριέρα μου έπρεπε να παίζω για τον Ζέλικο (Ομπράντοβιτς). Πιστεύω ότι έμαθα πολλά από τον Ντούλε (Βουγιόσεβιτς), όσα περισσότερα μπορούσα. Το επόμενο βήμα ήταν να παίξω για τον Ζέλικο, ήξερα ότι θα ήταν καλό για την καριέρα μου. Αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που ήρθα στην Φενερμπαχτσέ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης τον Ιανουάριο του 2015.

Οι αριθμοί

Ο Μπογκντάνοβιτς είναι ο ένας από τους τρεις παίκτες που κέρδισαν το βραβείο του Rising Star σε συνεχόμενες χρονιές. Ο Νίκολα Μίροτιτς το πέτυχε πριν από αυτόν και ο Λούκα Ντόντσιτς μετά. Πρ’ όλα αυτά, είναι ο μόνος παίκτης που το κατέκτησε με διαφορετικές ομάδες. Στην δεκαετία, ο Μπογκντάνοβιτς ήταν 12ος στο σκοράρισμα με 12,7 πόντους και 13ος στα κλεψίματα με 1,1 ανά παιχνίδι.

Η στιγμή

Η Φενερμπαχτσέ πέρασε ένα δύσκολο τεστ στα play off του 2017, καθώς αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό Superfoods με μειωνέκτημα έδρας. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να κερδίσει τουλάχιστον ένα παιχνίδι στο κατάμεστο ΟΑΚΑ για να προκριθεί στο Final Four. Ο Μπογκντάνοβιτς έκανε απίστευτα πράγματα στο Game 1, οδηγώντας την Φενερμπαχτσέ στην εκτός έδρας νίκη με 58-71 με 23 πόντους με 4/6 δίποντα, 5/6 τρίποντα, ενώ έκανε ρεκόρ καριέρας στα κοψίματα με 3 και PIR με 35. Μόλις 48 ώρες αργότερα, ο Μπογκντάνοβιτς το έκανε ξανά. Η Φενερμπαχτσέ επικράτησε του Παναθηναϊκού στο Game 2 πάλι στο ΟΑΚΑ με 75-80, χάρη στους 25 πόντους του με 5/7 δίποντα, 5/8 τρίποντα, με 6 ασίστ και ισοφαρίζοντας το ρεκόρ καριέρας του με 8 ριμπάουντ και PIR με 35. Η Φενερμπαχτσέ «σκούπισε» την σειρά, σφράγισε το εισιτήριό της για το Final Four  και κατέληξε να κατακτά τον τίτλο, επικρατώντας του Ολυμπιακού στον τελικό με 80-64. Η έκρηξη του Μπογκντάνοβιτς στα play off ήταν που το έκανε πραγματικότητα.

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.