Όταν η ΤΣΣΚΑ τερμάτιζε 35 χρόνια ξηρασίας! (vid)

Written by  Απρ 30, 2020

Η Turkish Airlines Euroleague θυμήθηκε το θριαμβευτικό Final Four της Πράγας το 2006, όπου η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με ηγέτη τον Θοδωρή Παπαλουκά, ανέβαινε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, έπειτα από 35 ολόκληρα χρόνια.

Στο αφιέρωμά της, η Euroleague αναφέρει:

«Σαν σήμερα, 15 χρόνια πριν, η αιώνια διεκδικήτρια ΤΣΣΚΑ Μόσχας επέστρεψε στον θρόνο της Euroleague για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια. Έπειτα από ένα συναρπαστικό τελικό στην κατάμεστη Sazka Arena της Πράγας, η ΤΣΣΚΑ επικράτησε με 73-69 και κατέκτησε τον πέμπτο τίτλο της ιστορίας της, για πρώτη φορά από το 1971 και, ταυτόχρονα, τερμάτισε το σερί της επί δύο χρόνια πρωταθλήτριας Μακάμπι.

Η ΤΣΣΚΑ αγωνιζόταν για τέταρτο συνεχόμενο Final Four, αλλά μόλις στον πρώτο της τελικό από το 1973. Οι δυο ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο για ενάμιση δεκάλεπτο πριν η ΤΣΣΚΑ κάνει σερί 13-0 για να προηγηθεί με 35-25. Η Μακάμπι μείωσε την διαφορά στο μισό μέχρι το ημίχρονο (35-30), αλλά ο Ντέηβιντ Βάντερπουλ σημείωσε 9 σερί πόντους για να ξαναχτίσει μια διαφορά 44-33 στο ξεκίνημα του τρίτου δεκάλεπτου. Παρ’ όλα αυτά, η Μακάμπι κάλυψε σταδιακά την διαφορά και με σερί 1-10 στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκάλεπτου, προηγήθηκε με 56-58. Ο Τράιαν Λάνγκτον απάντησε με τρίποντο για να δώσει ξανά προβάδισμα στην ΤΣΣΚΑ, που δεν το έχασε ξανά μέχρι το τέλος. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ανέβασε την διαφορά στο 66-59 με 64 δευτερόλεπτα να απομένουν, πριν ο Τζέιμι Άρνολντ σκοράρει 5 σερί πόντους για να μειώσει σε 71-69, με 5,8’’ για την λήξη. Ο Λάνγκτον σημείωσε και τις δυο βολές που κέρδισε, σφραγίζοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Ετόρε Μεσίνα χρησιμοποίησε μόλις οκτώ παίκτες στο παιχνίδι, από τους οποίους μόλις έξι σκόραραν σε αυτή την ιστορική νίκη, όμως, πέντε από αυτούς είχαν διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έδωσε ώθηση στην ΤΣΣΚΑ από τον γνώριμο ρόλο του, ερχόμενος από τον πάγκο και σκορ΄ροντας 18 πόντους με 7 ασίστ, κερδίζοντας τον τίτλο του MVP του Final Four. Ο Βάντερπουλ τελείωσε με 16 πόντους, ενώ ο Ματίας Σμόντις είχε 12 πόντους με 8 ριμπάουντ, ο Τράιαν Λάνγκτον 11 πόντους και ο Αλεξέι Ζαβρασένκο 10 πόντους. Ο Τζέι Αρ Χόλντεν ήταν ο μόνος παίκτης της ΤΣΣΚΑ που έμεινε μονοψήφιος, σημειώνοντας μόλις 6 πόντους, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε για 35:30. Ο Γουίλι Σόλομον ήταν πρώτος σκόρερ του τελικού με 20 πόντους, ο Τζέιμι Άρνολντ είχε 14 και ο Άντονι Πάρκερ σημείωσε 10.

Ο Μακέο Μπαστόν έλαμψε με τα 15 ριμπάουντ του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των τελικών του Final Four, που κρατούσε από το 1993 ο Στέφανο Ρουσκόνι της Μπενετόν. Όπως και ο Ρουσκόνι 13 χρόνια νωρίτερα, ο Μπαστόν ήταν επίσης από την πλευρά των ηττημένων του τελικού, ωστόσο, το ρεκόρ του ήρθε μόλις δυο μέρες αφού είχε βάλει το στίγμα του στα Final Four με τα 6 κοψίματα που σημείωσε στον ημιτελικό απέναντι στην Ταού Κεράμικα.

Η ΤΣΣΚΑ κατέκτησε τον πέμπτο τίτλο της στην Euroleague εκείνη τη νύχτα και ο προπονητής της, Έτορε Μεσίνα κέρδισε τον τρίτο τίτλο του, αφού τον είχε κατακτήσει ήδη δυο φορές με την Κίντερ Μπολόνια το 1998 και το 2001. Ο Μεσίνα και η ΤΣΣΚΑ το κατέκτησαν ξανά και το 2008, όταν και πάλι επικράτησαν στον τελικό της Μακάμπι. Η ΤΣΣΚΑ έχει κατακτήσει το τρόπαιο άλλες δυο φορές από τότε, την πρώτη το 2016 και ξανά την περασμένη σεζόν, φτάνοντας τους οκτώ συνολικά τίτλους στην ιστορία του συλλόγου και είναι δεύτερη πίσω μόνο από την Ρεάλ Μαδρίτης που μετρά 10 τίτλους. Από την άλλη, η Μακάμπι επίσης έφτασε στον τελικό το 2011, όπου έχασε από τον Παναθηναϊκό, πριν κερδίσει τον τίτλο το 2014, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης στην παράταση.

 

 

 

Πηγή και φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.