Της αρέσουν τα… θρίλερ

Written by  Νοε 18, 2015

Η ΑΕΚ έκανε ό,τι μπορούσε για να χαρίσει τη νίκη στην Κράσνι Οκτιάμπρ, όμως, στο τέλος σοβαρεύτηκε και πήρε μια μεγάλη νίκη με 78-82 στην παράταση και «στρογγυλοκάθισε» στην δεύτερη θέση του έκτου ομίλου του Eurocup με απολογισμό 4-2.

 

Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 11 πόντους στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου και με 9 στο 36’, όμως, από το σημείο εκείνο και ύστερα παρουσίασε σημάδια κόπωσης και χαλάρωσης επιτρέποντας στους γηπεδούχους να μειώσουν, να ισοφαρίσουν και να διεκδικήσουν στα ίσια την νίκη.

Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την πρώτη αγωνιστική, η ΑΕΚ ήταν πιο ψύχραιμη στο επιπλέον πεντάλεπτο και έφτασε στην νίκη στην παράταση, αφήνοντας την Κράσνι με μοναδική νίκη στον όμιλο, αυτή που πήρε στον αντίστοιχο αγώνα του ΟΑΚΑ.

Κατά την… προσφιλή της συνήθεια, η ΑΕΚ δεν ξεκίνησε καλά την αναμέτρηση, μένοντας πίσω στο σκορ από νωρίς (8-2 στο 4’), προσπαθώντας να βρει σκορ μόνο με τον Ντούσαν Σάκοτα που δοκίμαζε από τα 6,75 μ. για να ξαναβάλει την «Ένωση» στο παιχνίδι.

Η διαφορά έφτασε το -10 για την ΑΕΚ (20-10 στο 18’) και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την «Ένωση» να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 22-14.

Ομοίως, η ΑΕΚ… επέστρεψε στο δεύτερο δεκάλεπτο και ισοφάρισε σε 26-26 στο 15’ και πέρασε για πρώτη φορά στο 18’ με καλάθι του Μαρκ Κάρτερ για το 29-30. Με την «Ένωση» να  διατηρεί την ψυχραιμία της στα τελευταία δευτερόλεπτα, το ημίχρονο έληξε με 33-34 υπέρ της ελληνικής ομάδας.

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και γρήγορα «έχτισε» μια καλή διαφορά (35-42 στο 23’) και ανέλαβε τον έλεγχο της αναμέτρησης.

Ο Φίλιπ Σκραμπ ανέλαβε την οργάνωση του παιχνιδιού της ΑΕΚ, ο Μαλίκ Χαίρστον πήρε τη σκυτάλη στο σκοράρισμα και με συνεχόμενους πόντους έστειλε τη διαφορά στο +11 για την ΑΕΚ (44-55 στο 28’), με την «Ένωση» να τελειώνει την τρίτη περίοδο από την σχετική… ασφάλεια του 48-57.

Παρ’ όλα αυτά, η ΑΕΚ εμφάνισε και πάλι σημάδια χαλάρωσης, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Κράσνι με τον Κούπερ να σκοράρει από παντού για να ισοφαρίσει σε 66-66 στο 39’, ξαναρχίζοντας την αναμέτρηση από την αρχή.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 2/2 βολές έκανε το 66-68 στο 1.34’’ και στη συνέχεια έβγαλε μια καλή άμυνα που η ΑΕΚ δεν εκμεταλλεύτηκε και ο Τζόνσον με κάρφωμα ισοφάρισε ξανά στα 52’’. Η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία να σκοράρει, αφού εγκλωβίστηκε στην καλή άμυνα των γηπεδούχων και ο Ζάιτσεφ στον αιφνιδιασμό ξαναέδωσε το προβάδισμα στην Κράσνι με 70-68 με 23.5’’ να απομένουν.

Η «Ένωση» έκανε γρήγορα την επίθεση και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ισοφάρισε πολύ γρήγορα σε 70-70 στα 17’’. Στο χρόνο που απέμενε η Κράσνι δεν κατάφερε να σκοράρει και να πάρει τη νίκη και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, όπως ακριβώς και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου.

Στην παράταση η ΑΕΚ ξεκίνησε καλά προηγούμενη με 70-74, αλλά έκανε «φθηνά» λάθη επιτρέποντας στην Κράσνι να ισοφαρίσει και να διεκδικήσει την νίκη. Με το σκορ στο 76-76 ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πέτυχε το καλάθι, πήρε και το φάουλ και με 23.2’’ να απομένουν έκανε το 76-79 που έδωσε σημαντικό προβάδισμα στην ΑΕΚ για τη νίκη.

Οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε ένα γρήγορο καλάθι, οι παίκτες της ΑΕΚ το εκμεταλλεύτηκαν και η «Ένωση» έφυγε με μια σημαντική νίκη με 78-82 που την φέρνει μόνη στην δεύτερη θέση του ομίλου της και ουσιαστικά αγκαλιά με την πρόκριση.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ήταν και πάλι με διαφορά ο κορυφαίος της ελληνικής ομάδας και συνέχισε την εντυπωσιακή παρουσία του μέχρι σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο διεθνής σέντερ αυτή τη φορά σταμάτησε στους 28 πόντους, τα 10 ριμπάουντ, τις 4 ασίστ και το 1 κλέψιμο (μαζί με 4 λάθη) και πήρε συνολικά 36 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Εξαιρετικός στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ο Μαλίκ Χαίρστον με 16 πόντους, 3 ριμπάουντ και ορισμένες πολύ καλές και κρίσιμες άμυνες, ενώ ο Μίλαν Μιλόσεβιτς ήταν και πάλι κομβικός στο παιχνίδι της «Ένωσης» με 11 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Από την ρωσική ομάδα που πλέον χάνει κάθε ελπίδα να προκριθεί στην επόμενη φάση, ο Ντι Τζέι Κούπερ συνέχισε τις εκπληκτικές του εμφανίσεις τελειώνοντας την αναμέτρηση με 27 πόντους, 11 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 4 κλεψίματα και 5 λάθη, με συνολικά 42 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ ο Τζαουάν Τζόνσον με 17 πόντους και 8 ριμπάουντ και ο Τζόρνταν Χάμιλτον με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ προσπάθησαν να κάνουν την ολική επαναφορά για την Κράσνι, κάτι, ωστόσο, που δεν κατάφεραν.

Τα δεκάλεπτα: 22-14, 33-34, 48-57, 70-70, 78-82 (παρ.)

Κράσνι Οκτιάμπρ (Μπολσακόφ): Τσκατσένκο 2, Κούπερ 27, Ζαμάνσκι, Ζάιτσεφ 4, Σοκόλοφ 8, Χάμιλτον 16, Κορσακόφ, Μπουγκαένκο, Βοϊτιουκ 2, Τζόνσον 17, Γκουίν 2

ΑΕΚ(Ντρ. Σάκοτα): Παπαντωνίου, Σάκοτα 6, Άτιτς, Χαίρστον 16, Μιλόσεβιτς 11, Σκραμπ 4, Μαυροκεφαλίδης 28, Κάρτερ 6, Κατσίβελης 2, Καλαμπόκης 3, Μαυροειδής 6, Γουόρεν

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.