Έβγαλε «ψυχή» για την επική ανατροπή

Written by  Νοε 04, 2015

Με απίστευτη ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη με 75-74 επί της Χάποελ Ιερουσαλήμ και μαζί την δεύτερη νίκη της στον έκτο όμιλο του Eurocup που τη βάζει ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

 

Η ΑΕΚ βρέθηκε να χάνει με 17 πόντους στο ημίχρονο, όμως, έδειξε πάθος, δύναμη και θέληση για την ανατροπή και με ηγέτες τους Σάκοτα και Γουόρεν κατάφερε να το επιτύχει παίρνοντας μια μεγάλη νίκη που εκτός από βαθμολογικό έχει και ψυχολογικό κέρδος.

Η ελληνική ομάδα προσπάθησε στο ξεκίνημα της αναμέτρησης να περάσει τη μπάλα μέσα στο καλάθι, εκμεταλλευόμενη τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη που διανύει την καλύτερη περίοδο φόρμας της καριέρας του, ωστόσο, ο διεθνής σέντερ δεν βρέθηκε σε καλή μέρα έχοντας μόλις 1/6 σουτ στην πρώτη περίοδο, με την «Ένωση» να έχει μπλοκάρει γενικότερα επιθετικά.

Ταυτόχρονα, η περιφερειακή της άμυνα ήταν πολύ αδύναμη κάτι που εκμεταλλεύτηκε η ισραηλινή ομάδα για να πάρει προβάδισμα στο ξεκίνημα του αγώνα.

Με τον Ματ Τζάννινγκ να «βομβαρδίζει» από τα 6,75 μ. η Χαποέλ Ιερουσαλήμ προηγήθηκε 11-21 στο 7’, η διαφορά έφτασε το -11 και τελικά το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ να υπολείπεται με 16-25.

Η εικόνα αυτή ακολούθησε την «Ένωση» και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με τη διαφορά να φτάνει το -14 (18-32 στο 13’), ενώ τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όσο περνούσε ο χρόνος, αφού οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα δεν μπορούσαν με τίποτα να βελτιώσουν την παρουσία τους στο παρκέ.

Με τα επιθετικά «όπλα» της «Ένωσης» να έχουν μπλοκαριστεί εντελώς και να μη βρίσκουν το δρόμο προς το καλάθι, η διαφορά μεγάλωνε διαρκώς, ενώ από την άλλη πλευρά του παρκέ, ο Ματ Τζάννινγκ έκανε «πάρτι» και, φτάνοντας ήδη τους 18 πόντους να έχει κάνει όλη τη ζημιά στην ελληνική ομάδα.

Το ημίχρονο έληξε με 28-45 με την «Ένωση» να προσπαθεί να βρει «αντίδοτο» στα προβλήματα που της είχε βάλει η ισραηλινή ομάδα, έχοντας χάσει κατά κράτος τη «μάχη» των ριμπάουντ (16-22), αλλά και της ρακέτας με την Χαποέλ να μετράει ήδη 5 κοψίματα έναντι κανενός των παικτών της ελληνικής ομάδας.

Παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο η ΑΕΚ μπήκε περισσότερο αποφασισμένη στο δεύτερο ημίχρονο και με «όπλο» τις καλές άμυνές της, την καλή κυκλοφορία και το τρέξιμο στον αιφνιδιασμό έκανε ένα σερί 14-3 και μείωσε σε 42-48 στο 24’. Η Χαποέλ αντέδρασε προς στιγμήν, όμως, η «Ένωση» είχε επιστρέψει για τα καλά στο παιχνίδι και με επιμέρους σκορ 26-14, μείωσε τη διαφορά στο τέλος της τρίτης περιόδου σε 54-59.

Έχοντας πια τον «σφυγμό» της αναμέτρησης υπέρ της η ΑΕΚ μείωσε ακόμα περισσότερο και κατάφερε να περάσει μπροστά για πρώτη φορά μετά από το πρώτο πεντάλεπτο με 69-68 στο 38’ με βολές του Κάρτερ με τους φιλάθλους της να έχουν ξεκινήσει το «πάρτι» στις κερκίδες.

Η ΑΕΚ έβγαλε δυο μεγάλες άμυνες, ο Λουκάς Μαυροκερφαλίδης αστόχησε δύο φορές για να διευρύνει το προβάδισμα και ο Ρόουλαντ έβαλε και πάλι την Χάποελ μπροστά με 69-70 στα 48’’.

 Ο Ντούσαν Σάκοτα με τρίποντη «βόμβα» έκανε το 72-70 μέσα σε τρελά πανηγύρια στα 32’’, ενώ στα 29.30’’ ο Ρόουλαντ έκανε 1/2 βολές για το 72-71. Με παλικαρίσιο καλάθι του Γουόρεν στα 10’’ η ΑΕΚ πήρε προβάδισμα με 74-71 και κράτησε την τύχη στα χέρια της.

Η άμυνα της ΑΕΚ, όμως, δεν δούλεψε σωστά και ο Ματ Τζάννινγκ με το πέμπτο του τρίποντο στο παιχνίδι ισοφάρισε σε 74-74 και άφησε στα τελευταία 5’’ την ευκαιρία στην «Ένωση» να κλέψει το παιχνίδι.

Ο «δαιμόνιος» Γουόρεν «τρύπωσε» στην άμυνα της Χαποέλ και έριξε στην «παγίδα» του τον Ντ’ Ορ Φίσερ κερδίζοντας το φάουλ στα 2’’, έβαλε την πρώτη βολή για το 75-74, όμως, έκανε λάθος στον τρόπο που σκοπίμως έχασε τη βολή, δίνοντας στους φιλοξενούμενους την ευκαιρία για ένα τελευταίο σουτ.

Στο χρόνο που απέμεινε, ο Μιλόσεβιτς πρόλαβε να κλέψει τη μπάλα και η ΑΕΚ πανηγύρισε μια μεγάλη, όπως εξελίχθηκε νίκη, την δεύτερή της στον έκτο όμιλο του Eurocup.

Η ΑΕΚ βρήκε πολλούς πρωταγωνιστές στην ανατροπή, με τον Ντούσαν Σάκοτα να έχει 15 πόντους με 4/8 τρίποντα και 5 ριμπάουντ, τον Μαλίκ Χαίρστον να έχει μία ακόμα καλή βραδιά με 13 πόντους, τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, παρ’ όλο που ήταν αρκετά άστοχος (4/14 σουτ) είχε τελικά 14 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Κρις Γουόρεν ήταν ο MVPμε 16 πόντους, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ και μόλις 1 λάθος, αλλά και την εύστοχη βολή που έδωσε τη νίκη στην «Ένωση».

Από την ισραηλινή ομάδα που δεν θα πιστεύει τι της συνέβη, ο Ματ Τζάννινγκ παραλίγο να κερδίσει την ΑΕΚ μόνος του με 23 πόντους (5/8 τρίποντα) και 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 16-25, 28-45, 54-59, 75-74

ΑΕΚ (Ντρ. Σάκοτα): Ανοσίκε, Παπαντωνίου 2, Σάκοτα 15, Άτιτς, Χαίρστον 14, Μιλόσεβιτς 4, Σκραμπ, Μαυροκεφαλίδης 13, Κάρτερ 11, Κατσίβελης, Καλαμπόκης, Γουόρεν 16

Χαποέλ Ιερουσαλήμ (Φράνκο): Ντάνκαν 4, Γκάφνεϊ 11, Ρόουλαντ 14, Χαλπερίν, Τιμόρ 5, Μένκο, Σμιθ 8, Τζάννινγκ 23, Μέιορ, Φίσερ 9

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.