Παράδοση «άνευ όρων» στην Πόλη

Written by  Οκτ 21, 2015

Η ΑΕΚ δεν ήταν συνεπής στο… ραντεβού της με την ιστορία της και στην επιστροφή της στην Πόλη έπειτα από μια δεκαετία, για τον πρώτο της εκτός έδρας αγώνα στην επανεμφάνισή τις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ηττήθηκε κατά κράτος από την πολύ ισχυρή Γαλατασαράι με 89-65 και μπαίνει από νωρίς σε περιπέτειες για το μέλλον της στο Eurocup.

 

Η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ξεκάθαρη, καθώς η Γαλατασαράι είναι μια ομάδα που θα στεκόταν άνετα στους ομίλους της Ευρωλίγκας και θα διεκδικούσε με αξιώσεις μια καλή πορεία, ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την πολύ κακή παρουσία της ΑΕΚ που σε κανένα σημείο του αγώνα δεν μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστική απέναντι στην αντίπαλό της.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν πιο δυνατά και πήραν μια διαφορά 6 πόντων στο 4’ (11-5), εκμεταλλευόμενοι τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα και «σημαδεύοντας» στην αρχή τον μικρόσωμο Γουόρεν με ποσταρίσματα πότε με τον Γκριν, πότε με τον Μίτσοφ, πότε με όποιον παίκτη έβγαινε απέναντί του.

Με την τουρκική ομάδα να πατά καλύτερα στο παρκέ και τους παίκτες της ΑΕΚ να κάνουν εύκολα το λάθος, η διαφορά έφτασε σε διψήφια επίπεδα λίγο πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου που έληξε με την Γαλατά να προηγείται με διπλάσιο σκορ (22-11).

Η ΑΕΚ κατέρρευσε στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, όπου μέσα σε 1.26’ δέχθηκε ένα σερί 6-0 για να ανέβει η διαφορά στο +17 για τη Γαλατά, πριν οι φίλαθλοί της αποφασίσουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο παιχνίδι, πετώντας καπνογόνα προετοιμαζόμενοι για τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους με την Μπενφίκα, ο οποίος ακολουθούσε της μπασκετικής αναμέτρησης.

Η κατάσταση αυτή δεν πτόησε τους παίκτες των γηπεδούχων που ανέβασαν τη διαφορά στο +20 (31-11 στο 13’) με τους παίκτες της ελληνικής ομάδας να βρίσκονται σε πανωλεθρία. Μια πρόσκαιρη αντίδραση από τον Σάκοτα έφερε τη μείωση της διαφοράς στους 14 με συνεχόμενα τρίποντα (33-19 στο 15’), όμως, από το σημείο εκείνο η αναμέτρηση ξέφυγε από τον έλεγχο της ελληνικής ομάδας.

Η κακή περιφερειακή άμυνα σε συνδυασμό με τις ελάχιστες λύσεις στην επίθεση εκτόξευσαν τη διαφορά, αυτή τη φορά στο -25 για την ΑΕΚ (44-19 στο 17’) για να λήξει το ημίχρονο με την Γαλατά απόλυτη κυρίαρχο να προηγείται με 48-27.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου εμφανίστηκε μια άλλη… ΑΕΚ, περισσότερο αποφασισμένη και με καθαρότερο μυαλό. Με την άμυνα να έχει «σφίξει» εξαιρετικά και τις επιθετικές επιλογές να είναι περισσότερο ορθολογικές, η «Ένωση» κράτησε την Γαλατασαράι χωρίς πόντο για πέντε λεπτά, διάστημα στο οποίο έκανε ένα δικό της σερί 0-10 για να ρίξει τη διαφορά στο 48-37 και να ξανακάνει τη νίκη διεκδικήσιμη.

Ό,τι έχτισε σε αυτό το διάστημα, ωστόσο, το γκρέμισε μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου, καθώς από το σημείο εκείνο δεν ξανασκόραρε και οι γηπεδούχοι απάντησαν με δικό τους σερί 16-0 για να φτάσουν τη διαφορά στο 64-37 και τα όρια του διασυρμού για την ελληνική ομάδα.

Το παιχνίδι είχε πλέον τελειώσει, με την ΑΕΚ να μη μπορεί να βρει τρόπο να μειώσει την έκταση της ήττας, ενώ στο 37’ αποβλήθηκε ο Χαίρστον με ντισκαλιφιέ, έπειτα από αντιαθλητικό φάουλ που χρεώθηκε μετά από αψιμαχίες με τον Σιλμπ.

Το τελικό 89-65 «σφράγισε» μια πολύ άσχημη βραδιά για την ΑΕΚ που θέλει να ξεχάσει το συντομότερο δυνατόν και να ανασυγκροτηθεί για να διεκδικήσει ό, τι καλύτερο μπορεί στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ο Ντούσαν Σάκοτα ήταν ο παίκτης της ΑΕΚ που πάλεψε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και υπήρχαν στιγμές που έμοιαζε να προσπαθεί μόνος του. Ο αρχηγός της «Ένωσης» τελείωσε την αναμέτρηση με 20 πόντους με 6/11 τρίποντα, ενώ ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έκανε ξανά double-doubleμε 20 πόντους και 10 ριμπάουντ, αλλά δεν έφτασαν για να γλιτώσει την ομάδα του από τον διασυρμό.

Από τους νικητές, ο Χουσείν Κοκσάλ «βομβάρδιζε» από παντού, τελειώνοντας την αναμέτρηση με 21 πόντους με 5/5 τρίποντα, ενώ ο παλιός γνώριμος από τη θητεία του σε Απόλλωνα Πάτρας και Πανιώνιο, Έρικ ΜακΚόλουμ ήταν ο πρώτος σκόρερ με 25 πόντους και 6 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 22-11, 48-27, 64-37, 89-65

Γαλατασαράι (Αταμάν): Σιλμπ 10, ΜακΚόλουμ 25, Μίτσοφ 2, Ντόρσεϊ 9, Έγκε, Αράρ 3, Τουρκιλμάζ, Λάσμε 4, Καντεκίν, Γκριν 10, Γκιουλέρ 5, Κοκσάλ 21

ΑΕΚ (Ντρ. Σάκοτα): Ανοσίκε, Παπαντωνίου 2, Ντ. Σάκοτα 20, Άτιτς 2, Χαίρστον 8, Μιλόσεβιτς 3, Σκραμπ, Μαυροκεφαλίδης 20, Κάρτερ 5, Σαρικόπουλος, Καλαμπόκης, Γουόρεν 5

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.