Ισπανικό πάρτι στην κορυφή του κόσμου!

Written by  Σεπ 15, 2019

Η Ισπανία έκανε πάρτι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Αργεντινή και με το ευρύ 95-75 ανέβηκε ξανά στην κορυφή του κόσμου, έπειτα από το 2006, όταν είχε επικρατήσει της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τρανό τρόπο ότι είναι και με διαφορά η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης την τελευταία δεκαπενταετία.

Οι «φούριος ρόχας» έπιασαν από το λαιμό τους αντιπάλους τους από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης, βγάζοντας λύσεις σε κάθε πρόσκαιρο προβληματισμό που τους έθεταν, φτάνοντας στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, θριαμβεύοντας σε κάθε τομέα του παιχνιδιού.

Αντίθετα, η Αργεντινή βρέθηκε πολύ μακριά από τον καλό της εαυτό, έδειξε κουρασμένη, άνευρη και χωρίς καθαρό μυαλό και με τον Λουίς Σκόλα εντελώς εκτός παιχνιδιού, δεν βρήκε λύσεις και δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ανταγωνιστική, χάνοντας μια ιστορική ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή του κόσμου, έπειτα από την παρθενική διοργάνωση του 1950.

Εντυπωσιακά ξεκίνησε η Ισπανία, που προηγήθηκε με 0-7 μόλις στο 2’, ενώ παίζοντας λυσσασμένη άμυνα, έφτασαν στο 2-14 του 5’ έχοντας ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους για τον τελικό, αλλά με τον Μπρουσίνο να σκοράρει τους 8 πρώτους πόντους της ομάδας του, η Αργεντινή απάντησε με σερί 11-0 για να μειώσει στον πόντο (13-14) και να δώσει και πάλι εικόνα… τελικού στην αναμέτρηση.

Δεν υπήρξε, ωστόσο, ανάλογη συνέχεια, με την Ισπανία να κάνει ένα νέο 7-0 για το 13-21 και το πρώτο δεκάλεπτο την βρήκε να προηγείται με 14-23.

Το σερί των Ισπανών έφτασε το 17-1 και η διαφορά ξέφυγε, πηγαίνοντας στο +17 (14-31) με τους Ίβηρες να κάνουν… πάρτι σκοράροντας από παντού και έχοντας κερδίσει κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ.

Η Αργεντινή προσπάθησε να συμμαζέψει την κατάσταση, μειώνοντας με σερί 7-0 στους 10 (21-31), έφτασε ακόμα και στο -8 (27-35), αλλά η Ισπανία έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι και δεν δυσκολεύθηκε να διατηρήσει ένα προβάδισμα ασφαλείας μέχρι το ημίχρονο που την βρήκε να προηγείται με 31-43.

Με εκπληκτική είσοδο στο δεύτερο μέρος και κάνοντας ό,τι θέλουν στο παρκέ, οι Ισπανοί, όχι μόνο ανέβασαν κι άλλο τη διαφορά, αλλά την εκτόξευσαν στο +22 (33-55) και έγιναν το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης, με την Αργεντινή να προσπαθεί με ανορθόδοξο τρόπο να μαζέψει ό,τι μπορούσε.

Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την Ισπανία στο +19 (47-66) και με την εικόνα που εμφάνιζαν οι δυο ομάδες, περιθώρια ανατροπής δεν φαίνονταν να υπάρχουν.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία περίοδο, αφού το μόνο που κατάφερε η Αργεντινή ήταν να μειώσει στους 12 (56-68), με τους Ίβηρες να κάνουν απλώς συντήρηση δυνάμεων και να φτάνουν στην τελική επικράτηση με 75-95 και να πανηγυρίζουν έξαλλα την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Μεγάλος πρωταγωνιστής στον ισπανικό θρίαμβο ήταν ο Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος ολοκλήρωσε με 20 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ο Σέρχιο Γιουλ είχε 15 πόντους, ο Μαρκ Γκασόλ σταμάτησε στους 14 πόντους με 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ο Ρούντι Φερνάντεθ έκανε double-double με 11 πόντους και 10 ριμπάουντ και οι αδερφοί Ερνανγκόμεθ πρόσθεσαν από 11 πόντους.

Από την Αργεντινή, ο Γκάμπριελ Ντεκ σημείωσε 24 πόντους, ο Νίκολα Λαπροβίτολα είχε 17 πόντους, ο Φακούντο Καμπάτσο σημείωσε 11 πόντους με 8 ασίστ, ενώ στην τελευταία του εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο τεράστιος Λουίς Σκόλα δεν βρέθηκε σε καλό βράδυ, σημειώνοντας 8 πόντους (1/10 σουτ) με 8 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 14-23, 31-43, 47-66, 75-95

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: fiba.basketball

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.