«Αυτοκτονία» και… τελικός με Ν. Ζηλανδία

Written by  Σεπ 03, 2019

Η Εθνική Ελλάδας έβγαλε τα… μάτια της απέναντι στα… γερόντια της Βραζιλίας και γνώρισε την ήττα με 79-78 έπειτα από ένα παιχνίδι με πολλές συγκινήσεις και πλέον έχει μπροστά της έναν τελικό με τη Ν. Ζηλανδία για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Παρά το εκπληκτικό της ξεκίνημα, όταν και προηγήθηκε ακόμα και με 17 πόντους στο πρώτο μέρος, η Ελλάδα στο δεύτερο σχεδόν κατέρρευσε, βρέθηκε πίσω και, παρά το ανέλπιστο δώρο της Βραζιλίας που χάρισε 3 βολές στον Κώστα Σλούκα στα 2,1’’ πριν τη λήξη, δεν το εκμεταλλεύτηκε και πλέον παίζει την πρόκρισή της απέναντι στην καλή ομάδα της Ν. Ζηλανδίας που έχει και εκείνη τον ίδιο στόχο.

Η Εθνική πλήρωσε τα τραγικά της λάθη στο δεύτερο μέρος, τα νεύρα και την έλλειψη καθαρού μυαλού στα κρίσιμα και βρέθηκε στην πρώτη… κρίση στην παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, την οποία πρέπει άμεσα να ξεπεράσει, αν δεν θέλει να αποχαιρετήσει νωρίς τη διοργάνωση.

Με την ίδια συνταγή, όπως και στην πρεμιέρα, η Εθνική ξεκίνησε με πρόθεση να κλείσει την άμυνά της, ενώ στην επίθεση φρόντισε να τροφοδοτεί την ρακέτα, εκεί όπου δέσποζαν οι Αντετοκούνμπο και Μπουρούσης, με την Βραζιλία να παίζει σκληρή άμυνα και να μην επιτρέπει στην Ελλάδα να τρέξει όσο ήθελε.

Παρ’ όλα αυτά, με τους Έλληνες παίκτες να παίζουν ψύχραιμα, μυαλωμένα και να βρίσκουν ελεύθερα σουτ, η Εθνική προηγήθηκε στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου με 15-19.

Η Βραζιλία πίεσε πολύ με την έναρξη της δεύτερης περιόδου για να βάλει δύσκολα στην Εθνική μας, αλλά 7 συνεχόμενοι πόντοι του… άχαστου Γιώργου Πρίντεζη έφεραν αντίστοιχο σερί για το 19-26, δίνοντας αέρα στην ελληνική ομάδα.

Τη σκυτάλη πήρε ο Νικ Καλάθης, ο οποίος με συνεχόμενα τρίποντα και σερί 8-0 έστειλε τη διαφορά στο 23-40, με την Ελλάδα να κυριαρχεί σε όλο το παρκέ, αλλά η Βραζιλία αντέδρασε και μείωσε για να κλείσει το πρώτο ημίχρονο με την Ελλάδα να προηγείται με 30-40 σουτάροντας από τα 6,75 μ. με συγκλονιστικά ποσοστά (7/12).

Η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική στο δεύτερο μέρος, καθώς η Εθνική φαίνεται πως έμεινε στα… αποδυτήρια, κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο, με τον εκνευρισμό να κάνει την εμφάνισή του και τη Βραζιλία να το εκμεταλλεύεται όχι μόνο για να μειώσει, αλλά και να περάσει μπροστά με 47-44.

Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, με την Εθνική να είχνει να τα έχει χαμένα και τη Βραζιλία να προηγείται με 56-50, πριν ο Αντετοκούνμπο με μεγάλο γκολ-φάουλ μειώσει στο τέλος της περιόδου σε 56-53.

Παπαπέτρου και Σλούκας έδωσαν ενέργεια στην Εθνική για να φέρει το ματς στα ίσια, αλλά το μυαλό δεν ήταν καθαρό, τα λάθη συνεχίστηκαν και η Βραζιλία ξαναπήρε κεφάλι, με τον Βαρεζάο να έχει κάνει τρομερή ζημιά από τη ρακέτα.

Με το σκορ στο 76-71 ο Παπανικολάου κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ στα 48,4’’ και με 2/2 μείωσε σε 76-73, ενώ μετά την επαναφορά ο Γιώργος Πρίντεζης σημείωσε μεγάλο τρίποντο για την ισοφάριση στα 35,5’’ ξεσηκώνοντας το γήπεδο που πανηγύριζε για την ελληνική ομάδα.

Η άμυνα της ελληνικής ομάδας κοιμήθηκε και ο Βαρεζάο σαν σε προπόνηση έκανε το 78-76 στα 14’’, όμως, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε διπλό λάθος, χάνοντας το καλάθι κάτω από τη στεφάνη και, στη συνέχεια υποπίπτοντας σε φάουλ.

Ο Λεάντρο Μπαρμπόσα είχε 1/2 για το 79-76, αλλά ο Κώστας Σλούκας με πανέξυπνο τρόπο κέρδισε φάουλ και τρεις βολές καθώς προσπάθησε να πετάξει τη μπάλα πίσω από το κέντρο.

Ο διεθνής γκαρντ ευστόχησε στις δυο πρώτες βολές, αλλά στην τρίτη, οι Βραζιλιάνοι κατάφεραν να διώξουν τη μπάλα μετά την αναπήδησή της στη στεφάνη και πανηγύρισαν τελικά τη νίκη με 79-78 που τη στέλνει στην επόμενη φάση και την Ελλάδα στον… τελικό με τη Ν. Ζηλανδία.

Ο Άντερσον Βαρεζάο έκανε τρομερό παιχνίδι με 22 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο Μαρκίνιος Σούσα σημείωσε 15 πόντους με 3 ριμπάουντ, ο Άλεξ Γκαρσία είχε 13 πόντους με 6 ασίστ και ο Λεαντρίνιο Μπαρμπόσα είχε επίσης 13 πόντους με 3 ριμπάουντ, κάνοντας τη ζημιά στην ελληνική ομάδα.

Η εκπληκτική εμφάνιση του Γιώργου Πρίντεζη με 20 πόντους και 3 ριμπάουντ, πήγε χαμένη εξαιτίας της ήττας, με τον Νικ Καλάθη να έχει 16 πόντους με 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να μένει στα ρηχά με 13 πόντους και 4 ριμπάουντ και τον Κώστα Σλούκα να χάνει το double-double εξαιτίας της… μοιραίας βολής, μένοντας στους 9 πόντους με 11 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 15-19, 30-40, 56-53, 79-78

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: fiba.basketball

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.