Ανίκητοι και Παγκόσμιοι!

Written by  Σεπ 15, 2014

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν επίδειξη δύναμης στον τελικό του 17ου Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Σερβία και με έναν ανηλεή βομβαρδισμό πήραν μια εμφατική νίκη με 129-92 και παρέμειναν στην κορυφή του κόσμου για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση.

 

Ο αγώνας ουσιαστικά τελείωσε μετά το πρώτο πεντάλεπτο, όταν οι Σέρβοι ξεκίνησαν με ενθουσιασμό και προηγήθηκαν με 7-15, γεγονός που «ξύπνησε» το αμερικανικό «θηρίο». Με ένα εντυπωσιακό σερί, 15-0 οι ΗΠΑ έφεραν το παιχνίδι στο 22-15 και έκτοτε πάτησαν «γκάζι» και διεύρυναν διαρκώς τη διαφορά.

Χαρακτηριστικό της ευκολίας, με την οποία οι ΗΠΑ έφταναν στο καλάθι, ήταν το γεγονός ότι είχαν ήδη ξεπεράσει τους 100 πόντους πριν ολοκληρωθεί η τρίτη περίοδος, ενώ και οι δύο ομάδες προσέφεραν ένα μοναδικό θέαμα και στις δύο πλευρές του παρκέ δείγμα ότι στον αγωνιστικό χώρο βρέθηκαν οι δύο μεγαλύτερες σχολές του παγκοσμίου μπάσκετ.

Οι Σέρβοι που γνώριζαν τη… μοίρα τους πριν την έναρξη της αναμέτρησης δεν τα παράτησαν σε κανένα σημείο του αγώνα και, παρά το μέγεθος της διαφοράς που έφτασε και τους 40 πόντους, συνέχισαν να προσπαθούν και να προσφέρουν θέαμα ισάξιο με των αντιπάλων τους.

Μεγάλες στιγμές της αναμέτρησης η απόσυρση στον πάγκο του Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος αποθεώθηκε από τις εξέδρες, καθώς έκανε ένα από τα καλύτερα τουρνουά της καριέρας του, κάτι που τον οδήγησε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, αλλά και το χειροκρότημα των αντιπάλων στους νικητές και τους ηττημένους εκατέρωθεν, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας αμφότερων.

Αν και σε έναν τελικό που κρίθηκε με τέτοια διαφορά οι ατομικές επιδόσεις έχουν μικρή σημασία, αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης ήταν ο Κάιρι Ίρβινγκ με 26 πόντους και 6/6 τρίποντα, ενώ 26 πόντους πέτυχε και ο αρχηγός Τζέημς Χάρντεν. Από τους πολύ μαχητικούς Σέρβους, που απέδειξαν ότι έχουν μια ομάδα που το μέλλον τους ανήκει και πως το DNAτους εξακολουθεί να ανήκει σε μια παγκόσμια δύναμη που αξίζει τον σεβασμό όλων, οι Κάλινιτς και Μπιέλιτσα σημείωσαν από 18 πόντους, ο Μπογκντάνοβιτς είχε 15 και ο Μίλος Τεόντοσιτς είχε 10 πόντους και 7 ασίστ.

Οι ΗΠΑ, βρέθηκαν ξανά στην κορυφή του κόσμου και κατέκτησαν το πέμπτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία τους αποδεικνύοντας πως οι μεγάλοι αστέρες τους παραμένουν η πιο μεγάλη μπασκετική δύναμη του πλανήτη.

Τα δεκάλεπτα: 35-21, 67-41, 105-67, 129-92

Φωτό: FIBA

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.