Η προϊστορία των... «Τελικών των Τελικών» (vids)

Written by  Ιουν 03, 2014

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν σε πέμπτο αγώνα στο ΟΑΚΑ τον τίτλο του Πρωταθλητή 2013-14 έχοντας ήδη κάνει από ένα break ο καθενας στην εδρα του άλλου. Αυτή είναι η δέκατη φορά στην ιστορία των play off που η πέμπτη αναμέτρηση θα είναι εκείνη που θα αναδείξει και την πρωταθλήτρια ομαδα.

 

Το agapotobasket.gr και ο Θάνος Φωτόπουλος κάνουν μια ανάδρομη και θυμίζουν όλες εκείνες τις σειρές που χρειάστηκε πέμπτος αγώνας προκειμένου να αναδεχθεί ο πρωταθλητής.

Σεζόν 1993-1994

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ φτάνουν στους τελικούς του Πρωταθλήματος. Οι δυο κορυφαίες ομάδες εκείνης της περιόδου συγκρούονται λυσσαλέα για τον τίτλο. Οι «ερυθρόλευκοι», Πρωταθλητές ήδη την περασμένη περίοδο, θέλουν το repeat, ενώ ο Κυπελλούχος Κόρατς ΠΑΟΚ θέλει να κάνει την υπέρβαση και να στέφει αυτός Πρωταθλητής για δεύτερη φορά μετά το 1992. Η σειρά είναι συγκλονιστική, καθώς και οι δυο ομάδες διατηρούν τις έδρες τους (81-66, και 80-73 στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός, 81-68 και 68-62 στη Θεσσλονίκη ο ΠΑΟΚ). Έτσι, τα πάντα κρίνονται στο πέμπτο παιχνίδι, όπου σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός επικρατεί με 70-65 κάνει το 3-2 και μαζί κατακτά και το Πρωτάθλημα.

Η αναμέτρηση είναι συγκλονιστική καθώς ο ΠΑΟΚ με Πρέλιεβιτς και Κόρφα είναι μέσα στο παιχνίδι και προηγείται προς το τέλος της αναμέτρησης, όμως, δεν τα καταφέρνει, αφού η πολύ πιο έμπειρη ομαδα του Ολυμπιακού παίρνει το ροζ φύλλο και γίνεται Πρωταθλήτρια. Στην μνήμη των φίλαθλων έχει μείνει η απόφαση των παιχτών του Δικεφάλου να αποχωρήσουν από τον αγώνα δευτερόλεπτα πριν την κόρνα της λήξης, διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία. Τελικά, ύστερα από παραινέσεις των ψυχραιμοτέρων, ο αγώνας ξαναρχίζει με 5 παίχτες του ΠΑΟΚ που βγήκαν στο παρκέ μόνο και μόνο για να τελειώσει η αναμέτρηση.

  

 

Σεζόν 1994-1995

Οι δυο «αιώνιοι» της Αθηνάς μάχονται για το στέμμα. Από τη μία, ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη που θέλει το τρίτο σερί πρωτάθλημα και  από την άλλη ο Παναθηναϊκός του Εύθυμη Κιουμουρτζόγλου που ψάχνει το πρώτο πρωτάθλημα επί προεδρίας Γιαννακόπουλου. Τα 4 πρώτα παιχνίδια της σειράς δεν ανέδειξαν Πρωταθλητή καθώς οι δυο ομάδες μοιραστήκαν τις νίκες (82-66 και 66-56 ο Ολυμπιακός , 77-51 και 66-57 ο Παναθηναϊκός).

Η «μητέρα των μαχών» δίνεται στο ΣΕΦ, όπου ο αγώνας δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλα κρατά αμείωτη την ένταση, με το σκορ να εναλλάσσεται  και τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο-πόντο. Ο Παναθηναϊκός στην τελευταία επίθεση αστοχεί με τον Νίκο Οικονόμου σε προσπάθεια για 3 ποντους και το πιο φτωχό σκορ στην ιστορία των τελικών, 45-44 «σφραγίζει» τον 4ο σερί ερυθρόλευκο τίτλο. Ο Νίκος Οικονόμου βέβαια μερικά χρόνια αργότερα ξεπλήρωσε το «γραμμάτειο» του χαμένου σουτ στον τελικό του 1999.

 

 

 

Σεζόν 1995-1996

Ο τελικός που ακόμα ξυπνά ευχάριστες μνήμες στους «ερυθρόλευκους» και στοιχειώνει τα όνειρα των «πρασίνων». Το Πρωτάθλημα για μια ακόμα χρόνια κρίνεται στο Φάληρο. Από την μια οι «πρασινοι», ως Πρωταθλητές Ευρώπης και χωρίς τον μεγαλο Ντομινίκ στην αποστολή διεκδικούν το 3/3 σε τρόπαια εκείνη τη χρόνια και από την άλλη ο Ολυμπιακός του Ιωαννίδη θέλει για μια ακόμα χρόνια τον τίτλο. Με το σκορ στο 2-2 (67-63,72-65 ο Ολυμπιακός, 65-63 και 79-74 ο Παναθηναϊκός) οι δυο ομάδες ρίχνονται στην μάχη και μιάμιση ώρα αργότερα το τελικό σκορ προκαλούσε πάταγο σε όλη την Ευρώπη: ο Ολυμπιακός είχε διαλύσει τον Παναθηναϊκό με 73-38 και αυτό το +35 ακόμα και σήμερα αποτελεί ρεκόρ σε διάφορα ποντων σε τελικούς play-off, ενώ οι «πρασινοι» γνώρισαν μια συντριβή  που όμοια της δεν έχουν ζήσει μέχρι και σήμερα.

 

 

 

Σεζόν 1997-1998

Είναι η χρόνια από την οποία μπήκαν οι βάσεις της «πράσινης» κυριαρχίας. Ο Παναθηναϊκός του Λευτέρη Σούμποτιτς και ο ΠΑΟΚ τον Σβί Σέρφ, που στον ημιτελικό απέκλεισε τον επί πέντε σερί χρονιές Πρωταθλητή Ολυμπιακό με το «φαρμακερό» σουτ του Στογιάκοβιτς στην εκπνοή της τελευταίας αναμέτρησης,  φτάνουν μέχρι το τέλος και παλεύουν για τον τίτλο. Οι έδρες μένουν απόρθητες ( 63-55 και 55-48 οι «πρασινοι» στην Αθήνα, 73-58 και 64-57 ο Δικέφαλος στο δικό του σπίτι). Ο πέμπτος τελικός  κρίνει τα πάντα και ο Παναθηναϊκός είναι συνεπής στο ραντεβού του με την ιστορία. Ντίνο Ράντζα και Μπάιρον Σκοτ είναι παρόντες, παίρνουν από το χέρι την ομαδα και την οδηγούν στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Χωρίς κανείς τότε να το γνωρίζει, η παντοκρατορία του Παναθηναϊκού ξεκίνησε με το 68-58 του πέμπτου τελικού εκείνης της σεζόν.

 

 

 

Σεζόν 1998-1999

Η χρόνια του πρώτου «break».  Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι οι δυο ομάδες που φτάνουν στους τελικούς. Οι «πρασινοι» με τον Σούμποτιτς θέλουν να επαναλάβουν το θρίαμβο της περασμένης περιόδου, ενώ οι ερυθρόλευκοι του Ντούσαν Ίβκοβιτς θέλουν να ανακτήσουν τα σκήπτρα. Η σειρά οδηγείται για μια ακόμα φορά σε πέμπτο παιχνίδι, αφού οι έδρες έμειναν και πάλι αλώβητες ( 71-68 και 64-47 ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ, 72-56 και 66-56 ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ).

Το πέμπτο παιχνίδι στο ΣΕΦ μένει στην ιστορία, αφού ο Παναθηναϊκός επικρατεί του Ολυμπιακού με 62-53, σπάει την έδρα, κάνει το 3-2 και μαζί κάνει δικό του και το Πρωτάθλημα του 1999. Οι «πρασινοι» με Μποντιρόγκα Ράντζα, Κοχ, Τζεντίλε, αλλα και Αλβέρτη και Οικονόμου απέδειξαν πως είχαν καλύτερη ομάδα, ενώ με την λήξη της αναμέτρησης σημειώθηκε και μία από τις ιστορίες που συζητώνται ακόμα και σήμερα. Το τριποντο του Νίκου Οικονόμου στο τέλος  της αναμέτρησης που «σφράγισε» τη νίκη του Παναθηναϊκού, ήρθε σαν εξιλέωση του Έλληνα διεθνή παίχτη για το χαμένο σουτ του 1995. «Για να το θυμάστε» είπε ο Οικονόμου προς την εξέδρα των φιλών της ομάδας δείχνοντας τον κρόταφο του κάνοντάς τον «κόκκινο πανί» για τους «ερυθρόλευκους», κάτι που δεν ξεχάστηκε ούτε όταν αργότερα ο παίκτης φόρεσε την φανέλα και των Πειραιωτών.

 

 

 

Σεζόν 2000-2001

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, οι δυο καλύτερες ομάδες εκείνης της περιόδου φτάνουν εύκολα στους τελικούς. Αυτή τη φορά το πλεονέκτημα είναι στην μεριά των «πρασίνων» και αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί η ομαδα του Ζελικο Ομπραντοβιτς στη δεύτερη σεζόν της καριέρας του στον πάγκο της. Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» του Ηλία Ζούρου θέλουν να σπάσουν την επί τριετία «πράσινη» κυριαρχία.  Τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σειράς δεν ανέδειξαν Πρωταθλητή, αφού το 2-2 σφράγισε τις προσπάθειες των δυο ομάδων (83-70 και 73-57 ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ , 88-84 και 84-80 ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ). Το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι εξελίσσεται σε ρεσιτάλ για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Ο νυν τεχνικός της ομάδας  παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και με διαδοχικά τρίποντα ξεκλειδώνει την άμυνα του Ολυμπιακού και δίνει την νίκη στο «τριφύλλι». Το τελικό 79-63 δίνει τον τέταρτο σερί τίτλο στην ομαδα του Παναθηναϊκού.

 

 

 

Σεζόν 2001-2002

Με τον Παναθηναϊκό εκτός τελικού, ΑΕΚ και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη σειρά των τελικών. Οι «κιτρινόμαυροι» του Ντράγκαν Σάκοτα έχουν το πλεονέκτημα και θέλουν να γευτούν μετά από χρόνια το Πρωτάθλημα, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» του Λευτέρη Σούμποτιτς θέλουν να το κατακτήσουν μετά από 5 «στείρα» χρόνια τον τίτλο.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνα δυναμικά τη σειρά κάνει το «break» στο πρώτο παιχνίδι (82-74 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ) και λίγες μέρες αργότερα στο ΣΕΦ διπλασιάζει τις νίκες του (75-70). Eκεί, όμως, που όλα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει, η ΑΕΚ κάνει αντεπίθεση αρχικά μειώνει σε 2-1 τη σειρά (85-78 στο ΟΑΚΑ) και στο ΣΕΦ πετυχαίνει την ανατροπή της δεκαετίας, επικρατεί με 61-60 του Ολυμπιακού ισοφαρίζει σε 2-2 και στέλνει τη σειρά να κριθεί στο δικό της γήπεδο μπροστά στο κοινό της. Λίγες μέρες αργότερα, οι Νίκος Χατζής, Μιχάλης Κακιούζης, Δήμος Ντικούδης και τα αλλα ελληνόπουλα της  ΑΕΚ οδηγούν την ομάδα στην νίκη με 79-70 και υψώνουν ψηλά το τρόπαιο του Πρωταθλητή για την «Ένωση» έπειτα από 32 ολόκληρα χρόνια. Η ανατροπή αυτή δεν είχε γίνει πότε ξανά στην ιστορία, αφού ποτέ καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να γυρίσει σειρά από το 0-2 σε 3-2.

 

 

2006-2007

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα απέναντι στον Ολυμπιακό που μετά από περίπου 5 χρόνια δείχνει ανταγωνιστικός. Στον πάγκο έχει τον Πίνι Γκέρσον, έναν τεχνικό που είχε κάνει θαύματα με την Μακάμπι τα προηγούμενα χρόνια. Οι «πρασινοι» από την πλευρά τους, έχουν παραδώσει εδώ και χρόνια –και έχουν δικαιωθεί απόλυτα- τα κλειδιά στον Ομπράντοβιτς.

Οι τελικοί είναι συναρπαστικοί, ο Ολυμπιακός φτάνει κοντά στο «break» στην τρίτη αναμέτρηση της σειράς στο ΟΑΚΑ, αλλα ο Άκερ ακόμα βλέπει τον Διαμαντίδη να πήδα και να τον κόβει δευτερόλεπτα πριν την κόρνα της λήξης, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ακόμα θυμούνται το περίφημο «non-call» του Διαμαντίδη στον Πεν στην εκπνοή. Με αυτά και με αυτά, η σειρά οδηγείται σε πέμπτο παιχνίδι (79-72 και 86-85(παρ) ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, 76-72 και 59-57 ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ). Η πέμπτη αναμέτρηση εξελίσσεται σε παράσταση για ένα ρολό, οι «πρασινοι» επικρατούν με 89-76, παίρνουν τον τίτλο και κάνουν το πρώτο triple-crown της ιστορίας τους.

 

 

 

Σεζόν 2007-2008

«Πρασινοι» και «κόκκινοι» ξανά μαζί στους τελικούς με το όνειρο του Final Four να έχει σβήσει και για τους δυο λίγες μέρες πριν και τις δύο ομάδες να μάχονται για τον μεγαλύτερο εντος συνόρων στόχο, το Πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει το αυτονόητο, να υπερασπιστεί για μια ακόμα χρόνια το στέμμα του και ο Ολυμπιακός που έχει τον «Δράκο» (σ.σ. Παναγιώτη Γιαννάκη) στον πάγκο θέλει να σπάσει την «πράσινη» κυριαρχία. Τα τέσσερα παιχνίδια της σειράς δεν ανέδειξαν Πρωταθλητή ( 83-79 και 78-67 ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, 77-51 και  59-57 ο Ολυμπιακός στο Φάληρο)και χρειάστηκε και πάλι το ακροτελεύτιο παιχνίδι των τελικών. Η πέμπτη αναμέτρηση εξελίσσεται σε «πράσινο» θρίαμβο με 90-76 και ένα ακόμα Πρωτάθλημα κόσμησε τις προθήκες του συλλόγου.

 

 

 

Σεζόν 2011-2012

Η χρόνια που περίμεναν όλοι στο «κόκκινο» στρατόπεδο. Ο Ολυμπιακός έχει το αβαντάζ της έδρας, είναι Πρωταθλητής Ευρώπης, στον πάγκο έχει τον Ντούσαν Ίβκοβιτς έπειτα από πολλά χρόνια και όλα δείχνουν να είναι υπέρ του. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός στην τελευταία, όπως αποδείχθηκε, σεζόν του Ομπράντοβιτς  θέλει να μην κλείσει εκεί ο κύκλος των συνεχόμενων κατακτήσεων των Πρωταθλημάτων.

Η σειρά οδηγείται σε πέμπτο παιχνίδι στο Φάληρο (84-78 και 84-72 ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ και 81-79 και 84-74 ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ) όπου ο Ολυμπιακός δείχνει πιο αποφασισμένος και φτάνει στην νίκη με 82-76 και κάνει δικό του μετά από καιρό το πρωτάθλημα.

 

 

Έπειτα από όλα αυτά, φτάσαμε στο «τώρα» όπου με το 2-2 μέχρι στιγμής να έχει έρθει μέσα από μεγάλες ανατροπές όπου οι δυο ομάδες έχουν κάνει ήδη από ένα «break» σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Η έδρα, η ψυχολογία και η προϊστορία δίνουν οριακό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό,  αλλα κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον Ολυμπιακό που στο μεγαλύτερο μέρος της σειράς των τελικών εμφανίστηκε καλύτερος στις λεπτομέρειες, ενώ μόλις λίγες μέρες πριν κατάφερε να σπάσει και μια παράδοση που κρατούσε 21 ολόκληρα χρόνια. Η συνέχεια επί της... οθόνης! 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.