Σαν Πρωταθλητής Ευρώπης!

Written by  Απρ 23, 2014

Ποτέ δεν πρέπει να ξεγράφει κανείς την καρδιά μιας ομάδας που έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα έξι φορές και ο Παναθηναϊκός φρόντισε να το δείξει στην ΤΣΣΚΑ με τον πιο εμφατικό τρόπο! Οι Πρωταθλητές Ελλάδας επικράτησαν σε ένα δραματικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση με 73-72 και ισοφάρισαν σε 2-2 την σειρά των προημιτελικών. Πλέον, την Παρασκευή στη Μόσχα θα επιχειρήσουν την απόλυτη ανατροπή και την πρόκριση στο Final Four του Μιλάνου.

 

Η δύναμη του ΟΑΚΑ μίλησε και πάλι και με καρδιά Πρωταθλητή ο Παναθηναϊκός πήρε την πολύτιμη νίκη και απέδειξε πως κανένας δεν μπορεί να τον ξεγράψει έστω κι αν παίζει με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ονειρικά τον αγώνα καθώς αιφνιδίασε την ΤΣΣΚΑ πηγαίνοντας το παιχνίδι σε γρήγορο τέμπο και με τους Λάσμε και Ματσιούλις να μην έχουν αντίπαλο έχτισαν από νωρίς μια διαφορά που έφτασε νωρίς το +9 (17-8 στο 7’), έχοντας, παράλληλα, μέχρι εκείνο το σημείο τον Σόνι Γουίμς που έχει κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στη σειρά άποντο. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 21-16, έχοντας, παρ’ όλα αυτά κυριαρχήσει στον τομέα των ριμπάουντ και με τον δικό του ρυθμό αποτυπωμένο στο παρκέ.

Η ΤΣΣΚΑ ισοφάρισε νωρίς στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (21-21) και πέρασε μπροστά για πρώτη φορά στο 13’ (24-25) παίρνοντας και τον έλεγχο του παιχνιδιού από το σημείο εκείνο. Η ρωσική ομάδα προηγήθηκε ακόμα και με +6 (32-38 στο 18’), όμως, ο Παναθηναϊκός με μίνι αντεπίθεση έκλεισε τη διαφορά και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με το σκορ στο 37-38.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε άσχημα στο τρίτο δεκάλεπτο, καταφέρνοντας να μείνει για τρία λεπτά χωρίς σκορ, κάτι που η ΤΣΣΚΑ εκμεταλλεύτηκε για να πάρει νέο προβάδισμα με 37-43. Οι «πράσινοι» αφυπνίστηκαν και σε λιγότερο από δύο λεπτά με μακρινά σουτ έκαναν ένα σερί 9-0, περνώντας και πάλι μπροστά με 46-43. Με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο πόντο ως το τέλος της περιόδου, το δεκάλεπτο έληξε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 51-48.

Το τρίποντο του Μίτσοφ στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου έφερε την ισοφάριση για την ΤΣΣΚΑ, όμως, ο Παναθηναϊκός ήταν καταιγιστικός και με ένα σερί 8-0 πήρε σημαντικό προβάδισμα με 59-51. Με τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη να παίρνει πολλές εύστοχες προσπάθειες η διαφορά έφτασε και το +9, όμως, εκεί ήρθαν οι πρώτες τάσεις «αυτοχειρίας»για τον παναθηναϊκό, ταυτόχρονα με την επιθετική αφύπνιση του Σόνι Γουίμς που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν σχεδόν εξαφανισμένος.

Με προσωπικούς του πόντους η ΤΣΣΚΑ μείωσε σταδιακά και έφτασε στα τελευταία δελυτερόλεπτα το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού, αφού με καλάθι του Αμερικανού η ρωσική ομάδα πλησίασε στον πόντο και το 63-62. Με 2’’ να απομένουν ο Ούκιτς ευστόχησε σε 1/2  βολές, ο Μεσίνα πήρε τάιμ άουτ και ο Φριτζόν, πατώντας τη γραμμή του τριπόντου ισοφάρισε και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Στο επιπλέον πεντάλεπτο τον πρώτο λόγο είχαν οι άμυνες με την ΤΣΣΚΑ να είναι περισσότερο εύστοχη και να καταφέρνει να παίρνει προβάδισμα 68-71 με καλάθι του Γουίμς στο 44’. Το απίστευτο τρίποντο του Αντώνη Φώτση στα 40’’ έφερε την ισοφάριση για τον Παναθηναϊκό (71-71), ο Γουίμς αστόχησε σε τρίποντο και ο Διαμαντίδης με δύο ελεύθερες βολές έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό 73-71 στα 8,9’’.

Ο Γουίμς κέρδισε βολές στα 4,7’’, ευστόχησε μόνο στη μία, αλλά η μπάλα έφυγε από τα χέρια του διαμαντίδη και χάρισε την κατοχή στην ΤΣΣΚΑ με μόλις 2’’ να απομένουν. Ο Γουίμς μιμήθηκε το λάθος του αρχηγού και στην επαναφορά πάτησε τη γραμμή, δίνοντας την μπάλα στους «πράσινους» και μαζί τη νίκη με 73-72.

Η σειρά πλέον μεταφέρεται την Παρασκευή στη Μόσχα όπου ο Παναθηναϊκός θα πάει για μάχη μέχρις «εσχάτων» για τη νίκη – πρόκριση στο FinalFour.

Πρωταγωνιστές οι «πράσινοι» είχαν πολλούς και αυτό ήταν που τους έσπρωξε στην μεγάλη νίκη. Αρχικά ήταν ο ματσιούλις, που τελείωσε το παιχνίδι με 15 πόντους και 5 ριμπάουντ, ακολούθησαν ο Λάσμε με 14 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 10 πολύτιμους πόντους στην τέταρτη περίοδο, αλλά και ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης που μπορεί να μην βρέθηκε στην καλύτερη μέρα του, κατάφερε, όμως, να προσφέρει 7 πόντους με 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Από τη ρωσική ομάδα που είχε δύο φορές την ευκαιρία να κλέψει τη νίκη, ο Μίτσοφ με 15 πόντους και 5 ριμπάουντ σκόραρε στην αρχή και για τον Σόνι Γουίμς που μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν άφαντος, στη συνέχεια, ωστόσο, απέδειξε πόσο μεγάλος παίκτης είναι, πετυχαίνοντας συνολικά 14 πόντους που παραλίγο να αποβούν μοιραίοι.

Οι καρδιές επέστρεψαν στη θέση τους και πλέον η αγωνία μεταφέρεται την Παρασκευή στη Μόσχα για τον υπέρ πάντων αγώνα για τον Παναθηναϊκό. Το αν θα το καταφέρει είναι προς το παρόν άγνωστο, όμως, με εμφάνιση σαν αυτή οι πιθανότητες είναι σίγουρα με το μέρος του.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 37-38, 51-48, 64-64, 73-72 (παρ.)

Παναθηναϊκός: Μπράμος, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 8, Ούκιτς 3, Λάσμε 14, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 7, Γκιστ 12, Παππάς, Ματσιούλις 15, Ράιτ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Μίτσοφ 15, Φριτζόν 8, Τζάκσον 9, Πάργκο 5, Κρστιτς 1, Γουίμς 14, Ζοζούλιν, Βοροντσέβιτς 5, Σουκοφτσόφ, Καούν 11, Κριάπα 2, Χάινς 2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.