Η άμυνά του είναι το… «υπερόπλο» του

Written by  Απρ 22, 2014

Με άμυνα που τσάκιζε «κόκαλα» ο Παναθηναϊκός εγκλώβισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και με τη νίκη του 65-59 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ μείωσε τη σειρά των προημιτελικών σε 2-1 και την Τετάρτη περιμένει την ρωσική ομάδα με στόχο την ισοφάριση που θα στείλει τις δύο ομάδες σε πέμπτο παιχνίδι.

 

Οι «πράσινοι» εμφάνισαν όλες τις αμυντικές τους αρετές που τους οδηγούν από το ξεκίνημα της χρονιάς και κατέστρεψαν κάθε επιθετικό όπλο της ΤΣΣΚΑ, με αποτέλεσμα, παρ’ όλο που επιθετικά για ένα ακόμα παιχνίδι εμφάνισαν τις γνωστές τους αδυναμίες, να μην κιντυνεύσουν παρά ελάχιστα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και άρχισε από το πρώτο λεπτό να χτίζει μια διαφορά απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Με μπροστάρη τον Γιόνας Ματσιούλις οι Πρωταθλητές Ελλάδας έφτασαν νωρίς σε διψήφιο αριθμό τη διαφορά (16-5 στο 5’) έχοντας πετύχει τον απόλυτο αιφνιδιασμό στην ρωσική ομάδα. Συνεχίζοντας στο ίδιο τέμπο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κλείσει την πρώτη περίοδο έχοντας παίξει γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ και να προηγείται με 20-11 με τους φιλάθλους της ομάδας να έχουν ζεστάνει πολύ την ατμόσφαιρα.

Η αυτοσυγκέντρωση χάθηκε στη δεύτερη περίοδο με την ΤΣΣΚΑ να μειώνει σταδιακά με τους Φριτζόν και Πάργκο να παίρνουν προσπάθειες, καταφέρνοντας να φτάσουν γρήγορα σε απόσταση αναπνοής (33-31 στο 18’), όμως, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αντιδράσει και με τον Ζακ Ράιτ να τρέχει την ομάδα στον αιφνιδιασμό, αλλά και τον Στεφάν Λάσμε να κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια, έκλεισε το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 41-35.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι σε όλη τη διάρκεια και του τρίτου δεκαλέπτου με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί το προβάδισμα και την ΤΣΣΚΑ να προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά. Με καλάθι του Σόνι Γουίμς η ΤΣΣΚΑ πλησίασε 43-42 στο 26’, με τους «πράσινους» να αντιδρούν άμεσα και να απαντούν με τρίποντα των Ούκιτς και Φώτση, αποκαθιστώντας την διαφορά. Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 51-47 και τις εξέδρες να ζητούν τη νίκη που θα οδηγήσει τη σειρά σε τέταρτο παιχνίδι.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έβγαζε πολλές σπουδαίες άμυνες, στην επίθεση, ωστόσο, δεν είχε την ίδια επιτυχία καταφέρνοντας να μετατρέψει το παιχνίδι σε θρίλερ και να καρδιοχτυπήσει τους φιλάθλους του που αγωνιούσαν για το αποτέλεσμα. Η ΤΣΣΚΑ μείωσε αρχικά στον πόντο (54-53 στο 34’) και πέρασε μπροστά 58-59 στο 37’ με καλάθι του Κρστιτς.

Εκείνο ήταν το σημείο που «ξύπνησε» την καρδιά του Παναθηναϊκού που αποφάσισε να σκληρύνει ακόμα περισσότερο την άμυνά του και να «πνίξει» την ΤΣΣΚΑ και το κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο. Η ρωσική ομάδα δεν πέτυχε άλλον πόντο ως το τέλος και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε τη νίκη με 65-59 που του δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητές του σε δεύτερο «τελικό» την Τετάρτη και πάλι στο ΟΑΚΑ.

Ο Στεφάν Λάσμε με 13 πόντους ήταν ο κορυφαίος των νικητών, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 9 πόντους, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα απέδειξε πως είναι μεγάλος παίκτης και παρ’ όλο που δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι των «πρασίνων».

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 41-35, 51-47, 65-59

Παναθηναϊκός: Μπράμος 2, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 9, Ούκιτς 6, Λάσμε 13, Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 9, Γκιστ 2, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 6, Ράιτ 10

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Μίτσοφ 7, Φριτζόν 10, Τζάκσον, Πάργκο 6, Κρστιτς 6, Γουίμς 14, Ζοζούλιν, Βοροντσέβιτς 7, Σουκοφτσόφ, Καούν 4, Κριάπα 1, Χάινς 4

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.