Δεν έκανε ανατροπή, κινδυνεύει και η πρόκριση

Written by  Φεβ 27, 2014

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε το πολύ κακό πρώτο ημίχρονο, όπου βρέθηκε να χάνει ακόμα και με διαφορά 18 πόντων και, παρόλο που έφτασε κοντά στην ανατροπή, με την ήττα με 77-75 από την Αρμάνι Μιλάνο έχασε πολύτιμο έδαφος στο κυνήγι όχι μόνο της δεύτερης θέσης του πέμπτου ομίλου του Top 16 της Ευρωλίγκα, αλλά και της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

 

Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν το παιχνίδι στο ξεκίνημά του με τον ίδιο ακριβώς λάθος τρόπο που το έκαναν και στην Ισπανία απέναντι στη Μάλαγα, με αποτέλεσμα να βρεθούν από πολύ νωρίς πίσω στο σκορ και να μη μπορούν να βρουν τρόπους να σταματήσουν τον ξέφρενο ρυθμό της ιταλικής ομάδας που εντυπωσιάζει με την μέχρι στιγμής παρουσία της στο Top 16 της διοργάνωσης, έχοντας βάλει πια σοβαρή υποψηφιότητα όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και για την δεύτερη θέση του ομίλου.

Μόλις οι παίκτες του «τριφυλλιού» σοβαρεύτηκαν και έδειξαν το καλό αμυντικό τους πρόσωπο, πήραν τον έλεγχο των ριμπάουντ και έφτασαν κοντά στην ανατροπή, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν και πλέον κυνηγούν και τον συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων για να μην διακινδυνεύσουν ακόμα και την πρόκρισή τους στα playoff.

Οι δύο ομάδες μπήκαν με σκοπό να επιβάλλουν το ρυθμό τους και να κάνει η καθεμιά το δικό της παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός με τον Τζέιμς Γκιστ να έχει κερδίσει όλες τις μάχες και να έχει πετύχει ήδη 7 πόντους στο πρώτο πεντάλεπτο μετέφερε το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα την ώρα που οι Ιταλοί απειλούσαν με μακρινά σουτ. Παρά το γρήγορο δεύτερο φάουλ του Χάκετ, ο οποίος αγωνίστηκε με νέο…λουκ, η Αρμάνι δεν πτοήθηκε και με τον Λάνγκφορντ να αναλαμβάνει σε οργάνωση και σκοράρισμα και τη ζώνη που εφάρμοσε ο Αργύρης Πεδουλάκης να μη λειτουργεί στο ξεκίνημα του αγώνα, πήρε ένα προβάδισμα που στο τέλος της πρώτου περιόδου ήταν στο 19-13.

Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη προλάβει στο διάστημα αυτό να κάνει 5 λάθη, βάζοντας από πολύ νωρίς δύσκολα στον προπονητή του που έψαχνε τον τρόπο να διορθώσει αυτό το κακό ξεκίνημα. Η επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου να χρησιμοποιήσει μαζί στο ίδιο σχήμα τον παροπλισμένο μέχρι σήμερα Νίκο Παππά και τον νεοαποκτηθέντα Ζακ Ράιτ που έκανε το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα έχοντας, παρ’ όλα αυτά, σχετικά καλή παρουσία και η εκπληκτική ευστοχία της Αρμάνι από τα 6,75 μ. με 6/8 μόλις στο 12’ έφεραν το προβάδισμα για τους γηπεδούχους στο +12 (27-15) και τον Παναθηναϊκό στη θέση του κυνηγού.

Η διαφορά έφτασε ακόμα και το +18 με τους παίκτες της Αρμάνι να πυροβολούν ανηλεώς από τη γραμμή του τριπόντου, για να κλείσει το ημίχρονο με τρίποντο του Μπράμος, ο οποίος μείωσε στο ημίχρονο σε 41-26. Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη 9 λάθη, η περιφερειακή του άμυνα ήταν τραγική με την Αρμάνι να έχει καταφέρει 8/11 τρίποντα, ενώ είχε ήδη 10 ασίστ.

Με την πλάτη στον τοίχο, ο Παναθηναϊκός δεν είχε άλλη επιλογή από το να εμφανίσει στο παρκέ την άμυνά του, με την οποία έχει αποφασίσει «να ζήσει και να πεθάνει» ως το τέλος της διοργάνωσης. Αυτό το κατάφερε αργά και μεθοδικά και, παίρνοντας τον πλήρη έλεγχο των ριμπάουντ και με τον Ζακ Ράιτ να δίνει πνοή στην οργάνωση του παιχνιδιού κατάφερε να ρίξει τη διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους (55-46). Ένα χαμένο λέι απ και ένα χαμένο τρίποντο από τον Ματσιούλις και μία λάθος πάσα του Μπράμου, όμως, δεν επέτρεψαν στους «πράσινους» να μειώσουν περισσότερο κι έτσι το δεκάλεπτο έληξε με την Αρμάνι να προηγείται με 59-49.

Έχοντας πια βρει ρυθμό, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αποσυντονίσει όλα τα ατού της Αρμάνι και να μειώνει σταδιακά τη διαφορά, την ώρα που ο πανικός είχε περάσει από την πλευρά της ιταλικής ομάδας. Με καλάθι του Διαμαντίδη στον αιφνιδιασμό, οι «πράσινοι» μείωσαν σε 64-61 στο 36’ και όλα έδειχναν πως το παιχνίδι θα πήγαινε σε δραματικό φινάλε.

Με το σκορ στο 73-69 υπέρ των Ιταλών στο τελευταίο λεπτό, ο Παναθηναϊκός έχασε δύο αμυντικά ριμπάουντ, η Αρμάνι ανανέωσε δύο φορές την κρίσιμη επίθεση και με τον Φώτση να σουτάρει ένα αψυχολόγητο τρίποντο από τα 9 μέτρα στα 20’’ τα πάντα έδειχναν να τελειώνουν.

Με τρίποντο του Τζέιμς Γκιστ στα 11’’ ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 74-71, ο Λάνγκφορντ ευστόχησε και στις δύο βολές που κέρδισε, ο Χάκετ έκανε το 5ο του φάουλ στον Διαμαντίδη, ο οποίος ευστόχησε σε δύο βολές κι έτσι φτάσαμε στα τελευταία δραματικά 7’’.

Ο Μέλι αστόχησε και στις δύο βολές που κέρδισε, ο Δημήτρης Διαμαντίδης εκμεταλλεύτηκε το δώρο και έκανε το 76-75 με 4’’ να απομένουν. Χωρίς να περάσουν παρά ελάχιστα δέκατα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού έκαναν φάουλ στον Λάνγκφορντ, ο οποίος αστόχησε στην πρώτη βολή και ευστόχησε στη δεύτερη, δίνοντας την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό με 3,2’’ να απομένουν να κλέψει το παιχνίδι.

Ο εξαιρετικός στην πρώτη του εμφάνιση με την πράσινη φανέλα Ζακ Ράιτ έκανε την κούρσα, έφτασε μέχρι την αντίπαλη ρακέτα, αλλά η μπάλα του έμεινε στα χέρια. Το τελικό 77-75 έφερε στον Παναθηναϊκό την πίκρα μιας ήττας που τον φέρνει πίσω στο κυνήγι της δεύτερης θέσης, αν και έχει ακόμα πολύ δρόμο και την Αρμάνι να ανεβαίνει στο 5-3 και να ελπίζει σε ήττα του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη από την Φενέρ, ώστε να μείνει μόνη δεύτερη στον όμιλο και με το παιχνίδι στο ΣΕΦ να ακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα, να κρατά την τύχη της στα χέρια της, έχοντας ως παρακαταθήκη και την ευρεία νίκη της στον πρώτο γύρο.

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε το κακό του πρώτο ημίχρονο και τα πολλά λάθη που έκανε σε αυτό το διάστημα και πλέον η αναμέτρηση της ερχόμενης αγωνιστικής με την αδιάφορη Λαμποράλ Κούτσα αποκτά χαρακτήρα ζωής και θανάτου για την πορεία των «πρασίνων» στη διοργάνωση.

Κορυφαίος του Παναθηναϊκού ήταν για ένα ακόμα ευρωπαϊκό βράδυ ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος είναι ο καταλύτης στο παιχνίδι του «τριφυλλιού» με 21 πόντους και 9 ριμπάουντ, ωστόσο, τις εντυπώσεις έκλεψε στο ντεμπούτο του ο Ζακ Ράιτ, ο οποίος είχε 17 πόντους με 7.10 δίποντα και 3/3 βολές, πήρε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 3 ασίστ και έδειξε ότι, εφόσον προσαρμοστεί με τη νέα του ομάδα, μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές βοήθειες.

Από την Αρμάνι, που πλέον είναι το πρώτο φαβορί για τη δεύτερη θέση στον όμιλο, ο Κιθ Λάνγκφορντ σημείωσε 18 πόντους και μοίρασε 5 ασίστ, ωστόσο, έχασε κρίσιμες βολές που παραλίγο να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού.

Τα δεκάλεπτα: 19-13, 41-26, 59-49

Αρμάνι Μιλάνο: Τζεντίλε 8, Τσερέλα 8, Μέλι 3, Χάκετ 5, Κανγκούρ, Λάνγκφορντ 18, Σάμιουελς 16, Τουρέ, Γουάλας, Λαβάλ 2, Μος 7, Τζέρελς 10.

Παναθηναϊκός: Μπράμος 7, Μπατίστ, Φώτσης 10, Ούκιτς 2, Λάσμε 5, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 21, Παππάς 2, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 5, Ράιτ 17

Συνολική στατιστική:

Αρμάνι Μιλάνο: 13/31 δίποντα, 11-22 τρίποντα, 18/29 βολές, 25-6 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 8 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 12 λάθη

Παναθηναϊκός: 23/42 δίποντα, 5-23 τρίποντα, 18/19 βολές, 27-13 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 8 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 12 λάθη

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.