Dimitris Diamantidis, thanks for the memories!

Written by  Απρ 02, 2020

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι πλέον και επισήμως μέλος της καλύτερης ομάδας της δεκαετίας 2010-2020 στην Turkish Airlines Euroleague, όπως ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες η διοργανώτρια αρχή και ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Μεργιάννης, μέσα από το agapotobasket.gr βρίσκει ευκαιρία να γράψει για τον σπουδαίο Έλληνα μπασκετμπολίστα, όπως ο ίδιος τον γνώρισε ως φίλαθλος του «τριφυλλιού».

Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης

 

Τρίτη 31 Μαρτίου σωτήριου (λέμε τώρα!) έτους 2020… Διανύοντας την 12η ημέρα της προσωπικής μου καραντίνας και εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσα από το live της Euroleague ξαναβλέπω ένα ιστορικό ματς, το οποίο είχα την τύχη να το παρακολουθήσω δια ζώσης τέτοια ακριβώς ημέρα πριν από 9 χρόνια. 

Ήταν τότε που ο Πεντάστερος (ακόμα) Παναθηναϊκός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς λύγιζε στο κατάμεστο ΟΑΚΑ την αντίσταση της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπαρτσελόνα παίρνοντας την πρόκριση για το Final 4 που διεξήχθη στο σπίτι της λίγες ημέρες αργότερα. Της Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ, του Ναβάρο, του Ρούμπιο, του Λάκοβιτς και του Λόρμπεκ.. Μιας ομάδας με πολλά «αστέρια» που αποκαθηλώθηκε από τον θρόνο της επειδή δεν είχε ΤΟ αστέρι. Αυτό που είχε ο Παναθηναϊκός από το 2004 έως το 2016. 

Λίγες ώρες νωρίτερα εκείνη την ημέρα η Euroleague  είχε ανακοινώσει ότι ο (περί ου ο λόγος) Δημήτρης Διαμαντίδης είχε συμπεριληφθεί στην καλύτερη ομάδα της δεκαετίας 2010-2020. Ο «3D»  έγινε έτσι ο τέταρτος παίκτης που ανακοινώνεται στην ομάδα της δεκαετίας της Euroleague, παρά το γεγονός ότι είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 2016. 

Κατακτητής της Euroleague το 2011 , MVP της Regular Season το 2011, MVP του Final Four το 2011, μέλος της καλύτερης πεντάδας της Euroleague το 2011, 2012 και 2013, καλύτερος αμυντικός το 2011,  πρώτος σε ασίστ το 2011 και 2014 . Τα επιτεύγματά του τα τελευταία έξι χρόνια της καριέρας του υπήρξαν ουκ ολίγα. Ειδικά το 2011. 

Εάν στο Κινέζικο Ωροσκόπιο το 2011 ήταν η Χρονιά του Λαγού, στο μπασκετικό Ωροσκόπιο εκείνη η χρονιά είχε στην ούγια την υπογραφή «DD». 

Οι λέξεις που έχουν γραφτεί για τον ζωντανό μύθο του αθλήματος και δεύτερο σπουδαιότερο παίκτη στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα (μετά τον «Θεό» Nick) είναι εκατομμύρια.  Οι πιο πολλές αφορούν τα μπασκετικά του κατορθώματα και το πολυδιάστατο παιχνίδι του που ανάγκασε τον Ζοτς να δηλώσει «Ο Διαμαντίδης είναι το μπάσκετ». Πολλές, πάντως, λέξεις χρησιμοποιήθηκαν και για να τονίσουν την ανθρώπινη διάσταση ενός αθλητή που υπήρξε πρότυπο για τη νέα γενιά. «Έχω έναν δωδεκάχρονο γιο κι εύχομαι να γίνει σαν τον Διαμαντίδη» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο (κι αυτό το 2011) ο Μίδας του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς. 

Στις τόσες, λοιπόν, εκατομμύρια λέξεις που έχουν γραφτεί για τον τύπο με το νούμερο 13 στην πλάτη επιτρέψτε στην ταπεινότητά μου να προσθέσει λίγες ακόμα. Για την ακρίβεια, μόλις 6: Dimitris Diamantidis, Thanks for the memories!

 

Φωτό: euroleague.net

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.