Γ. Μπαρτζώκας: «Μονόδρομος η καλλιέργεια του ταλέντου των παιδιών»

Written by  Ιουλ 05, 2019

Άρωμα… Euroleague είχε το 4ο Maroussi Basketball Camp, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Κλειστό του Αγίου Θωμά, καθώς οι νεαροί αθλητές δέχθηκαν την επίσκεψη του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη σύντομη παρουσία του στη χώρα του για να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ομάδας, όπου αγωνίστηκε και έζησε ένδοξες στιγμές ως βοηθός και ως πρώτος προπονητής.

Ο έμπειρος κόουτς ως παίκτης αγωνίστηκε μόνο με τη φανέλα του Αμαρουσίου, ενώ βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας για πρώτη φορά ως βοηθός του Παναγιώτη Γιαννάκη και στη συνέχεια ως πρώτος προπονητής, οδηγώντας την μάλιστα στους «16» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

 

Λίγο πριν βρεθεί στο συνέδριο των προπονητών της Euroleague, ο Γιώργος Μπαρτζώκας επισκέφθηκε το camp της ομάδας του Αμαρουσίου, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την προπόνηση των νεαρών αθλητών, να βγάλει φωτογραφίες μαζί τους και να μοιράσει αυτόγραφα, ενώ δέχθηκε και πολλές ερωτήσεις τους, αρκετές από τις οποίες εξαιρετικά εύστοχες και με ιδιαίτερη ωριμότητα. Το agapotobasket.gr βρέθηκε στο παρκέ μαζί με τον Γ. Μπαρτζώκα και είχε την ευκαιρία για μια σύντομη συνομιλία μαζί του αναφορικά με το camp και την αξία του για έναν παραδοσιακό σύλλογο, όπως το Μαρούσι.

Συνέντευξη: Γιώργος Αράπογλου

Επιστροφή στο γήπεδο που ξεκίνησαν πολλά όμορφα πράγματα στην καριέρα σας, ανάμεσα σε παιδιά, κάποια από τα οποία ίσως έχουν τα ίδια όνειρα με εσάς.

Γενικά, πάντα είμαι ευαίσθητος με τα παιδιά. Κι εγώ είμαι πατέρας και, αυτομάτως, με το που σου συμβαίνει, αποκτάς μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Όταν βλέπεις παιδάκια να παίζουν και να χαίρονται, είναι πολύ σημαντικό. Πόσο μάλλον σε ένα περιβάλλον που για μένα είναι λίγο ιδιαίτερο. Ως προπονητής και ως βοηθός του Παναγιώτη Γιαννάκη και μετά ως πρώτος, περάσαμε σημαντικές στιγμές με τον σύλλογο.

Πόσο σημαντικό είναι ένας σύλλογος όπως το Μαρούσι να καλλιεργεί το φυτώριο του και μέσα στο καλοκαίρι να εξακολουθεί να προσπαθεί να βελτιώσει τα ταλέντα που έχει στις τάξεις του;

Νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Δυστυχώς, άνθρωποι σαν τον Άρη Βωβό που ήταν για πολλά χρόνια ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ομάδας, την ενίσχυσε και την έφτασε ψηλά, δεν υπάρχουν. Έχουν εκλείψει τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που επενδύουν σε ομάδες. Έχει τέτοια κρίση το ελληνικό μπάσκετ, ώστε πρέπει να μπεις στην παραγωγική διαδικασία να βγάλεις παιδιά και μέσω αυτών ο σύλλογος να μεγαλώσει. Είτε γίνουν παίκτες της ομάδας είτε γίνουν φίλαθλοι. Είναι μονόδρομος και το να το καλλιεργήσεις αυτό, μόνο θετικό είναι.

 

Είδαμε ότι έκαναν και πολλές σκεπτόμενες ερωτήσεις. Είναι ένα θετικό δείγμα.

Οι νέες γενιές είναι πιο εξελιγμένες από εμάς. Τα παιδιά βρίσκονται σε ένα καλύτερο επίπεδο από ό,τι ήμασταν εμείς.

Είστε ένα από τα κορυφαία ονόματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά παρ’ όλα αυτά ήρθατε να δείτε την ομάδα της καρδιάς σας. Σε μια εποχή που ο επαγγελματισμός έχει επικρατήσει, σε ποιο βαθμό τελικά μπορεί να υπάρχει το συναίσθημα;

Πρέπει πάντα να το ξεχωρίζεις. Εγώ πάντα έχω μια συναισθηματική προσέγγιση με όποια ομάδα δούλεψα. Είτε ήταν το Μαρούσι, η Ολύμπια Λάρισας, ο Πανιώνιος, ο Ολυμπιακός, η Λοκομοτίβ Κουμπάν, η Μπαρτσελόνα ή η Χίμκι. Σε όλες τις ομάδες που στο παρελθόν δούλεψα ή έπαιξα, πάντα είμαι οπαδός τους, τις υποστηρίζω και πάντα τις παρακολουθώ με ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον το Μαρούσι που υπήρξα τόσο παίκτης όσο και προπονητής. Εδώ μεγάλωσα, όλοι μου οι παιδικοί φίλοι είναι συμπαίκτες μου. Ακόμα κρατάω επαφή. Είναι μοιραίο.

Φωτό: amarysia.gr

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.