«Μας ιντριγκάρει πιο πολύ η μικρή ηλικία»

Written by  Ιουν 16, 2016

Με πολυετή πείρα στις μικρές ηλικίες το δίδυμο Γιώργου Καντζιλιέρη-Ηλία Αρχιμανδρίτη βρέθηκε φέτος στο τιμόνι των τμημάτων νεανίδων και κορασίδων του Παναθηναϊκού.



Οι πορείες τους στο χώρο του μπάσκετ συναντώνται σε πολλά σημεία. Με την ιστορική παρέα του '87 να βάζει μέσα τους το σαράκι της πορτοκαλί μπάλας και τον Πανελλήνιο να αποτελεί μεγάλο σχολείο για πολλά χρόνια και για τους δυο (τη δεκαετία του 90 που το τμήμα ήταν στα πάνω του) ο σύλλογος της Κυψέλης, το Αιγάλεω και τώρα ο Παναθηναϊκός τους ενώνουν δυναμώνοντας συνεχώς κάτι πολύ βασικό και κινητήριο μοχλό τους τόσα χρόνια στο χώρο, την αγάπη τους για το μπάσκετ αλλά και τη μετάδοση του στις μικρότερες ηλικίες.

Το agapotobasket.gr συνάντησε τους δυο προπονητές και μίλησε μαζί τους για τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι μικρές ηλικίες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προπόνηση αλλά και την ευλογία του να ασχολείσαι με τα παιδιά.

Πως ξεκίνησε η προπονητική σας καριέρα στο μπάσκετ;
Γιώργος Καντζιλιέρης: Εγώ ξεκίνησα όπως όλοι της ηλικίας μου από το 87. Γράφτηκα στη γειτονιά μου τον Πανελλήνιο όπου έπαιξα πολλά χρόνια και ήταν σχολείο μεγάλο ο Πανελλήνιος, είχε φιλοσοφία και με επηρέασε πάρα πολύ . Έπαιζα και μπάσκετ εκεί αλλά με το που μπήκα στο πανεπιστήμιο δεν μπορούσα να ακολουθήσω το ρυθμό των προπονήσεων και ο Θέμης ο Χολέβας με πήγε προπονητή στην ομάδα του Ψυχικού και έτσι ξεκίνησε το 1996 η προπονητική μου καριέρα. Ξεκίνησα με εφηβικό, ήμουν 19 χρονών και είχα παιδιά 17. 12 χρόνια στο Ψυχικό. Μετά ακολούθησε ο Παναθηναϊκός και το Αιγάλεω και τα τελευταία δυο χρόνια επέστρεψα στο Ψυχικό.

Ηλίας Αρχιμανδρίτης : Μας συνδέει το ίδιο πράγμα με το Γιώργο. 19 χρονών ξεκίνησα και εγώ την προπονητική μου πορεία στον Πανελλήνιο όπου έμεινα 13 χρόνια στις ακαδημίες του. Πήγα στο Αιγάλεω όπου συνεργαστήκαμε πρώτη φορά με το Γιώργο στο εφηβικό ενώ παράλληλα είχα και τον Άρη Πετρούπολης και μετά ήρθε ο Παναθηναϊκός.

Το έχει φέρει η πορεία να είστε στις μικρές κατηγορίες ή είναι επιλογή σας;
Γιώργος: Επειδή μέχρι και πριν τρία χρόνια έπαιζα ακόμα μπάσκετ δεν μπορούσα να ασχοληθώ και με μεγαλύτερες ηλικίες και επειδή δούλευα αθλητές αυτών των ηλικιών που ήταν σε καλό επίπεδο δεν ενδιαφέρθηκα να κυνηγήσω κάτι για αντρική ομάδα οποιασδήποτε κατηγορίας. Οι προτάσεις που μου έγιναν δεν με εξίταραν ώστε να ασχοληθώ με αυτό. 

Ηλίας: Μας ιντριγκάρει πιο πολύ η μικρή ηλικία. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν θα πούμε ναι και σε μια καλή πρόταση από μεγάλη (ηλικιακά) ομάδα.

Γιώργος: Μας αρέσει να βλέπουμε παιδιά να βελτιώνονται. Σε αυτή την ηλικία διαμορφώνονται και προσωπικότητες.

Ηλίας: Πολλά παιδιά έχει τύχει να τα δουλέψουμε πιο μικρά σε άλλες ομάδες και τώρα να έχουν έρθει στον Παναθηναϊκό και να παίρνουν πρωταθλήματα. Είναι μοναδικό αυτό το συναίσθημα.

Ποιο είναι το μυστικό ώστε να κρατήσεις αυτές τις ηλικίες στο άθλημα;
Γιώργος: Να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις και να το μεταφέρεις στα παιδιά. Να έχεις διάθεση για προπόνηση, να έχεις διάθεση να τα βελτιώσεις και να καταφέρεις αυτό να το περνάς στα παιδιά για να έχουν κίνητρο. Πλέον με το ίντερνετ είναι εύκολο να το χάσεις το παιδί αν δεν του τραβήξεις με κάποιο τρόπο το ενδιαφέρον. Και οι δυο έχουμε πολύ καλές σχέσεις με παιδιά που τα είχαμε πριν χρόνια και πλέον τα συναντάμε στους αγωνιστικούς χώρους και χαίρονται που μας βλέπουν και αυτό είναι μεγάλη ευχαρίστηση και αναγνώριση στη δουλειά μας.

 DSC1898

Ποιο είναι το μάθημα που εσείς παίρνετε από τα παιδιά;
Ηλίας: Κάθε μέρα που περνάει μαθαίνουμε πολλά και από τις κοπέλες ακόμα περισσότερο καθώς είναι μεγάλο σχολείο. Αλλάξαμε πάρα πολλά πράγματα στον τρόπο προσέγγισης των κοριτσιών σε σχέση με των αγοριών.  Αυτό που μας κέρδισε με το Γιώργο στα κορίτσια είναι ότι δουλεύουν πάρα πολύ. Χωρίς να χρειάζεται να φωνάζουμε κάνανε όλα αυτά που ζητάγαμε με ευχαρίστηση και μεγάλη διάθεση για προπόνηση. Το αγόρι, θα βαρεθεί να κάνει προπόνηση και θα στο δείξει. Οι κοπέλες είναι εκπληκτικές και φέτος, καθώς πρώτη χρονιά ασχολούμαι με τα κορίτσια, είδα τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους. ερδίσαμε στον τρόπο διαχείρισης αλλά και προπόνησης.  

Γιώργος: Φέτος με τα κορίτσια ήταν πολύ καλύτερα από ότι τα περίμενα. Ήταν μια γεμάτη χρονιά από όλες τις απόψεις. Υπάρχει πάρα πολύ ωραίο κλίμα. Βρήκαμε τις καλύτερες συνθήκες για να δουλέψουμε γιατί, μέσα σε λογικά πλαίσια πάντα, ότι ζητήσαμε η διοίκηση ήταν δίπλα μας και μας το παρείχε. Αυτό βοήθησε πολύ τη δουλειά μας καθώς ήμασταν συγκεντρωμένοι μόνο στην προπόνηση μας και όχι σε έξω αγωνιστικά ζητήματα. 

Ποιες οι ιδιαιτερότητες να προπονείς τις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες;
Γιώργος: Πρέπει να ασχολείσαι συνέχεια με τα βασικά του μπάσκετ. Όχι μόνο να κάνεις τα βασικά αλλά να διορθώνεις. Πρέπει συνέχεια να διορθώνεις. Αυτό είναι ψυχοφθόρο. Όταν λες τα ίδια πράγματα συνέχεια κάποια στιγμή αδειάζεις και εκεί είναι που πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να αντλείς δύναμη από αυτό ώστε να συνεχίζεις. Γιαυτό στη Σερβία οι καλύτεροι προπονητές είναι στις μικρές ηλικίες. Βάζουν αρχές στα παιδιά, ασχολούνται πάρα πολύ με τα βασικά και τα παιδιά έχουν μια συνέχεια και μετά μπορούν να παίξουν σε μεγάλο επίπεδο.

Ηλίας: Δεν είναι το τι κάνεις, είναι το πως το κάνεις. Δεν έχει σημασία να κάνεις 15 σουτ, αν δεν διορθώσεις την κίνηση δεν έχεις κέρδος. Γινόμαστε γραφικοί να τα λέμε συνέχεια αλλά η λεπτομέρεια αλλάζει το επίπεδο του μπάσκετ και αυτό πρέπει να κοιτάμε και να διορθώνουμε συνέχεια.

Ποια είναι η συμβουλή που τους δίνεται;
Γιώργος: Αυτοπεποίθηση και να δουλεύουν συνέχεια. Μπορεί να έχεις ταλέντο αλλά αν δεν δουλέψεις και δεν πιστέψεις στον εαυτό σου δεν θα το βγάλεις ποτέ.

Ηλίας: Συνδυασμός διατροφής, γυμναστικής προσωπικής, προπόνησης αλλά και χαρακτήρας (best of the best στον αθλητισμό). Είναι ένα πακέτο και μέσα σε αυτό πάει και η τύχη για να ανέβεις ψηλά. Δεν είναι εύκολο να παίζεις μπάσκετ.

Γιατί να ασχοληθεί ένα μικρό παιδί με το μπάσκετ;
Γιώργος: Γιατί είναι το ομορφότερο άθλημα. Είναι ομαδικό, μπορείς όμως να προπονηθείς και μόνος σου. Έχεις πρότυπα να ακολουθήσεις, μπορούν όλοι να παίξουν, όχι σε υψηλό επίπεδο, και όσοι θέλουν να δουλέψουν μπορούν να το δουν και σαν δια βίου άθληση το μπάσκετ.  

Ηλίας: Ας λένε για το ποδόσφαιρο ότι είναι ο βασιλιάς των σπορ, το μπάσκετ είναι πιο συναρπαστικό και ενώ δεν είναι καθόλου εύκολο άθλημα οι επιτυχίες που έχουν έρθει σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο φέρνουν τα παιδιά στο χώρο. Διαμορφώνει χαρακτήρα και το μπάσκετ είναι χαρά. Το μυστικό του προπονητή είναι να περάσει το μικρόβιο του μπάσκετ στο παιδί.  

Ταλέντο-Σκληρή δουλειά: ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός;
Γιώργος: Ιδανικός συνδυασμός είναι αυτά τα δυο συν να έχεις το μυαλό να το καταλάβεις και να μπορείς να τα συνδυάσεις. Ένα από τα δυο δεν φτάνει και όπως έχει γίνει το μπάσκετ πλέον πιο σημαντική είναι η σκληρή δουλειά από το ταλέντο.

Ηλίας: Εκτός από αυτά πρέπει να είσαι και ταπεινός, να μην σηκώνεις ψηλά το κεφάλι. Προσγειωμένος, να δουλεύεις και να είσαι δυνατός για να αντιμετωπίσεις τις σφαλιάρες που θα έρθουν. Πάντα θα πρέπει να δουλεύεις και να είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Το ταλέντο μόνο του με  κακό χαρακτήρα δεν μπορεί να σε πάει πουθενά. Πρέπει να δουλεύεις κάθε μέρα και να έχεις ήθος.

 DSC2002

Πως βλέπεται το μέλλον του μπάσκετ στην Ελλάδα;
Γιώργος: Για το αντρικό είναι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι υπάρχουν ταλέντα. Το μπάσκετ έχει προχωρήσει στην Ελλάδα, υπάρχει προγραμματισμός και αυτό φαίνεται και από τις επιτυχίες που έχουμε και στο μέλλον θα έρθουν και άλλες. Στο γυναικείο, παρόλο που είμαι μόνο μια χρονιά σε αυτό και δεν έχω την ανάλογη εμπειρία, το βλέπω δυσοίωνο. Οι προπονητές δεν δείχνουν μπάσκετ στα παιδιά και κυνηγούν μόνο το αποτέλεσμα. Έτσι δεν μπορείς να κάνεις μια παίκτρια καλύτερη και αν δεν μπορείς να τη βελτιώσεις ατομικά την αθλήτρια τότε δεν μπορείς να κάνεις και ένα σύνολο καλύτερο και αν δεν κάνεις ένα σύνολο καλύτερο δεν μπορείς να έχεις και αποτέλεσμα. Αυτό που εγώ λέω είναι ότι το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα αλλά παίζεται ατομικά. Αν κάθε παίκτης δεν ξέρει να πασάρει, να μαρκάρει κλπ δεν μπορεί αυτό να το δέσεις και να κάνεις ένα καλό σύνολο.

Ηλίας: Για το αντρικό επειδή εγώ είμαι πολύ ρομαντικός χάρηκα πολύ που είδα παιδιά όπως ο Παπαγιάννης, ο Χαραλαμπόπουλος να αγωνίζονται στις ομάδες τους. Επειδή δεν υπάρχουν λεφτά στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν ταλέντα που δουλεύουν θέλω να αξιοποιηθούν. Να παίξουν με προγραμματισμό και οι ομάδες πρέπει να βάζουν παιδιά να παίζουν και να ψήνονται. Στο γυναικείο υπάρχει πρόβλημα. Δεν δημιουργούνται νέες αθλήτριες. Πρέπει να χτίζεις σιγά σιγά μέσα από τη προπόνηση και αυτό δουλεύουμε εμείς όλη τη χρονιά. Πιστεύω για το γυναικείο πως αν δουλέψουν στις μικρές κατηγορίες και άλλοι σύλλογοι, καθώς για να γίνει καλύτερος κάποιος πρέπει να έχει ανταγωνισμό για να σε βάλει στη διαδικασία να ψαχτείς και να γίνεις καλύτερος σαν προπονητής, θα υπάρξει μέλλον. Το κύριο μέλημα μας με το Γιώργο είναι να βγάλουμε παίκτριες που στο μέλλον θα στελεχώσουν το γυναικείο τμήμα του Παναθηναϊκού. Θα είναι ευτυχία να συμβεί αυτό.

Γιώργος: Πεποίθηση μας κιόλας είναι ότι δεν θα είναι μόνο μια αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι αρκετές.

Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλουν και ενέργειες όπως το καμπ που διοργανώνει ο Παναθηναϊκός;
Ηλίας: Βοηθάνε πάρα πολύ τα καμπ καθώς βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο της παίκτριας που μπορεί να κάνει με την ομάδα προπόνηση το απόγευμα αλλά το πρωί της είναι κενό και τα καμπ της δίνουν την ευκαιρία να βελτιωθεί. Στα καμπ του Παναθηναϊκού γίνεται πολύ καλή δουλειά με όλους τους προπονητές που δουλεύουν ήδη στο σύλλογο. Υπεύθυνος προγράμματος είναι ο Πέτρος ο Πρέκας που είναι και ο προπονητής του γυναικείου τμήματος. Πιστεύω ότι με άξονα το πρόγραμμα που θα βγει θα γίνει σωστή δουλειά. Το καμπ άλλωστε είναι και προάγγελος της ακαδημίας.

Γιώργος: Θα δουν τα παιδιά τον τρόπο που δουλεύουμε και πιστεύω θα τους κερδίσουμε στο σύλλογο.

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.