Τρίποντο στην αλληλεγγύη από παλαίμαχους της ΑΕΚ και του ΠΑΟ

Written by  Οκτ 23, 2018

Τρίποντα… αγάπης και αλληλεγγύης έβρεξε το Σάββατο το απόγευμα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Ηρακλείου «Χαρά Καρυάμη» σε μια γιορτή του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Σώματος Εθελοντών Ηρακλείου και βρέθηκαν μαζί στο παρκέ, αντίπαλοι μόνο για 40 λεπτά, αλλά συνοδοιπόροι στην αποστολή του μηνύματος για προσφορά στους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Στόχος της δράσης ήταν η συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου και ο κόσμος ανταποκρίθηκε με θέρμη, κάτι που αποτυπώθηκε και σε έναν σεβαστό όγκο τροφίμων που θα διατεθούν μέσα από την κοινωνική δομή προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Η πιο όμορφη εικόνα, ωστόσο, ήταν οι γεμάτες κερκίδες από μικρούς και μεγάλους, με τα παιδιά να δίνουν τον παλμό, χειροκροτώντας τις προσπάθειες των παλαιών αστέρων του μπάσκετ και να στέλνουν με τον πιο τρανό τρόπο το μήνυμα ότι, οποιαδήποτε ομάδα κι αν υποστηρίζει κανείς, ο αθλητισμός είναι εδώ για να ενώνει και όχι για να διχάζει.

Αλλά και εντός του παρκέ, οι παλαίμαχοι άσοι των δυο ομάδων έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, προσέφεραν θέαμα και σε μια αναμέτρηση που σκορ δεν κρατήθηκε, έδειξαν ότι μπορεί να έχουν περάσει τα χρόνια, αλλά το ταλέντο και η θέληση για ζωή δεν εξαντλούνται ποτέ. Αγωνιστικά, ξεχώρισαν ο Νίκος Χατζής, ο οποίος εξακολουθεί και έχει «φονικό» σουτ, αλλά και  ο Βαγγέλης Βουρτζούμης που στο τέλος της αναμέτρησης χάρισε ορισμένα πολύ θεαματικά στιγμιότυπα. Με τη φανέλα των «πρασίνων» αγωνίστηκε για λίγα λεπτά και ο, επίσης πρώην καλαθοσφαιριστής, υποψήφιος Περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός.

Οι συνθέσεις, με τις οποίες αγωνίστηκαν οι δυο ομάδες

ΑΕΚ (Ζούπας-Τσοσκούνογλου): Αγιασωτέλης, Κακιούζης, Λανές, Μαργαρίτης, Πανταζής, Παντελιάδης, Πιούκας, Χατζής, Κατσουλίδης, Ντικούδης

Παναθηναϊκός: Παπαλιός, Βουρτζούμης, Παπανικολάου, Ζέζας, Βάμβουρας, Δραζινός, Κατσίνης, Σγουρός, Καλογερόπουλος, Κοντούδης, Γιαννάτος, Μπούρμπουλης

Στο ημίχρονο έγινε επίδειξη των προγραμμάτων του ΑΣ Ίωνες Ηρακλείου, ενώ στο τέλος της αναμέτρησης, ο επικεφαλής του Σώματος Εθελοντών, Πέτρος Ελευθεριάδης, παρέδωσς τιμητική πλακέτα στον Απόστολο Κόντο για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ, ενώ η μεγάλη δόξα της ΑΕΚ, Χρήστος Ζούπας τίμησε τον παλαίμαχο άσο και νυν προπονητή, Νίκο Τσοσκούνογλου.

«Το Σώμα Εθελοντών του Δήμου θέλει να σας ευχαριστήσει, αλλά δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε τις ευχαριστίες. Η συμμετοχή σας και η διάθεση ειδικά των αθλητών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού είναι συγκινητική, τα τρόφιμα που μαζεύτηκαν είναι αρκετά για να υποστηρίξουμε τις οικογένειες. Σας ευχαριστούμε όλους θερμά, ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα, ευχαριστούμε για την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας», ήταν το μήνυμα του κ. Ελευθεριάδη, ο οποίος, λίγη ώρα μετά, τόνισε:

«Η παρουσία τόσο σημαντικών αθλητών, παλαιμάχων του μπάσκετ ήταν εντυπωσιακή. Όσο ήταν μεγάλοι αθλητές, άλλο τόσο το δείχνουν και τώρα που έχουν σταματήσει. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι. Πιστεύω ότι μαζέψαμε αρκετές ποσότητες τροφίμων. Θα βοηθήσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο στη διάθεση αυτών των τροφίμων. Εύχομαι η επόμενη φορά να είναι ακόμα καλύτερη και πιο δυνατή». Σε ό,τι αφορά στην παρουσία τόσων παιδιών στις κερκίδες, σχολίασε:  «Είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τα παιδιά. Νομίζω ότι βοηθήσαμε και σε αυτό το κομμάτι, να αρχίσουν τα παιδιά να σκέφτονται πιο πολύ τον αθλητισμό. Οι επόμενες εκδηλώσεις που δεν θα έχουν σχέση μόνο με τον αθλητισμό, θα βοηθήσουν στην παρουσία των εθελοντών σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική δράση». Τέλος, παραδέχθηκε ότι κάθε φορά οι Εθελοντές ανεβάζουν τον πήχη ακόμα ψηλότερα: «Δεν υπάρχει ταβάνι. Θα πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε για τους πολίτες του Ηρακλείου και όχι μόνο».

Μιχάλης Κακιούζης: «Να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας»

Εκπροσωπώντας τους συμμετέχοντες αθλητές, ο άλλοτε αρχηγός της ΑΕΚ, αλλά και της Εθνικής Ομάδας, Πρωταθλητής Ευρώπης και Δευτεραθλητής Κόσμου, Μιχάλης Κακιούζης, μίλησε για την σημασία της συμμετοχής:

«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας έστω και με αυτόν τον τρόπο. Μας αρέσει να παίζουμε, βλέπουμε παιδιά που έχουμε καιρό να συναντήσουμε, αλλά ο σκοπός είναι να βοηθάμε τον κόσμο και μακάρι να είναι ένα παράδειγμα και προς τους άλλους συνανθρώπους μας, ώστε όλοι να έχουμε τη βοήθεια όλων. Δεν υπάρχει αντιπαλότητα, παίζουμε για τη χαρά του αθλήματος. Να περάσουμε όμορφα, αυτή είναι η ουσία και στο τέλος να φύγουν όλοι χαρούμενοι. Είμαστε πιο φρέσκοι. Δεν κρατήσαμε σκορ, δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι όλο αυτό που γίνεται εδώ. Συγχαρητήρια στο Δήμο και στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία. Μακάρι να παραδειγματιστούν και οι υπόλοιποι Δήμοι.  

Νίκος Μπάμπαλος: «Οι εθελοντές έριξαν τρίποντο!»

Ενθουσιασμένος για την οργάνωση και την ανταπόκριση του κόσμου ήταν ο δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, ο οποίος χρησιμοποίησε και την μπασκετική ορολογία για να ευχαριστήσει όλους για τη συμμετοχή τους.

«Οι εθελοντές, οι κάτοικοι του Ηρακλείου, οι συμπολίτες μας, οι καλαθοσφαιριστές της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού έριξαν τρίποντο! Ήταν ένα τρίποντο ανθρωπιάς, χαρά ς και αλληλεγγύης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν. Η ομάδα των Εθελοντών εδώ και έξι χρόνια δουλεύει για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Τους καλαθοσφαιριστές των δυο ομάδων, τον κόσμο για την συγκινητική του παρουσία και τα τρόφιμα που έφερε για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ήταν μια βραδιά ανθρωπιάς. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Έχουμε ακόμα ανθρωπιά και φιλότιμο και αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα σε δύσκολες εποχές.»

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.