Το «καυτό» ΣΕΦ τον στέλνει στη Μαδρίτη

Written by  Απρ 21, 2015

Με εκπληκτική άμυνα στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός πήρε την πρώτη από τις δύο νίκες που χρειαζόταν στο κατάμεστο ΣΕΦ απέναντι στην Μπαρτσελόνα με 73-71 και πλέον βρίσκεται μόλις ένα βήμα από την επιστροφή του στα Final Four της Ευρωλίγκας έπειτα από απουσία ενός έτους.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και, παρά τις τάσεις «αυτοχειρίας» που έδειξαν στα τελευταία λεπτά, δεν άφησαν τη νίκη να τους ξεφύγει από τα χέρια, έκαναν το 2-1 στη σειρά και πλέον την Πέμπτη ελπίζουν να κάνουν και το τελευταίο βήμα που θα τους βάλει στο «αεροπλάνο» για τη Μαδρίτη.

Κομβικό σημείο της αναμέτρησης η τελευταία περίοδος, εκεί όπου οι γηπεδούχοι έβγαλαν τις «ατσάλινες δαγκάνες» τους και εγκλώβισαν την ισπανική ομάδα που στο διάστημα αυτό πήγε να γυρίσει το παιχνίδι μόνο με βολές, αφού έμεινε για 6.30’ χωρίς πόντο και τελικά πέτυχε μόλις ένα καλάθι σε ολόκληρο το δεκάλεπτο.

Κορυφαίος για δεύτερη συνεχόμενη αναμέτρηση με τους Καταλανούς ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης που έδωσε ενέργεια, πάθος και καρδιά στα κρίσιμα σημεία, ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα πρέπει να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τον πλουραλισμό που έδειξαν οι παίκτες του (μόνο ο Παπαπέτρου δεν σκόραρε), αλλά, κυρίως, την προσήλωση στο αμυντικό πλάνο που τους οδηγεί για τα καλά στην επίτευξη του μεγάλου στόχου.

Το ΣΕΦ ήταν πραγματικό «καμίνι», αφού οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού γέμισαν τις κερκίδες και έδιναν παλμό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, «σκοράροντας» οι ίδιοι κατά διαστήματα, όταν οι παίκτες της ομάδας τους έχαναν την αυτοσυγκέντρωσή τους.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν την αναμέτρηση εμφανώς «μελετημένες» στα συστήματα των αντιπάλων τους, με τον Ολυμπιακό να περνάει τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, όπου Ντάνστον και Πρίντεζης μπήκαν «ζεστοί» και τη Μπαρτσελόνα να βρίσκει σκοράρισμα από την περιφέρεια με τρίποντα του Σατοράνσκι.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού κατάφεραν να περιορίσουν στο απόλυτο τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και, ταυτόχρονα, να μην επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να πάρουν τον έλεγχο των ριμπάουντ, ενώ με το καλό τους περιφερειακό σουτ από τους Λοτζέσκι και Σπανούλη, μάζεψαν μια πολύ καλή επιθετική συγκομιδή στο πρώτο δεκάλεπτο που έκλεισε με τους Πειραιώτες να προηγούνται με 26-23.

Με το ίδιο πάθος και με τον ενθουσιασμό της κερκίδας που «έσπρωχνε» τους «ερυθρόλευκους», ο Ολυμπιακός μπήκε ακόμα πιο ώριμος στο δεύτερο δεκάλεπτο και με τον Γιώργο Πρίντεζη να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο σκοράρισμα και την άμυνα να έχει «σφίξει» σημαντικά, προηγήθηκε στο 14’ με 33-27 και πήρε ένα μικρό ψυχολογικό προβάδισμα.

Την ίδια ώρα, η Μπαρτσελόνα, εγκλωβισμένη στην πολύ καλή άμυνα του Ολυμπιακού, έβρισκε λύσεις μόνο μέσα από τη ρακέτα με προσπάθειες του γίγαντα Τίμπορ Πλάις. Παρ’ όλα αυτά, η ισπανική ομάδα αντέδρασε, ισοφάρισε στο 17’ (34-34), όμως, ο Ολυμπιακός βρήκε πάλι λύσεις και με τα «φαρμακερά» τρίποντα του Μπρεντ Πέτγουεϊ, ξαναπήρε προβάδισμα και έκλεισε το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 44-36 έχοντας, μάλιστα, κατορθώσει να στείλει στον πάγκο τον Τόμιτς χρεωμένο με 3 φάουλ.

Με το πρώτο καλάθι του δευτέρου ημιχρόνου από τον Γιώργο Πρίντεζη, η διαφορά πήγε για πρώτη και μοναδική φορά στο +10 για τον Ολυμπιακό, όμως, στο σημείο εκείνο το καθαρό μυαλό χάθηκε και η Μπαρτσελόνα δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Η άμυνα της ισπανικής ομάδας μπλόκαρε τα ατού των «ερυθρολεύκων» και με μακρινά σουτ από τους Ντόελμαν και Όλεσον, η διαφορά μειώθηκε στο καλάθι (48-46 στο 25’) και το παιχνίδι ξανάγινε ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός βρήκε δυνάμεις να ανακάμψει, ανέβασε τη διαφορά και πάλι στο +7 (57-50 στο 27’), όμως, η Μπαρτσελόνα και πάλι αντέδρασε και πέρασε μπροστά για πρώτη φορά από το πρώτο λεπτό στο τέλος του δεκαλέπτου με 59-60.

Ήταν η ώρα για τους μεγάλους παίκτες και στο σημείο εκείνο ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι διαθέτει αρκετούς. Με τους Χάντερ και Πρίντεζη να σκοράρουν ξεσηκώνοντας τις κερκίδες που δημιούργησαν εκκωφαντική ατμόσφαιρα, αλλά και την  άμυνα που «τσάκιζε κόκαλα», ο Ολυμπιακός κράτησε την Μπαρτσελόνα χωρίς πόντο για 6.30’  πήρε προβάδισμα με  66-60 και μαζί μια μεγάλη ψυχολογική ανάσα όσο το παιχνίδι πήγαινε προς τη λήξη του.

Ο Γιώργος Πρίντεζης με προσωπικές ενέργειες ξεσήκωσε ξανά τους φιλάθλους ανεβάζοντας τη διαφορά στο +8 (70-62 στο 38’), όμως, εκεί που όλοι πίστευαν ότι όλα είχαν τελειώσει, οι «ερυθρόλευκοι» έπαθαν ένα απίστευτο μπλακ άουτ και επέτρεψαν στη Μπαρτσελόνα να κάνει μια απίστευτη ανατροπή και να μειώσει στον πόντο (70-69) ένα λεπτό πριν το τέλος.

Με 12,4’’ να απομένουν, ο Βασίλης Σπανούλης κέρδισε φάουλ και πήγε στη γραμμή των βολών για να δώσει ανάσα στην ομάδα του. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ευστόχησε και στις δύο για το 72-69, ο Ιωάννης Παπαπέτρου έστειλε τον Ναβάρο στις βολές στα 8,3’’ και ο Ισπανός έκανε το 72-71 με την αγωνία να φτάνει στα ύψη.

Ο Γιώργος Πρίντεζης πήγε με τη σειρά του στη γραμμή στα 6,4’’και με 1/2  έκανε το τελικό 73-71, αφού στο χρόνο που απέμενε η Μπαρτσελόνα δεν πρόλαβε να κάνει επίθεση κι έτσι οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μια σπουδαία νίκη που τους φέρνει μία μόλις πριν το FinalFourτης Μαδρίτης.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν ο κορυφαίος για τους «ερυθρόλευκους», αφού για ένα ακόμα παιχνίδι έκανε τα πάντα στο παρκέ. Ο διεθνής πάουερ φόργουορντ σημείωσε 19 πόντους με 4 ριμπάουντ και έδωσε το ρυθμό για την «ερυθρόλευκη» μάχη για τη νίκη.

Ο Βασίλης Σπανούλης «άγγιξε» το double-doubleμε 15 πόντους και 8 ασίστ και έδειξε ότι η με την επιστροφή του ο Ολυμπιακός ανέβηκε και πάλι επίπεδο. Σπουδαία δουλειά έκαναν επίσης και οι Χάντερ με 6 πόντους και 7 ριμπάουντ, Ντάνστον με 8 πόντους και 5 ριμπάουντ, Σλούκας με 5 ασίστ, αλλά και ο Βαγγέλης Μάντζαρης που στο διάστημα που αγωνίστηκε δεν άφησε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να πάρει ανάσα.

Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα σημείωσε μεν 14 πόντους, αλλά με συνολικά 2/9 σουτ και 9/9 βολές και δεν κατάφερε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να βρει χώρους για να «εκτελέσει» τον Ολυμπιακό.

Ο Τόμας Σατοράνσκι έκανε τη ζημιά στο ξεκίνημα της αναμέτρησης με 12 πόντους συνολικά, ο Ματσέι Λάμπε προσπάθησε με 10 πόντους και 5 ριμπάουντ, αλλά τελικά η ισπανική ομάδα δεν κατάφερε να «σπάσει» την έδρα του Ολυμπιακού και πλέον περιμένει τη δεύτερη ευκαιρία της στην επόμενη αναμέτρηση.

Το ραντεβού τον δύο ομάδων ανανεώνεται για την Πέμπτη, όταν και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού αναμένεται να γεμίσουν και πάλι το ΣΕΦ προκειμένου να δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στην ομάδα τους για την μεγάλη νίκη που θα την φέρει ξανά στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα: 26-23, 44-36, 59-60, 73-71

Ολυμπιακός: 16/26 δίποντα, 8/25 τρίποντα, 17/24 βολές, 25-6 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 3 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 10 λάθη

Μπαρτσελόνα: 17/35 δίποντα, 5/21 τρίποντα, 22/26 βολές, 23-10 ριμπάουντ, 20 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 7 λάθη


Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 6, Χάντερ 6, Ντάνστον 8, Σπανούλης 15, Παπαπέτρου, Σλούκας 2, Πρίντεζης 19, Αγραβάνης 3, Μάντζαρης 5, Λαφαγέτ 2, Ντάρντεν 2, Λοτζέσκι 5

Μπαρτσελόνα(Πασκουάλ):Ντόελμαν 10, Χεζόνια 2, Χουέρτας, Αμπρίνες 4, Ναβάρο 14, Σατοράνσκι 12, Πλάις 4, Τόμας 2, Όλεσον 5, Λάμπε 10, Νάχμπαρ, Τόμιτς 8

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.