Και τώρα, μαθαίνει… ισπανικά

Written by  Απρ 10, 2015

Χωρίς να εντυπωσιάσει ιδιαίτερα, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με νίκη την πορεία του στο φετινό Top 16 επικρατώντας της Νίζνι Νόβγκοροντ με 77-70 και πλέον στρέφει το μυαλό του στο πρώτο παιχνίδι των play off την Τετάρτη, ελπίζοντας σε επιστροφή και των τραυματιών, ώστε να εμφανιστεί όσο το δυνατόν πιο ετοιμοπόλεμος για να διεκδικήσει το «break» που θα τον φέρει πιο κοντά στον στόχο της πρόκρισης στο Final Four της Μαδρίτης.

 

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν πως θα έπρεπε να περιμένουν μερικές ώρες για να μάθουν αν θα αντιμετωπίσουν την Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ στα play off, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η πρόκριση στο Final Four περνάει από ισπανικό έδαφος, συνεπώς, τα περιθώρια χαλάρωσης είναι ελάχιστα.

Η μέρα και η ώρα διεξαγωγής της αναμέτρησης δεν βοήθησαν στην μαζική προσέλευση του κόσμου, ώστε να δημιουργηθεί ζεστή ατμόσφαιρα, παρ’ όλα αυτά, όσοι πήγαν στο ΣΕΦ δημιούργησαν και πάλι μια όμορφη ατμόσφαιρα.

Το γεγονός ότι το παιχνίδι δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον επέτρεψε στον Γιάννη Σφαιρόπουλο να δοκιμάσει κάποια συστήματα ενόψει των play off και να δει κατά πόσο οι παίκτες του μπορούν να ανταποκριθούν.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης πήρε πρωτοβουλίες στο ξεκίνημα, ο Ματ Λοτζέσκι ήταν ζεστός και επιθετικά ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πάρα πολύ καλά προσφέροντας ουσία και θέαμα. Η άμυνα, ωστόσο, παρουσίαζε πολλά προβλήματα, με τον Ντάνστον να χρεώνεται νωρίς με δύο φάουλ, τα double team να μη δουλεύουν καλά και τον Παρακχούσκι που ήταν σχεδόν ο μόνος εκφραστής των επιθέσεων της ρωσικής ομάδας, να έχει κερδίσει όλες τις μάχες κάτω από το «ερυθρόλευκο» καλάθι.

Η βελτίωση τη αμυντικής λειτουργίας και η αγωνιστική βελτίωση του Τρεμέλ Ντάρντεν που ξεκίνησε καλά τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, έφεραν ένα μικρό προβάδισμα για τον Ολυμπιακό, που ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο μπροστά στο σκορ με 25-18, έχοντας το εκπληκτικό ποσοστό 10/11 δίποντα.

Παρά τις δυσκολίες να αντιμετωπιστεί ο Παρακχούσκι, ο οποίος είχε ήδη φορτώσει με φάουλ όλους τους ψηλούς του, ο Ολυμπιακός είχε καλό ρυθμό και κατάφερε γρήγορα να ανεβάσει τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (32-21 στο 14’). Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων βοήθησε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να δοκιμάσει σχήματα με τον Αγραβάνη στο «5», με τον νεαρό να ανταποκρίνεται και να δείχνει ότι μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις ειδικά στα πρώτα παιχνίδια των play off, όταν και θα λείπει ο Χάντερ λόγω του τραυματισμού του.

Ο ρυθμός, ωστόσο, είχε πέσει, οι «ερυθρόλευκοι» έτρεχαν όσο χρειαζόταν για να διατηρούν διαφορά ασφαλείας και το ημίχρονο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 40-30.

Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν την αναμέτρηση οι παίκτες του Ολυμπιακού και η προσπάθεια να μοιραστεί ο χρόνος, έδωσε τη δυνατότητα στην Νίζνι να μειώσει το σκορ και να «δοκιμάσει» τους Πειραιώτες σε συνθήκες ντέρμπι, που σίγουρα θα τους βοηθήσει στις «μάχες» της οκτάδας.

Η ρωσική ομάδα πέρασε, μάλιστα, μπροστά στο σκορ (54-55 στο 29’), αναγκάζοντας τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να αλλάζει συνεχώς σχήματα προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα του να αντιδράσει. Το σκορ στο τέλος της τρίτης περιόδου ήταν ισόπαλο 56-56 με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν προβληματίσει αρκετά με την εικόνα που παρουσίαζαν.

Οι φωνές του προπονητή τους και το επιθετικό ξέσπασμα του Λοτζέσκι έφεραν και πάλι τον Ολυμπιακό σε θέση ισχύος. Τα λεπτά κύλησαν χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και με την λήξη της αναμέτρησης που βρήκε τον Ολυμπιακό νικητή με 77-70, οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» χειροκρότησαν όρθιοι τους παίκτες της ομάδας, στέλνοντάς τους μήνυμα συμπαράστασης, καθώς την Τετάρτη ξεκινούν την περιπέτεια των play off επί ισπανικού εδάφους.

Ο Γιάννης  Σφαιρόπουλος είναι βέβαιο πως κράτησε κάποια «τρικ» για τα playoff, ωστόσο, από την συγκεκριμένη αναμέτρηση υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία που μπορεί να κρατήσει.

Η αγωνιστική διάθεση των παικτών να τρέξουν όταν η Νίζνι πλησίαζε στο σκορ, η επανεμφάνιση του Μπρεντ Πέτγουεϊ έπειτα από 40 περίπου μέρες, που θα δώσει ένα επιπλέον «όπλο» στη μάχη των ριμπάουντ, η ενεργητικότητα και μαχητικότητα που επέδειξε ο Βασίλης Καββαδάς που θα χρειαστεί ελλείψει Χάντερ να δώσει κάποια ποιοτικά λεπτά μέσα στη ρακέτα είναι από τα στοιχεία που σίγουρα κάνουν τον προπονητή του Ολυμπιακού περισσότερο αισιόδοξο για τη συνέχεια.

Πρώτος σκόρερ των «ερυθρολεύκων» ήταν ο Ματ Λοτζέσκι με 17 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο, 4 λάθη και 25 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι Πρίντεζης με 12 πόντους και 7 ριμπάουντ, Ντάνστον με 10 πόντους και 3 ριμπάουντ, Λαφαγέτ με 10 πόντους και 4 ασίστ και Μάντζαρης με 7 πόντους και 6 ασίστ.  

Για την Νίζνι που αγωνίστηκε χωρίς τους τραυματίες Ρότσεστι και Κίνσεϊ, αλλά έδειξε πως ήταν μια ομάδα που «χρωμάτισε» ευχάριστα τη διοργάνωση, ο Παρακχούσκι δεν είχε αντίπαλο ειδικά στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, ολοκληρώνοντας με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Κούκσιτς πρόσθεσε 17 πόντους, ενώ ο Τόμπκινς 16.

Τα δεκάλεπτα: 25-18, 40-30, 56-56, 77-70

Ολυμπιακός: 21/37 δίποντα, 8/18 τρίποντα, 11/21 βολές, 31-7 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 7 κλεψίματα, 5 κόψιμο, 17 λάθη

Νιζνί Νόβγκοροντ: 21/46 δίποντα, 5/16 τρίποντα, 13/19 βολές, 24-8 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 8 κλεψίματα, 11 λάθη

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 3, Ντάνστον 10, Παπαπέτρου 4, Σλούκας 2, Πρίντεζης 12, Αγραβάνης 4, Μάντζαρης 7, Καββαδάς 2, Κατσίβελης, Λαφαγέτ 10, Ντάρντεν 6, Λοτζέσκι 17

Νιζνί Νόβγκοροντ (Μπαγκάτσκις): Μπαμπούριν 4, Βικτόροφ 1, Μέκελ 5, Παρακχούσκι 14, Ίβλεφ 2, Αντόνοφ 4, Κβοστόφ 2, Σαβέλγεφ, Κούκσιτς 17, Κριβοσέεφ 5, Τόμπκινς 16

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.