Ενός κακού, μύρια έπονται…

Written by  Μαρ 13, 2015

Ο Ολυμπιακός έκανε το χειρότερο παιχνίδι του στην φετινή χρονιά και απέναντι στην Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ γνώρισε οδυνηρή ήττα με 64-73 και μαζί και τη διαφορά του πρώτου αγώνα και πλέον μπαίνει σε σοβαρές περιπέτειες σχετικά με την διεκδίκηση του πλεονεκτήματος της έδρας στα play off.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν την παροιμιώδη αστοχία τους, αλλά και τα πολλά χαμένα ριμπάουντ που έφεραν την ήττα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ματ Λοτζέσκι έμεινε άποντος σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, γεγονός που στοίχισε αρκετά στους Πειραιώτες. Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο Βασίλης Σπανούλης αγωνίστηκε τραυματίας και πλέον θα μείνει εκτός μάχης για μερικές μέρες, χάνοντας αρχικά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, ενώ είναι αμφίβολος για την κρίσιμη όπως εξελίσσεται το Top 16 αναμέτρηση με την Λαμποράλ Κούτσα στη Βιτόρια. 

Από την άλλη, η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, με τον Γκούντελοκ να είναι ασταμάτητος συνέχισε την ξέφρενη πορεία της στο Top 16, έβαλε σοβαρή υποψηφιότητα για την πρώτη θέση στον όμιλο και δείχνει ικανή να είναι η πρώτη τουρκική ομάδα που θα βρεθεί στο FinalFourτης διοργάνωσης έπειτα από πάρα πολλά χρόνια.

Με το ξεκίνημα της αναμέτρησης φάνηκε πόσο καλά διαβασμένοι ήταν και οι δύο προπονητές, καθώς αμφότεροι βρήκαν τρόπο να μπλοκάρουν τα βασικά «όπλα» του αντιπάλου τους και να μην επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση προς το καλάθι.

Οι δύο ομάδες πήγαν πόντο πόντο σε όλη τη διάρκεια του δεκαλέπτου, το οποίο έληξε ισόπαλο 19-19 με καλάθι του Μπιέλιτσα στην εκπνοή.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο δεκάλεπτο έχοντας χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του, κάτι που η Φενέρ εκμεταλλεύτηκε και στο ξεκίνημα έχτισε μια μικρή διαφορά (19-25 στο 13’). Η διαφορά έφτασε ακόμα και στο +7 για την τουρκική ομάδα (25-32 στο 17’), με την ομάδα του Ομπράντοβιτς να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αστοχία των «ερυθρολεύκων», αλλά και την κακή αμυντική λειτουργία που οδηγούσε σε αρκετά χαμένα ριμπάουντ και δεύτερες επιθέσεις για τους φιλοξενούμενους.

Ένα ξέσπασμα του Όλιβερ Λαφαγιέτ με συνεχόμενους πόντους είτε από τη γραμμή των 6,75 μ. είτε με προσωπικές ενέργειες, έφεραν την ισοφάριση (33-33 στο 19’), όμως, δύο «φαρμακερά» τρίποντα από Μπιέλιτσα και Γκούντελοκ έφεραν και πάλι τη Φενέρ σε θέση ισχύος (33-39 στο 20’).

Το ημίχρονο έληξε με την τουρκική ομάδα να προηγείται με 35-39 κι ενώ ο Λαφαγιέτ έχασε την ευκαιρία με καλάθι στην εκπνοή να μειώσει ακόμα περισσότερο.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο Ολυμπιακός μπήκε με περισσότερο πάθος και, παρά το γεγονός ότι η Φενέρ πήρε αρχικά προβάδισμα με 35-41, κατάφερε με τις πάσες του Βασίλη Σπανούλη που τροφοδοτούσε αποτελεσματικά τον Μπράιαντ Ντάνστον, να φέρει και πάλι το παιχνίδι στα ίσα. Ο Γκούντελοκ, ωστόσο, ήταν σε εκπληκτική μέρα και «πυροβολώντας» από παντού διατηρούσε το προβάδισμα για την τουρκική ομάδα.

Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τη Φενέρ να προηγείται με 50-55 και την αγωνία να έχει κατακλύσει το ΣΕΦ.

Το καθαρό μυαλό δεν ακολούθησε τον Ολυμπιακό στο τέλος της αναμέτρησης που με βιαστικές επιλογές και βεβιασμένες επιθέσεις προσπαθούσε να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Ως απάντηση, η τουρκική ομάδα έβρισκε καλύτερες άμυνες και πιο μυαλωμένες επιθετικές επιλογές, με αποτέλεσμα να χτίσει μια διαφορά και να φέρει τον Ολυμπιακό σε πολύ δύσκολη θέση (51-60 στο 33’).

Όσο ο χρόνος περνούσε, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εγκλωβισμένοι στην πολύ καλή άμυνα που είχε προετοιμάσει ο Ομπράντοβιτς, αλλά και στην εντυπωσιακή αστοχία τους που δεν επέτρεπε να πλησιάσουν στο σκορ.

Το τρίποντο του Μπιέλιτσα για το 56-68 ήταν η «μαχαιριά» που «σκότωσε» τον Ολυμπιακό, καθώς τίποτα πλέον δεν μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση. Το τελικό 64-73 έφερε στον Ολυμπιακό μια οδυνηρή ήττα, καθώς όχι μόνο τον ρίχνει από την πρώτη θέση του ομίλου, αλλά με την χαμένη διαφορά στα μεταξύ των δύο ομάδων ματς, αλλά και την πολύ δύσκολο έξοδο που ακολουθεί στην Ρωσία απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το πλεονέκτημα της έδρας για τα playoffπου μέχρι το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε σχεδόν αγκαλιάσει.

Κορυφαίος της αναμέτρησης ήταν αναμφίβολα ο Γκούντελοκ , ο οποίος σταμάτησε στους   πόντους με 6/7 τρίποντα και ουσιαστικά «εκτέλεσε» τον Ολυμπιακό. Πολύ καλή εμφάνιση για τους φιλοξενούμενους πραγματοποίησαν επίσης οι Μπιέλιτσα με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ και Χίκμαν με 7 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Για τους «ερυθρόλευκους», ο Όλιβερ Λαφαγιέτ κατά διαστήματα κράτησε ζωντανή την ομάδα του, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 14 πόντους και 3 ριμπόυντ, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης με 11 πόντους και ο Μπράιαντ Ντάνστον με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ προσπάθησαν, αλλά δεν έφτασε για να ανατρέψουν την κατάσταση. Ο Βασίλης Σπανούλης σημείωσε μόλις 5 πόντους, καθώς είχε εγκλωβιστεί πάρα πολύ καλά από τους αντιπάλους του, μοίρασε, ωστόσο, 10 ασίστ στους συμπαίκτες του.

Οι τέσσερις αναμετρήσεις που απομένουν για το τέλος του Top 16 είναι πολύ κρίσιμες, καθώς πλέον περιθώρια για απώλειες δεν υπάρχουν και κάθε νίκη μπορεί να φέρει τον Ολυμπιακό πιο κοντά στον στόχο που είναι το πλεονέκτημα της έδρας για τα playoff.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 35-39, 50-55, 64-73

Ολυμπιακός: 13/28 δίποντα, 5/21 τρίποντα, 23/28 βολές, 25-4 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 11 λάθη

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ: 15/40 δίποντα, 11/20 τρίποντα, 10/19 βολές, 30-12 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 8 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 13 λάθη

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 6, Ντάνστον 12, Σπανούλης 5, Παπαπέτρου, Σλούκας 9, Πρίντεζης 11, Αγραβάνης, Μάντζαρης 4, Καββαδάς, Λαφαγιέτ 14, Ντάρντεν 3, Λοτζέσκι

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Ομπράντοβιτς): Γκουντελόκ 24, Ζήσης 1, Χίκμαν 7, Μπιέλιτσα 16, Ερντέν 4, Μαχμούτογλου, Μπογκντάνοβιτς 5, Τσετίν, Σαβάς 4, Ζόριτς, Βέσελι 7, Πρέζλιτς 5

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.