«Τσίκνισε» στο κρύο κι επιστρέφει για πλεονέκτημα

Written by  Φεβ 12, 2015

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα από τα καλύτερα επιθετικά παιχνίδια του στη φετινή Ευρωλίγκα και με το εμφατικό 82-91 απέδρασε από το παγωμένο Νόβγκοροντ και από την έδρα της Νίζνι, παραμένοντας κάνοντας ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας στα play off της Ευρωλίγκα.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ απέναντι στην ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, συνάντησαν πολλά προβλήματα με τον εντυπωσιακό Παραχούλσκι, αλλά και τον MVP μέχρι στιγμής Τέιλορ Ρότσεστι, αλλά στο τέλος ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν και με το 6-1 στο τέλος του πρώτου γύρου παραμένουν στην πρώτη θέση του ομίλου και δείχνουν αποφασισμένοι για το πλεονέκτημα έδρας με απώτερο στόχο την πρόκριση στο Final Four της Μαδρίτης.

Η αναμέτρηση πήγε από νωρίς σε υψηλό σκορ με τις άμυνες να μη μπορούν να εξουδετερώσουν τα επιθετικά όπλα των δύο ομάδων και το προβάδισμα να εναλλάσσεται διαρκώς. Οι παίκτες του Ολυμπιακού προσπαθούσαν μάταια να περιορίσουν την πολύ καλή περιφερειακή γραμμή της Νίζνι που ξεκίνησε με 4/4 τρίποντα, ενώ στην επίθεση ο Ντάρντεν και ο μέχρι λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης αμφίβολος, Πέτγουεϊ τραβούσαν το σκοράρισμα.

Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες με 24-24 και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να είναι ήδη πολύ ανήσυχος για την αμυντική λειτουργία των «ερυθρολεύκων».

Το σκηνικό επαναλήφθηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπου μπορεί οι άμυνες να ισορρόπησαν λίγο, ωστόσο, καμία ομάδα δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ. Ο Αρτσιόμ Παραχούσκι κυριαρχούσε κάτω από τα καλάθια, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να αναζητούν λύσεις απέναντί του, οι οποίες βρέθηκαν στο πρόσωπο του Όλιβερ Λαφαγέτ που έφερε πόντους με μακρινά σουτ στην ομάδα του.

Το ημίχρονο έληξε με την Νίζνι να προηγείται με 42-41 με την άμυνα του Ολυμπιακού να έχει έναν μεγάλο πονοκέφαλο για το πως θα περιορίσει τα επιθετικά ατού των Ρώσων και κυρίως τον Παραχούσκι που ήδη μετρούσε 13 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Η Νίζνι μπήκε πολύ πιο δυνατά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και εκμεταλλευόμενη την αστοχία του Ολυμπιακού, αλλά και τον οίστρο του Παραχούσκι, ο οποίος έκανε ό,τι ήθελε την άμυνα των «ερυθρολεύκων» προηγήθηκε νωρίς με 51-43 και βύθισε στον προβληματισμό το Γιάννη Σφαιρόπουλο και τους συνεργάτες του.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να παραμείνει στο παιχνίδι, δεν επέτρεψε στη Νιζνί να ξεφύγει περισσότερο και ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο μειώνοντας σε 66-63 με καλάθι του Σλούκα σε νεκρό χρόνο.

Με τον Ματ Λοτζέσκι να έχει αναλάβει να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, πετυχαίνοντας δύο τρίποντα και μοιράζοντας την πάσα για την ισοφάριση σε 76-76, το παιχνίδι ξεκίνησε και πάλι από την αρχή στο 35’.

Ο Βασίλης Σπανούλης με τρίποντα για τους πρώτους του πόντους στο παιχνίδι έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στον Ολυμπιακό έπειτα από το πρώτο ημίχρονο με 78-79, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης σε νεκρό χρόνο έδωσε προβάδισμα 3 πόντων (78-81) στους Πειραιώτες. Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» έχασε την μεγάλη ευκαιρία να δώσει σημαντικό προβάδισμα στην ομάδα του, καθώς έκανε 1/3 βολές για το 80-82, μετά από καλάθι του Κίνσει που είχε μειώσει νωρίτερα, όμως, έδωσε την ασίστ για το εκπληκτικό κάρφωμα του Χάντερ για το 80-84, ενώ απέμεναν 42’’ για το τέλος.

Το άγχος είχε πλέον καταβάλει την Νίζνι με αποτέλεσμα να κάνει λάθος στην επίθεση και ο Σπανούλης να οδηγηθεί και πάλι στις βολές. Ο αρχηγός δεν λάθεψε και με 2/2 έκανε το 80-86 που έδωσε προβάδισμα νίκης στον Ολυμπιακό.

Ο Τέιλορ Ρότσεστι μείωσε σε 82-86 με 11,9’’ να απομένουν, ο Σπανούλης με 2/2 βολές έκανε το 82-88 και με τρίποντο στον αιφνιδιασμό έπειτα από τη χαμένη επίθεση των Ρώσων έκανε το 82-91 που ήταν το τελικό σκορ, επισφραγίζοντας μια πολύ σπουδαία νίκη που του δίνει σαφές προβάδισμα για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffτης Ευρωλίγκα.

Οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν το πολύ καλό επιθετικά παιχνίδι των Ρώσων και αυτό το κατάφεραν βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση από πολλούς παίκτες, αλλά και με το να μην τα παρατήσουν όταν το παιχνίδι έδειχνε πως ξέφευγε από τον έλεγχό τους.

Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να έχει πολλούς πρωταγωνιστές σε διαφορετικά σημεία του αγώνα και αυτό ήταν από τα στοιχεία που οδήγησαν στη μεγάλη νίκη. Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν ο πρώτος σκόρερ από τους Πειραιώτες, πετυχαίνοντας 20 πόντους και 5 ριμπάουντ, οι Μπρεντ Πέτγουεϊ με 12 πόντους και 6 ριμπάουντ και Τρεμέλ Ντάρντεν με 10 πόντους κράτησαν τον Ολυμπιακό στο δύσκολο ξεκίνημα, ο Ματ Λοτζέσκι με τα «φαρμακερά» του τρίποντα στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου έδωσε το σύνθημα για την αντεπίθεση, ο Οθέλο Χάντερ με 10 πόντους και 6 ριμπάουντ ήταν ο στυλοβάτης σε άμυνα και επίθεση σε κρίσιμα σημεία, ενώ ο άποντος μέχρι το 35’ Βασίλης Σπανούλης, ολοκλήρωσε τον αγώνα με 13 πόντους και 6 ασίστ και έδειξε ότι οι μεγάλοι παίκτες είναι για τα κρίσιμα σημεία.

Από την εντυπωσιακή Νίζνι που κοίταξε στα μάτια και τον Ολυμπιακό και απέδειξε ότι δεν είναι τυχαία σε αυτό το επίπεδο, ο εκπληκτικός Παραχούσκι ολοκλήρωσε τον αγώνα με 25 πόντους και 11 ριμπάουντ, ο Τέιλορ Ρότσεστι είχε 18 πόντους και 5 ασίστ, ενώ ο Σεμέν Αντόνοφ είχε 13 πόντους με 4 ασίστ.

Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο του Top 16 με ρεκόρ 6-1 και πλέον, με τέσσερα παιχνίδια στο ΣΕΦ στον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να «αυτοκτονήσει» για να χάσει το πλεονέκτημα της έδρας στα play off.

Τα δεκάλεπτα: 24-24, 42-41, 66-63, 82-91

Νιζνί:22/43 δίποντα, 9/19 τρίποντα, 11/13 βολές, 21-9 ριμπάουντ, 20 ασίστ, 6 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 9 λάθη

Ολυμπιακός:23/41 δίποντα, 10/21 τρίποντα, 15/20 βολές, 22-10 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 5 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 9 λάθη

Νιζνί (Μπαγκάτσκις): Μπαμπούριν, Παραχούτσκι 25, Ίβλεβ, Αντόνοφ 13, Πατσάτσια 1, Κβοστόφ 5, Κίνσεϊ 11, Ρότσεστι 18, Σαβέλιεφ, Κριβοσέεφ, Τόμπκινς 9, Γκολόβιν

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 12, Χάντερ 10, Ντάνστον 4, Σπανούλης 13, Σλούκας 7, Πρίντεζης 20, Μάντζαρης 2, Καββαδάς 2, Κατσίβελης, Λαφαγιέτ 5, Ντάρντεν 10, Λοτζέσκι 6 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.