Θύμισε… Πρωταθλητή Ευρώπης

Written by  Ιαν 16, 2015

Ο Ολυμπιακός έκανε κατάθεση ψυχής, εμφάνισε στοιχεία που του χάρισαν δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά και, έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, πήρε μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Φενερμπαχτσε/Ούλκερ με 68-74 και μαζί την τρίτη νίκη σε ισάριθμους αγώνες στο Top 16 της Ευρωλίγκα.

 

Τι κι αν έχασε τους Λαφαγιέτ και Πέτγουεϊ με τραυματισμούς στη διάρκεια του αγώνα; Τι κι αν η διαιτησία ήταν από κακή έως εχθρική απέναντί του; Τι κι αν ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης έκανε στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης ίσως τη χειρότερη εμφάνισή του στη φετινή σεζόν; Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που στα κρίσιμα σημεία έπαιξε άμυνα για σεμινάριο, βρήκε τις λύσεις από την περιφέρεια έχοντας συνολικά 12/21 τρίποντα, είχε ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία στις βολές τελειώνοντας επιτέλους με καλό ποσοστό σε ευρωπαϊκό αγώνα (14/15) και στο τέλος πήρε μια μεγάλη νίκη που του δίνει ένα σαφές προβάδισμα μαζί με την ΤΣΣΚΑ για την κατάκτηση των δύο πρώτων θέσεων στον όμιλο.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε στο ξεκίνημα του αγώνα να ακουμπήσει τη μπάλα στον Ντάρντεν, με τον Αμερικανό να κερδίζει τις πρώτες μάχες, όμως, οι γηπεδούχοι βρήκαν τις λύσεις και με την τριάδα των Πρέλτζιτς, Μπιέλιτσα και Βέσελι να απαντούν, έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 22-16.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολύ καλά ποσοστά έξω από τη γραμμή των 6.75 μ. και αυτό τους βοήθησε να μείνουν κοντά στο σκορ στο δεύτερο δεκάλεπτο την ώρα που ο Γκούντελοκ έδειχνε να παίρνει μπροστά. Με τον Ματ Λοτζέσκι να είναι αλάνθαστος και να πετυχαίνει σημαντικά καλάθια, φτάνοντας στους 10 πόντους και τον Σπανούλη να πετυχαίνει κρίσιμα τρίποντα, ο Ολυμπιακός πήρε μια διαφορά 7 πόντων στο τέλος του ημιχρόνου (36-43).

Τα πάντα πήγαιναν καλά για τους Πειραιώτες, ωστόσο, η ατυχία χτύπησε την πόρτα τους για τα καλά. Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ ένιωσε ενοχλήσεις στη μέση και δεν  ξαναμπήκε στο παιχνίδι, ενώ νωρίτερα, ο Όλιβερ Λαφαγέτ σε έναν αιφνιδιασμό ένιωσε τράβηγμα και δεν κατάφερε να συνεχίσει, με την πρώτη διάγνωση να δείχνει θλάση στους οπίσθιους μηριαίους.

Με το πείσμα από τις απώλειες οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν τη διαφορά στο +10 στο ξεκίνημα της αναμέτρησης (36-46), όμως, πια οι παίκτες της τουρκικής ομάδας είχαν βρει τον τρόπο υπό τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς να μειώνουν σταδιακά τη διαφορά. Με μπροστάρηδες τους Βέσελι και Γκούντελοκ η Φενέρ μείωσε τη διαφορά στο καλάθι (50-52) και τελικά το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους Πειραιώτες να προηγούνται με 52-56.

Όλα έδειχναν πως το παιχνίδι οδηγείται σε ένα συγκλονιστικό φινάλε και έτσι ακριβώς έγινε. Η Φενέρ με την ώθηση που έδινε ο κόσμος της μπήκε δυνατά στο τελευταίο δεκάλεπτο και με ένα γρήγορο 8-0 πήρε προβάδισμα για πρώτη φορά έπειτα από το ξεκίνημα του αγώνα με 60-56.

Ο Ολυμπιακός έδειχνε ότι θα λύγιζε υπό το βάρος της πίεσης, της κόπωσης και των απουσιών, αλλά στο σημείο εκείνο μίλησε η ψυχή και η καρδιά του πρωταθλητή Ευρώπης. Ο συγκλονιστικός Λοτζέσκι που κράτησε όρθιο τους «ερυθρόλευκους» στα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης με προσωπικές ενέργειες ισοφάρισε το παιχνίδι και στη συνέχεια, πήρε τη σκυτάλη ο μέχρι εκείνο το σημείο κατά γενική ομολογία αρνητικός Βασίλης Σπανούλης.

Το τρίποντο του Γκούντελοκ που έκανε το 66-62 για τη Φενέρ, πριν ξεκινήσει η «ερυθρόλευκη» αντεπίθεση. Με όπλο την «ατσάλινη» άμυνά του ο Ολυμπιακός μείωσε με τον Πρίντεζη και ο Σπανούλης ανέλαβε να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ισοφάρισε με 3/3 βολές σε 68-68, με τρίποντο έδωσε προβάδισμα 68-71 και μετά την εύστοχη βολή του Λοτζέσκι για το 68-72, είχε άλλες 2/2 και συνολικά 7/7 και έγραψε το τελικό 68-74 που δίνει μια θριαμβευτική νίκη στους «ερυθρόλευκους» και μαζί το απόλυτο μετά από τρεις αγωνιστικές στο Top 16.

Ο  Σπανούλης δεν ήταν σε καλή μέρα, καθώς μέχρι το ξέσπασμά του ήταν σχεδόν αρνητικός με 7 πόντους με 0/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα και 5 λάθη, όμως, στο τέλος ολοκλήρωσε με συνολικά 16 πόντους και 6 ασίστ, πετυχαίνοντας συνολικά τους 8 από τους 9 τελευταίους πόντους του Ολυμπιακού. Από κοντά στους διακριθέντες ήταν και ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος σημείωσε 18 πόντους με 8 ριμπάουντ και βοήθησε τα μέγιστα σε αυτή την πολύ μεγάλη νίκη της ομάδας του.

Από την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ που πλέον μετρά ήδη 2 ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις στην έδρα της, ο Γκούντελοκ ήταν ασταμάτητος ολοκληρώνοντας με 23 πόντους, ενώ ο Βέσελι είχε 13 πόντους με 6 ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός έφτασε πλέον στο 3-0 στον όμιλό του και περιμένει την ερχόμενη αγωνιστική την Λαμποράλ Κούτσα στο ΣΕΦ με στόχο τη νίκη που θα του δώσει ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα τόσο για την πρόκριση, όσο – παρ’ όλο που ακόμα είναι πολύ νωρίς – και για την κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων που δίνουν το πλεονέκτημα στα playoff.

Τα δεκάλεπτα: 22-16, 36-43, 52-56, 68-74

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ: 18/35 δίποντα, 9/23 τρίποντα, 5/11 βολές, 19-7 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 5 κλεψίματα, 6 κοψίματα, 11 λάθη
Ολυμπιακός: 12/32 δίποντα, 12/21 τρίποντα, 14/15 βολές, 25-8 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 4 κλεψίματα, 3 κοψίματα 15 λάθη


Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Ομπράντοβιτς): Γκάουντλοκ 23, Ζήσης, Μπιέλιτσα 9, Ερντέν, Μαχμούτογλου, Μπογκντάνοβιτς 10, Τσετίν, Σαβάς, Ζόριτς, Βέσελι 13, Σιπαχί 4, Πρέλντζιτς 9


Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ, Χάντερ 4, Ντάνστον 6, Σπανούλης 16, Σλούκας 5, Πρίντεζης 7, Μάντζαρης 5, Καββαδάς, Κατσίβελης 2, Λαφαγέτ 6, Ντάρντεν 5, Λοτζέσκι 18


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.