Αγγαρεία στην Πόλη και η πρόκριση «δώρο» στην Γαλατά

Written by  Δεκ 18, 2014

Ένας παγωμένος και ασύνδετος Ολυμπιακός ηττήθηκε χωρίς να παλέψει ουσιαστικά απέναντι σε μια αποδεκατισμένη Γαλατασαράι και με την ήττα του με 79-74 έστειλε την τουρκική ομάδα στο Top 16, ενώ ολοκλήρωσε την φάση των ομίλων με μία εμφάνιση που θα ήθελε γρήγορα να ξεχαστεί.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» απογοήτευσαν για ένα ακόμα ευρωπαϊκό βράδυ και μπορεί η ήττα να μην κοστίζει, ωστόσο, έθεσε πολλά ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί το τεχνικό επιτελείο ενόψει της πολύ βαριάς συνέχειας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σε ένα κρύο και άδειο γήπεδο εξαιτίας της τιμωρίας της Γαλατασαράι, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς τον Βαγγέλη Μάντζαρη, αλλά και τους γνωστούς απόντες Πρίντεζη και Παπαπέτρου, ενώ λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης έχασε και τον Μπράιαντ Ντάνστον, ο οποίος υπέστη ελαφρύ διάστρεμμα και δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου για προληπτικούς λόγους.

Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν πως ό,τι και να γίνει θα τερμάτιζαν πρώτοι στον όμιλο και η αναμέτρηση ήταν μια καλή ευκαιρία να δοκιμαστούν σχήματα και συστήματα ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Από την άλλη, η τουρκική ομάδα που αντιμετωπίζει το φάσμα της διάλυσης εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της που οδήγησαν στις αποχωρήσεις κομβικών παικτών, κατέβηκε με μόλις οκτώ επαγγελματίες παίκτες στη σύνθεσή της, παρ’ όλο που έπαιζε την επιβίωσή της στη συνέχεια της διοργάνωσης, αφού όχι μόνο χρειαζόταν τη νίκη επί των «ερυθρολεύκων», αλλά και επικράτηση της Βαλένθια στην Ισπανία επί της Νεπτούνας για να είναι εκείνη που θα πάρει το εισιτήριο για το Top 16.

Πριν από την έναρξη του παιχνιδιού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 17χρονου παίκτη της, Ρουσλάν Γαγκλόγιεφ, που άφησε την τελευταία του πνοή στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι με… τρίλεπτη καθυστέρηση, αφού στο διάστημα αυτό από την έναρξη της αναμέτρησης πρόλαβε να κάνει ήδη τέσσερα λάθη και με την αμυντική λειτουργία να είναι ανύπαρκτη, επιτρέποντας στον Κάρλος Αρόγιο να κάνει ό,τι θέλει και στην Γαλατά να ξεκινήσει με ένα σερί 11-0.

Η απάντηση ήρθε με 9 συνεχόμενους πόντους από τον Βασίλη Σπανούλη που μάζεψε λίγο την κάκιστη εικόνα της ομάδας του και βοήθησε τον Ολυμπιακό να μείνει κοντά στο σκορ, την ώρα που ο Αρόγιο έκανε πάρτι. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με την Γαλατά να προηγείται με 20-18 και τους «ερυθρόλευκους» να προβληματίζουν έντονα με την απόδοσή τους.

Το σκηνικό δεν άλλαξε στο δεύτερο δεκάλεπτο με τους παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν βελτιώσει κάπως την αμυντική τους λειτουργία και να περνούν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με καλάθι του Σλούκα στο 13’, όμως, η Γαλατά έβρισκε πάντα τρόπο να μην τον αφήνει να ξεφύγει.

Ελλείψει της παρουσίας του Ντάνστον στη ρακέτα του Ολυμπιακού, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αναγκάστηκε να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Βασίλη Καββαδά, ο οποίος, ωστόσο, δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που το δόθηκε. Αντίθετα, η Γαλατά βρήκε ευκαιρίες να βάζει δύσκολα στους «ερυθρόλευκους». Το ημίχρονο έληξε με καλάθι του Λαφαγιέτ για το 36-38, όμως, τα προβλήματα στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού ήταν εμφανή.

Αυτό αποδείχθηκε στην τρίτη περίοδο, όταν με ένα επιμέρους συνολικό σκορ 21-12 η Γαλατασαράι κατάφερε να πάρει μια διαφορά 7 πόντων στο δεκάλεπτο (57-50) εκμεταλλευόμενη εν πολλοίς και την απουσία του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έμεινε στον πάγκο για λόγους κυρίως ξεκούρασης.

Η διαφορά έφτασε στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και το +11 για την τουρκική ομάδα (63-52) με συνεχόμενα τρίποντα του Πότσιους και τα δύσκολα είχαν αρχίσει να φαίνονται για τον Ολυμπιακό. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έδωσε εντολή να περάσει η μπάλα στο καλάθι, όπου ο Χάντερ κέρδισε μερικές προσωπικές μάχες, δίνοντας την ευκαιρία στην ομάδα του να μειώνει σταδιακά.

Τη σκυτάλη στο σκοράρισμα πήρε ο Ματ Λοτσζέσκι, ο οποίος με συνεχόμενους πόντους βοήθησε στη μείωση του σκορ στον πόντο, (65-64 στο 36’), όμως, αυτή ήταν η τελευταία φορά που πλησίασε στο σκορ.

Με την «ερυθρόλευκη» άμυνα σε τραγική μέρα, η Γαλατά ξαναπήρε προβάδισμα και μαζί μια παλικαρίσια νίκη με 79-74 που, σε συνδυασμό με τη νίκη της Βαλένθια επί της Νεπτούνας, τη φέρνει στο Top 16.

Το τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού θα πρέπει να ξεχάσει γρήγορα αυτή την αναμέτρηση, για την οποία υπάρχουν μεν δικαιολογίες εξαιτίας των απουσιών, ωστόσο, αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς κακών εμφανίσεων που πλέον, με τα δύσκολα να είναι προ των πυλών, μπορεί να κοστίσουν στην ομάδα του Πειραιά.

Ο Ματ Λοτζέσκι έκανε εντυπωσιακή επανεμφάνιση πετυχαίνοντας 22 πόντους με 5/6 δίποντα και 4/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 ασίστ και ένα λάθος, όμως, σε ορισμένα σημεία του αγώνα ήταν απελπιστικά μόνος.

Ο Βασίλης Σπανούλης πέτυχε τους 9 πρώτους πόντους της ομάδας του, ωστόσο, δεν είχε ανάλογη συνέχεια, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 11 πόντους και 5 ασίστ. Ο Οθέλο Χάντερ με 10 πόντους και 6 ριμπάουντ προσπάθησε να σηκώσει το βάρος της απουσίας και του Μπράιαντ Ντάνστον, αλλά δεν είχε καμία βοήθεια από τον Βασίλη Καββαδά, ο οποίος είχε μόλις 2 πόντους και 4 λάθη.

Για την ηρωική Γαλατά, ο Κάρλος Αρόγιο κράτησε την ομάδα του όρθια στο πρώτο μέρος, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 24 πόντους, ωστόσο, τη μεγαλύτερη ζημιά στους «ερυθρόλευκους» την έκανε ο Πάτρικ Γιανγκ, με 13 πόντους και 13 ριμπάουντ. Ο Μίτσοφ πρόσθεσε 13 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ ο Πότσιους με δύο κρίσιμα τρίποντα στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου και συνολικά 11 πόντους, σημείωσε καίρια χτυπήματα στον Ολυμπιακό.

Οι «ερυθρόλευκοι» πλέον επιστρέφουν στην Αθήνα με το μυαλό στο μεγάλο ντέρμπι του ερχόμενου Σαββάτου απέναντι στον Παναθηναϊκό και μπορεί η ήττα να μην στοιχίζει, ωστόσο, θα πρέπει να προβληματίσει αρκετά ενόψει της συνέχειας, αφού πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για απώλειες και εφησυχασμούς.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 36-38, 57-50, 79-74

Γαλατασαράι: 19/36 δίποντα, 7/25 τρίποντα, 20/26 βολές, 27-10 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 10 λάθη

Ολυμπιακός: 23/39 δίποντα, 7/23 τρίποντα, 7/11 βολές, 27-6 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 5 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 13 λάθη

Γαλατασαράι (Αταμάν): Γιανγκ 13, Μίτσοφ 13, Γκονλούμ 4, Πότσιους 11, Αρόγιο 24, Γκιουλέρ 10, Αρσλάν 4, Αράρ, Ουράλ

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 7, Ντάνστον, Χάντερ 10, Σπανούλης 11, Σλούκας 8, Χριστοδούλου, Αγραβάνης 4, Καββαδάς 2, Κατσίβελης, Λαφαγιέτ 4, Ντάρντεν 6, Λοτζέσκι 22

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.