«Ερυθρόλευκοι»… κυρίαρχοι των «αιθέρων»

Written by  Νοε 13, 2014

Με τους ψηλούς του να κάνουν «πάρτι» κάτω από τα καλάθια και να προσφέρουν κατά διαστήματα σπουδαίο θέαμα και φάσεις για… Top 10, ο Ολυμπιακός επικράτησε σχετικά εύκολα της Γαλατασαράι με   και παρέμεινε το απόλυτο «αφεντικό» στον Δ’ όμιλο της Ευρωλίγκα, όπου φιγουράρει μόνος πρώτος και αήττητος στο τέλος του πρώτου γύρου.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» ευτύχησαν να έχουν σε πολύ καλή μέρα τους Οθέλο Χάντερ, Μπρεντ Πέτγουεϊ και Δημήτρη Αγραβάνη που κυριάρχησαν σε άμυνα και επίθεση, συνεπικουρούμενοι από τους Σπανούλη, Μάντζαρη και Κατσίβελη που μοίραζαν απλόχερα ασίστ και έπαιρναν επιθετικές πρωτοβουλίες, όποτε οι ψηλοί της ομάδας έδειχναν να μπλοκάρουν.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είδε όλους τους παίκτες που χρησιμοποίησε –πλην του Καββαδά που χρησιμοποιήθηκε λίγο και σε…ειδικές αποστολές – να σκοράρουν, να παίζουν πιεστική άμυνα και να αφομοιώνουν σιγά σιγά τα πλάνα του, ενώ μπόρεσε να βάλει στο τέλος και τον νεαρό Ανδρέα Χριστοδούλου προκειμένου να πάρει κι εκείνος «γεύση» από Ευρωλίγκα.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, παρέλαβε από τον Μίλαν Τόμιτς, το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της Ευρωλίγκα για το μήνα Οκτώβριο.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι και παίζοντας σκληρή και πιεστική άμυνα –σύμφωνα με το νέο «δόγμα Σφαιρόπουλου»- πήραν από νωρίς προβάδισμα με 9-2, στέλνοντας το μήνυμα στην τουρκική ομάδα ότι το βράδυ της στο Φάληρο μόνο εύκολο δεν θα είναι.

Με την περιφέρεια να πετάει «φωτιές» και την «αεροπορία» με τους Ντάνστον, Πέτγουεϊ και Χάντερ να σκεπάζουν τα καλάθια, να μαζεύουν ριμπάουντ και να μοιράζουν τάπες στην άμυνα και θέαμα στην επίθεση, ο Ολυμπιακός έκλεισε ένα εκπληκτικό πρώτο δεκάλεπτο με διπλάσιο σκορ (26-13) και είχε πάρει ήδη ένα σημαντικό προβάδισμα που θα οδηγούσε σε ένα ξεκούραστο βράδυ.

Η χαλάρωση σε κάποια σημεία του δευτέρου δεκαλέπτου, αλλά και η υπερφόρτωση με φάουλ που έστειλε τους παίκτες της Γαλατά αρκετές φορές στη γραμμή των βολών έφερε μια πρώτη αντίδραση από την τουρκική ομάδα, όμως, με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει ήδη 12 πόντους, το ημίχρονο έληξε με τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (49-39).

Ο Ολυμπιακός μπήκε και στην Τρίτη περίοδο δυνατά, όπως και στο ξεκίνημα του αγώνα και κατάφερε γρήγορα να ανεβάσει και πάλι τη διαφορά με πρωταγωνιστή τον Οθέλο Χάντερ. Η Γαλατά αντέδρασε κυρίως με προσωπικές ενέργειες του Αρόγιο, αλλά τη σκυτάλη πήρε ο Τρεμέλ Ντάρντεν που με προσωπικούς πόντους και άμυνες βοήθησε τον Ολυμπιακό να ανεβάσει τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (64-46 στο 27’). Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με 68-53 με τον Οθέλο Χάντερ να έχει κάνει εκπληκτική δουλειά σε αυτή την περίοδο εκμεταλλευόμενος τις ασίστ πότε του Σπανούλη, πότε του Σλούκα.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η Γαλατά αντέδρασε και μείωσε στους δέκα πόντους (75-65 στο 34’), όμως, έκτοτε δεν ξανασκόραρε και οι παίκτες του Ολυμπιακού με ένα άμεσο ξέσπασμα και σερί  18-0 εκτόξευσαν τη διαφορά στο +28 (93-65) τελειώνοντας θριαμβευτικά την αναμέτρηση.

Το τελικό 93-66 επισφράγισε την καλύτερη φετινή εμφάνιση του Ολυμπιακού που καταχειροκροτήθηκε από τους φίλους της ομάδας.

Ο Οθέλο Χάντερ πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση που έκανε doubledoubleμε 17 πόντους και 10 ριμπάουντ καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο το κενό του Μπράιαντ Ντάνστον, ο οποίος φορτώθηκε από νωρίς με φάουλ. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 15 πόντους, ο Δημήτρης Αγραβάνης άρπαξε μία ακόμα ευκαιρία προσθέτοντας 10 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ στο ενεργητικό του, ενώ σταθερός, αθόρυβος και χωρίς πολλές εξεζητημένες προσπάθειες, ο Βασίλης Σπανούλης τελείωσε το παιχνίδι με 16 πόντους και 7 ασίστ.

Για την Γαλατά που από το 35’ και μετά θα θέλει να ξεχάσει ότι έγινε παιχνίδι, ο Κάρλος Αρόγιο με 14 πόντους είχε ξεσπάσματα, αλλά δεν κατάφερε να κάνει τίποτα περισσότερο απέναντι σε έναν πολύ καλά στημένο Ολυμπιακό.

Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός έφτασε στο απόλυτο των πέντε νικών στον Δ’ όμιλο της Ευρωλίγκα και παρέμεινε μόνος πρώτος και αήττητος, έχοντας σε ένα μεγάλο βαθμό εξασφαλίσει την ηρεμία που χρειάζεται η ομάδα για να μονταριστεί και να αφομοιώσει τα νέα συστήματα που φέρνει ο καινούριος προπονητής πριν ξεκινήσουν τα πραγματικά δύσκολα του Top 16.

Τα δεκάλεπτα: 26-13, 49-39, 68-53, 93-66

Ολυμπιακός: 29/41 δίποντα, 9/22 τρίποντα, 8/10 βολές, 23-8 ριμπάουντ, 26 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 6 λάθη

Γαλατασαράι: 14/37 δίποντα, 6/21 τρίποντα, 20/24 βολές, 18-16 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 5 κλεψίματα, 0 κοψίματα, 12 λάθη

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 7, Χάντερ 17, Ντάνστον 8, Σπανούλης 16, Σλούκας 1, Χριστοδούλου, Αγραβάνης 10, Μάντζαρης 15, Καββαδάς, Κατσίβελης 3, Λαφαγιέτ 9, Ντάρντεν 7

Γαλατασαράι (Αταμάν): Μίτσοφ 8, Έρτσεγκ 5, Τζαγουάι 9, Γκονλούμ 6, Βουγιούκας 3, Αλντεμίρ, Αραντόρι 7, Αρόγιο 14, Γκιουλέρ 4, Αρσλάν 10, Αράρ, Ουράλ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.