Αυτός ο Σπανούλης δεν έχανε ποτέ!

Written by  Οκτ 31, 2014

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε μία από τις συγκλονιστικότερες εμφανίσεις του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα και με προσωπικό σόου κράτησε όρθιο έναν κακό Ολυμπιακό, που παρ’ όλα αυτά πήρε αγχωτική εκτός έδρας νίκη με 81-85 επί της φιλόδοξης Νεπτούνας και παρέμεινε αήττητος στην κορυφή του Δ’ ομίλου της Ευρωλίγκα.

 

Ο «KillBill» ήταν πραγματικά… φονιάς, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 34 πόντους έχοντας 5/10 δίποντα, 6/11 τρίποντα, 6/10 βολές, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα και 4 λάθη, τινάζοντας στον «αέρα» το σύστημα αξιολόγησης, συγκεντρώνοντας συνολικά 34 βαθμούς. Με την επίδοσή του αυτή, μάλιστα, ο αρχηγός του Ολυμπιακού πέρασε στην 5η θέση των σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκα, ξεπερνώντας τον άλλοτε «ερυθρόλευκο» Νίκολα Βούισιτς.

Η συνολική του παρουσία, ωστόσο, απέδειξε πως είναι ο φυσικός ηγέτης της ομάδας, μια που κανένας άλλος «ερυθρόλευκος» πέρα από ορισμένα μικρά ξεσπάσματα, δεν κατάφερε να σταθεί απέναντι σε μία από τις… «Σταχτοπούτες» της διοργάνωσης, αποδεικνύοντας πως ο Ολυμπιακός διανύει μια περίοδο εσωστρέφειας, την οποία καλείται να ξεπεράσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν πολύ νευρικά τον αγώνα και με πολλά λάθη –ήδη 5 στα μισά της πρώτης περιόδου – και πολλά χαμένα ριμπάουντ, ενώ ήταν εξαιρετικά άστοχοι και μονοδιάστατοι στο επιθετικό παιχνίδι τους από το ξεκίνημα της αναμέτρησης (μόλις 2/5 δίποντα και 4/10 τρίποντα στο δεκάλεπτο), με αποτέλεσμα, η Νεπτούνας με τον ενθουσιασμό της κερκίδας να έχει πάρει από νωρίς τα ηνία.

Στο πρώτο δεκάλεπτο το θέαμα ήταν πολύ κακό, με τις δύο ομάδες να κάνουν διαγωνισμό λαθών και τον Ολυμπιακό να προηγείται με 15-17 έχοντας κάνει ένα πολύ νευρικό παιχνίδι μέχρι εκείνο το σημείο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά στο δεύτερο δεκάλεπτο, περιόρισε τα λάθη και με τον Σλούκα και τον Πέτγουεϊ να δίνουν ταχύτητα και φαντασία στο παιχνίδι, αλλά και την ευστοχία από τα 6,75 να συνεχίζεται, έφτασαν γρήγορα τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (17-27 στο 12’) με ένα σερί 2-10 μόλις στα δύο πρώτα λεπτά.

Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο του αγώνα, έχοντας αποφύγει τα λάθη, διατηρώντας τον έλεγχο των ριμπάουντ, ενώ η μπάλα πέρασε και μέσα στη ρακέτα, δίνοντας πλουραλισμό στην επίθεση της ομάδας. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η εξαιρετική αστοχία των παικτών της Νεπτούνας από την περιφέρεια, που δικαίωσαν την επιλογή του Τόμιτς να ρισκάρει αφήνοντας τα ελεύθερα σουτ, αφού ολοκλήρωσαν το πρώτο ημίχρονο με 0/11 τρίποντα!

Πλήγμα, ωστόσο, παρέμενε το γρήγορο φόρτωμα με φάουλ των παικτών του Ολυμπιακού που οδηγούσε από νωρίς τους γηπεδούχους στις βολές (12/16 στο ημίχρονο), τους κρατούσε κοντά στο σκορ, ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργούσε πρόβλημα στο ροτέισον, ιδιαίτερα στις θέσεις των ψηλών που οι επιλογές ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένες.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με καλάθι του Σπανούλη στην εκπνοή για το 30-38, η εικόνα, ωστόσο, που παρουσίαζε, έδειχνε νευρικότητα και έλλειψη καθαρού μυαλού.

Αυτό επιβεβαιώθηκε με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όταν ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ νευρικός, άστοχος και, κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο, δίνοντας την ευκαιρία στην Νεπτούνας να κάνει ένα γρήγορο σερί 7-0 και να φέρει και πάλι το παιχνίδι στα ίσα (37-38 στο 22’).

Μπορεί το ξέσπασμα του Βασίλη Σπανούλη να έφερε τη διαφορά και πάλι στο +7 για τον Ολυμπιακό (39-46 στο 24’), όμως, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν καθόλου καλό μυαλό, γεγονός που φάνηκε στο επόμενο δίλεπτο, όταν έγιναν όλα λάθος και βρέθηκαν ξανά σε πολύ δύσκολη θέση. Το τέταρτο φάουλ του Ντάνστον, τα συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα της Νεπτούνας, που είχε βρει ρυθμό και ένα σερί 8-0 έφεραν τους γηπεδούχους και πάλι στο προβάδισμα (47-46 στο 26’) με τον Ολυμπιακό να είναι χαμένος και να ψάχνει αγωνιστικό πλάνο να ανατρέψει την κατάσταση.

Το τρομερό τρίποντο του Κώστα Σλούκα από τα 8 μ. έδωσε στον Ολυμπιακό προβάδισμα 51-55 λίγο πριν τη λήξη της περιόδου, όμως, τα αμέτρητα λάθη και η ανύπαρκτη άμυνα έδωσαν στους γηπεδούχους το δικαίωμα να ισοφαρίσουν και να μπουν στο τελευταίο δεκάλεπτο με αξιώσεις για τη νίκη.

Αυτό αποδείχθηκε στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, όταν οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την ατυχή έμπνευση του Τόμιτς να περάσει τον κρύο Καββαδά στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα συνεχόμενες λάθος άμυνες που επέτρεψαν στην Νεπτούνας να πάρει μια διαφορά και να μπει στη θέση του οδηγού στην τελική ευθεία της αναμέτρησης (61-57 στο 32’).

Ο Βασίλης Σπανούλης προσπαθούσε μάταια μόνος να κρατήσει τον Ολυμπιακό κοντά στο σκορ, όμως, οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας έκαναν ό,τι μπορούσαν για να χαρίσουν την νίκη στην λιθουανική ομάδα.

Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά, με την Νεπτούνας να παίρνει προβάδισμα πέντε πόντων, ο Βασίλης Σπανούλης, ωστόσο, ήταν αποφασισμένος να μην την αφήσει να πάρει τόσο εύκολα τη νίκη. Με εκπληκτικό τρίποντο στο 38’ ισοφάρισε σε 72-72 και με 2/2 βολές 38’’ πριν το τέλος έδωσε ξανά προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 74-76.

Ο Ντάνστον έχασε το αμυντικό ριμπάουντ από τον Ζαβάτσκας, ο οποίος  ισοφάρισε σε 76-76 στα 18,2’’ πριν τη λήξη με τον Ολυμπιακό να έχει όλο τον χρόνο για την τελευταία επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν πολύ κακή επίθεση, ωστόσο, με αποτέλεσμα η μπάλα να καταλήξει στα χέρια του Ντάνστον, που επεχείρησε τρίποντο της… απελπισίας, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στην παράταση με το τελικό σκορ στην κανονική διάρκεια στο 76-76.

Η παράταση ξεκίνησε με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έδειχνε το δρόμο στους συμπαίκτες του για τη νίκη, ωστόσο, ακόμα και στο επιπλέον πεντάλεπτο ήταν απελπιστικά μόνος, αφού κανένας άλλος δε μπορούσε να ακολουθήσει την τιτάνια προσπάθειά του.

Με το σκορ στο 80-81 υπέρ του Ολυμπιακού στα 51’’ πριν το τέλος της παράτασης και την επίθεση στα χέρια των «ερυθρολεύκων», ο Πέτγουεϊ αστόχησε σε τρίποντο, διόρθωσε, όμως, στην άμυνα με ένα κρίσιμο κλέψιμο και η επιλογή των Λιθουανών ήταν να στείλουν τον Σπανούλη στις βολές με 12,2’’ να απομένουν. Ο αρχηγός αστόχησε στην δεύτερη βολή και, στη συνέχεια, έκανε φάουλ στον Σακούρ, ο οποίος με τη σειρά του πήγε στις βολές 5,5’’ πριν το τέλος.

Ο παίκτης της Νεπτούνας αστόχησε σκόπιμα στην δεύτερη βολή για να διεκδικήσει το ριμπάουντ, όμως, τα τεράστια χέρια του Μπρεντ Πέτγουεϊ άρπαξαν το ριμπάουντ και, στη συνέχεια, πήρε το φάουλ που τον οδήγησε στις βολές. Ο Αμερικανός δεν λάθεψε και με 2/2 έκανε το 81-84 με 3,9’’ να απομένουν για τη Νεπτούνας που ήθελε ένα τρίποντο για να στείλει ξανά το παιχνίδι σε δεύτερη παράταση.

Ο Ντάνστον έκλεψε τη μπάλα στην επαναφορά, ο Σλούκας μάζεψε τη μπάλα, ο Σακούρ παρενέβη, αλλά οι διαιτητές έδωσαν τη μπάλα στη Νεπτούνας με 1,1’’ να απομένουν, όμως, μετά τις «ερυθρόλευκες» διαμαρτυρίες είδε το replayκαι άλλαξε την απόφασή του.

Η μία εύστοχη βολή του Σλούκα σε σχεδόν νεκρό χρόνο, έδωσε μία αγχώδη νίκη στον Ολυμπιακό με το τελικό 81-85 που τον φέρνει στο 3-0 στον Δ’ όμιλο και, ταυτόχρονα, ολοκλήρωση μία κατά γενική ομολογία κακή εμφάνιση χωρίς απώλειες.

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης, αφού ο αρχηγός του Ολυμπιακού απέδειξε πως όση αμφισβήτηση και να δεχθεί, παραμένει η πιο πολύτιμη μονάδα των «ερυθρόλευκων». Δεν ήταν μόνο οι 35 «KillBill», αλλά η συνολική του παρουσία που ήταν εκείνη που κράτησε τον Ολυμπιακό στα πολύ δύσκολα και γέμισε αυτοπεποίθηση τους συμπαίκτες του σε στιγμές που έδειχναν να τα έχουν χαμένα.

Εκτός του Σπανούλη, πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος πέτυχε 13 πόντους με ορισμένα κρίσιμα καλάθια, πήρε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 3 ασίστ, δείχνοντας πως μπορεί επάξια να σταθεί δίπλα στον αρχηγό του και να προετοιμαστεί ώστε σε βάθος χρόνου να τον διαδεχθεί.

Καλοί σε στιγμές ξεσπασμάτων ήταν οι Λοτζέσκι με 10 πόντους και 6 ριμπάουντ, Πέτγουεϊ με 9 πόντους (αλλά με 1/8 τρίποντα) και 7 ριμπάουντ και Ντάνστον με 10 πόντους και 5 ριμπάουντ, οι οποίοι, ωστόσο, στα δύσκολα κρύφτηκαν, αφήνοντας τις επιλογές αποκλειστικά στον Σπανούλη.

Από τη Νεπτούνας, οι Ζαβάτσκας με 14 πόντους και 9 ριμπάουντ και Γκαλντίκας με 13 πόντους και 11 ριμπάουντ, μαζί με τους 16 πόντους και τις 4 ασίστ του Γκαίλιους παραλίγο να οδηγήσουν τη Νεπτούνας στη μεγαλύτερη νίκη της μέχρι σήμερα στην Ευρωλίγκα, ωστόσο, ακόμα και που δεν το κατάφεραν απέδειξαν πως το λιθουανικό μπάσκετ παραμένει μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις και πως διαθέτουν ένα σύνολο που, όποιος το υποτιμήσει, θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ο Ολυμπιακός απέδρασε από τη Λιθουανία και με το 3-0, έχοντας ήδη περάσει από δύο δύσκολες έδρες, μπορεί να ελπίζει σε καλύτερη συνέχεια κυρίως όσον αφορά στις εμφανίσεις, ενώ με τις επιστροφές των τραυματιών, με πρώτο τον Ντάρντεν, ο οποίος ακολούθησε την αποστολή για ψυχολογικούς λόγους, μπορεί να περιμένει καλύτερη συνέχεια.

Η προσοχή των «ερυθρολεύκων» πλέον στρέφεται στο Πρωτάθλημα και τον αγώνα με την ΑΕΚ, καθώς ήδη έχει χαθεί πολύτιμο έδαφος και περιθώρια απωλειών δεν υπάρχουν.

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 30-38, 55-55, 76-76, 81-85 (παρ.)

Νεπτούνας: Μαζέικα 11, Γκιρτζιούνας 4, Νάτσιους, Σίνιτσα, Ντίμσα 5, Γκαίλιους 16, Γκαλντίκας 13, Σακούρ 13, Μπελιάουσκας, Ζαβάτσκας 14, Βασίλιους, Μπουτκεβίτσιους 5

Ολυμπιακός: Πέτγουεϊ 9, Χάντερ, Ντάνστον 10, Σπανούλης 34, Σλούκας 13, Χριστοδούλου, Αγραβάνης 6, Μάντζαρης, Καββαδάς, Κατσίβελης, Λαφαγιέτ 3, Λοτζέσκι 10

Νεπτούνας: 22/43 δίποντα, 5/23 τρίποντα, 22/29 βολές, 33-11 ριμπάουντ, 25 ασίστ, 9 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 14 λάθη
Ολυμπιακός: 13/31 δίποντα, 13/34 τρίποντα, 20/29 βολές, 33-10 ριμπάουντ, 22 ασίστ, 7 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 15 λάθη

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.