Έτσι, μπορεί να γυρίσει στη Μαδρίτη!

Written by  Απρ 21, 2014

Ο Ολυμπιακός έδειξε πως μπορεί να κοντράρει την Ρεάλ Μαδρίτης και να επιχειρήσει αυτό που δεν έχει πετύχει καμία ομάδα μέχρι στιγμής στην Ευρωλίγκα, να επιστρέψει από το 2-0, αφού πιάνοντας κατά διαστήματα πολύ καλή απόδοση, πήρε έστω και στο τέλος μια πολύ σημαντική νίκη με 78-76 και μείωσε τη σειρά των προημιτελικών σε 2-1. Δεύτερη ευκαιρία την Τετάρτη και πάλι στο ΣΕΦ.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σε εκπληκτική μέρα τον Μπράιαντ Ντάνστον που έκανε ίσως το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του στον Ολυμπιακό και μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά και τους Ματ Λοτζέσκι, Μπρεντ Πέτγουεϊ και την αθόρυβη, αλλά πολύτιμη βοήθεια του Βαγγέλη Μάντζαρη πήραν τη νίκη που αναπτέρωσαν τις ελπίδες τους για πρόκριση στο Final Four του Μιλάνου.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι με διάθεση να μεταφέρει τις επιθέσεις του μέσα στη ρακέτα με τον Βασίλη Σπανούλη να «σερβίρει» και τον Μπράιαντ Ντάνστον να εκτελεί, την ώρα που η Ρεάλ με σκοτωμένες προσπάθειες από τον Ρούντι Φερνάντεζ και τον Σέρχιο Γιουλ δεν του επέτρεπε να πάρει προβάδισμα. Το πρώτο θετικό νέο στο παιχνίδι ήρθε στο 7’ με το δεύτερο φάουλ του Μίροτιτς σε προσπάθεια του Μπρεντ Πέτγουεϊ για τρεις πόντους, το οποίο, μάλιστα, ο Αμερικανός φόργουορντ εκμεταλλεύτηκε άριστα και έδωσε προβάδισμα πέντε πόντων στους «ερυθρόλευκους».

Με την ώθηση που έδινε το «καυτό» ΣΕΦ, γεμάτο από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που έδιναν ώθηση στους παίκτες της ομάδας, οι Πρωταθλητές Ευρώπης ολοκλήρωσαν ένα εξαιρετικό πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 23-15 έχοντας παράλληλα, καταφέρει να «πειράξουν» αρκετά το μυαλό των Ισπανών που έδειχναν εγκλωβισμένοι στο ρυθμό που επέβαλαν οι γηπεδούχοι.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ίδιο δυνατά και στη δεύτερη περίοδο, καθώς με 3/3 βολές του Σλούκα, γκολ-φάουλ του Κόλινς και ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Ματ Λοτζέσκι ανέβασε τη διαφορά στο +13 (32-19 στο 13’) μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους χιλιάδες φίλους της ομάδας. Η Ρεάλ με τον Ρούντι Φερνάντεζ να παίρνει προσπάθειες πάνω του, αλλά και τον Φελίπε Ρέγες, ο οποίος μάζεψε πολύτιμα επιθετικά ριμπάουντ μου μετουσίωσε σε κερδισμένα φάουλ και βολές μείωσε σταδιακά τη διαφορά (38-31 στο 17’), όμως, ο Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα και με γρήγορους πόντους αποκατέστησε τη διαφορά σε διψήφια νούμερα (42-31 στο 18’).

Το ημίχρονο έληξε με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται 45-38 έχοντας καταφέρει να βελτιώσουν κατά πολύ την εικόνα τους όσον αφορά στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση μετατρέποντας τα επιθετικά ριμπάουντ και τις κερδισμένες βολές σε πόντους που τόσο είχε λείψει στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις.

Το σκηνικό άλλαξε δραματικά στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου με την Ρεάλ να ξεκινά εντυπωσιακά και να καταφέρνει με μεγάλα σουτ να μειώσει στο καλάθι (49-47 στο 23’) φέρνοντας τα πρώτα σύννεφα αγωνίας πάνω από το ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι», ωστόσο, με τον Βασίλη Σπανούλη να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, τον Ματ Λοτζέσκι να κάνει ένα αρκετά ώριμο παιχνίδι και τον Μπράιαντ Ντάνστον να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του μέχρι σήμερα με τη φανέλα του Ολυμπιακού ξαναπήραν μια μικρή διαφορά (59-51 στο 27’) εκμεταλλευόμενοι και τα νεύρα των Ισπανών που οδήγησαν και σε τεχνική ποινή στον Ρούντι Φερνάντεζ.

Η διαφορά έφτασε και πάλι στο +10 για τον Ολυμπιακό (63-53 στο 28’), όμως ο Σέρχιο Γιουλ έκανε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι και με δικό του τρίποντο μείωσε σε 65-58 που ήταν και το τελικό σκορ του τρίτου δεκαλέπτου.

Το φινάλε του αγώνα ήταν δραματικό με την Ρεάλ να είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την πιθανότητα να ολοκληρώσει τη σειρά να πάει χαμένη και να μπαίνει πιο δυνατά στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός δεν είχε το καθαρό μυαλό που χρειαζόταν πηγαίνοντας σε πολλές λάθος επιθέσεις και άστοχα μακρινά σουτ, κυρίως με την Μπρεντ Πέτγουεϊ. Η Ρεάλ μείωσε σε 68-67 και ξαναμπήκε στο παιχνίδι, την ώρα που οι παίκτες των Πρωταθλητών Ευρώπης έδειχναν εγκλωβισμένοι.

Το τελευταίο λεπτό δεν προσφερόταν για καρδιακούς, καθώς ένα λεπτό πριν το τέλος, η Ρεάλ μείωσε σε 73-72, ο Σπανούλης έκανε λάθος και στα 43’’ ο Σέρχι Ροντρίγκεζ έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στους Ισπανούς με 73-74. Με την μπάλα να καίει, ο Γιώργος Πρίντεζης με τρίποντο έδωσε και πάλι προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 76-74 στα 21,6’’ με το ΣΕΦ να «φλέγεται».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε να υποδείξει στους παίκτες του να κάνουν φάουλ για να πάρει ο Ολυμπιακός την τελευταία επίθεση με τον Φελίπε Ρέγες να πετυχαίνει 1/2 για το 76-75 και στη συνέχεια να κάνει φάουλ πάνω στον Μπρεντ Πέτγουεϊ που πήγε με τη σειρά του στις βολές. Ο Αμερικανός αστόχησε και στις δύο βολές και στη συνέχεια έκανε φάουλ στον Σέρχι Ροντρίγκεζ στα 9,9’’. Ο Ισπανός ευστόχησε σε 1/2 ισοφαρίζοντας σε 76-76, με τον προπονητή του Ολυμπιακού να παίρνει τάιμ άουτ για να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση της ομάδας του.

Οι παίκτες της Ρεάλ επέλεξαν να κάνουν γρήγορο φάουλ στον Σλούκα στα 7,4’’ για να πάρουν την τελευταία επίθεση. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού ευστόχησε στις δύο βολές δίνοντας προβάδισμα με 78-76 και ο Πάμπλο Λάσο κάλεσε τάιμ άουτ για να σχεδιάσει αυτός τη δική του τελευταία επίθεση.

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε φάουλ στον Σέρχιο Γιουλ στα 2.7’’ και ο Ισπανός έκανε δώρο την πρώτη βολή με το ΣΕΦ να σηκώνεται όρθιο από τους φρενήρεις πανηγυρισμούς των φιλάθλων τους. Ο ισπανός γκαρντ αστόχησε σκόπιμα στη δεύτερη βολή για να διεκδικήσει κάποιος από τους συμπαίκτες του το επιθετικό ριμπάουντ, όμως, η κατοχή πήγε στον Ολυμπιακό που μέσα σε ξέφρενα πανηγύρια πήρε την πολύτιμη νίκη και οδήγησε την σειρά σε τέταρτο παιχνίδι την Τετάρτη όπου θα διεκδικήσει εκ νέου να επιστρέψει τη σειρά στη Μαδρίτη.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης των Πρωταθλητών Ευρώπης ήταν αναμφίβολα ο Μπράιαντ Ντάνστον, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο «έσπασε» τα κοντέρ πιάνοντας 25 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 21 πόντους, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα εκτινάσσοντας το ranking του στο 32. Από κοντά και ο Βασίλης Σπανούλης που πέτυχε 17 πόντους ορισμένους σε πολύ κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού και 4 ασίστ, ενώ πολύ σημαντική βοήθεια σε άμυνα και επίθεση είχαν και οι Μπρεντ Πέτγουεϊ (11 πόντοι, 4 ριμπάουντ), Ματ Λοτζέσκι (11 πόντοι, 4 ριμπάουντ) και Βαγγέλης Μάντζαρης (5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα).

Από τη Ρεάλ, εκπληκτικό παιχνίδι έκαναν ο Σέρχιο Γιουλ που ολοκλήρωσε με 16 πόντους και ο Σέρχι Ροντρίγκεζ επίσης με 19 πόντους, καθώς και ο συνήθης Ρούντι Φερνάντες που πέτυχε 18 πόντους όλοι τους σκοράροντας μεγάλα τρίποντα, ωστόσο, έχασαν τις πολύτιμες βολές στο τέλος που χάρισαν τη νίκη στον Ολυμπιακό.

Οι «ερυθρόλευκοι» με το ηθικό αναπτερωμένο πλέον θα περιμένουν την Τετάρτη στο κατάμεστο, όπως αναμένεται, ΣΕΦ για να πετύχουν μία ακόμα μεγάλη νίκη και να ισοφαρίσουν τη σειρά σε 2-2 ελπίζοντας να επιστρέψουν στη Μαδρίτη για τον υπέρ πάντων αγώνα που θα σηματοδοτήσει την πρόκριση στο Final Four.

Τα δεκάλεπτα: 23-15, 45-38, 65-58, 78-76

Ολυμπιακός: Πέτγουεϊ 11, Σερμαντίνι, Ντάνστον 21, Σπανούλης 17, Παπαπέτρου 2, Σλούκας 5, Κόλινς 2, Σίμονς 4, Πρίντεζης 5, Μάντζαρης, Κατσίβελης, Λοτζέσκι 11

Ρεάλ Μαδρίτης: Φερνάντεζ 18, Μάρτιν, Ρέγιες 13, Ντίεζ, Μίροτιτς 5, Ροντρίγκεζ 19, Κάρολ, Ντάρντεν 5, Γιουλ 16, Μπουρούσης, Σλότερ, Μεζρί 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.