Ο Ανδαλουσιανός…Θρύλος!

Written by  Μαρ 27, 2014

Με τον Βασίλη Σπανούλη να θυμάται την εμφάνισή του στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα και τον Ματ Λοτζέσκι να προσθέτει μία ακόμα γεμάτη επιθετική βραδιά, ο Ολυμπιακός πέρασε εύκολα από την έδρα της Μάλαγα και με τη νίκη του με 63-80 έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή του στην οκτάδα της διοργάνωσης.

 

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, όπως και στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, εκτέλεσε την Μάλαγα με 20 πόντους και 4/8 τρίποντα, ενώ οργάνωσε με μαεστρία το παιχνίδι των Πρωταθλητών Ευρώπης που σε κανένα σημείο του αγώνα δεν απειλήθηκαν από την κατά τα άλλα πολύ μαχητική Μάλαγα. Με ποσοστό 72% στα δίποντα (21/29) και συνολικά 22 ασίστ ο Ολυμπιακός που έπαιξε σπουδαία άμυνα και κατάφερε να κρατήσει τη Μάλαγα πολύ χαμηλότερα από τον επιθετικό μέσο όρο της, δεν θα μπορούσε να χάσει αυτό το παιχνίδι που τον φέρνει στο 6-6 στον όμιλο και αυξάνει πολύ τις πιθανότητές του για πρόκριση στην οκτάδα.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχθηκαν στον αγώνα χωρίς τους Πρίντεζη και Περπέρογλου, οι οποίοι έμειναν στην Αθήνα λόγω των γνωστών προβλημάτων τραυματισμού που αντιμετωπίζουν, αλλά με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει επιστρέψει και να αλλάζει την ψυχολογία της ομάδας, ενώ, και η Μάλαγα είχε πολλές σημαντικές απουσίες, αφού στερήθηκε των υπηρεσιών του πρώτου της σκόρερ Κάνερ-Μέντλεϊ, Χετσχάιμερ και Βιδάλ.

Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε περιθώρια απωλειών, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν υποχρεωμένος να ρισκάρει και να τα δώσει όλα για τη νίκη με πρώτο στόχο να μην επιτρέψει το μακρινό σουτ των Ισπανών που θα έδινε ρυθμό στους γηπεδούχους και θα έβαζε επιπλέον δυσκολίες στην αναμέτρηση. Ο τεχνικός των Πρωταθλητών Ευρώπης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει στην βασική πεντάδα τους Σερμαντίνι στο «5»και Ντάνστον στο «4» για να ματσάρει με τον νεαρό Σαμπόνις της Μάλαγα, αλλά και τον Ιωάννη Παπαπέτρου, στη θέση του απόντα Στράτου Περπέρογλου, καθώς ο νεαρός φόργουορντ το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται φορμαρισμένος και έχει εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που του έχει δοθεί.

Παίζοντας εκπληκτική άμυνα στο ξεκίνημα του αγώνα και έχοντας πολύ καλά ποσοστά από την περιφέρεια, ο Ολυμπιακός, με αιχμή του δόρατος επιθετικά τον Σερμαντίνι και αμυντικά τον Ντάνστον που έκλεβε με αυτοθυσία πολλές μπάλες και σκέπαζε τα καλάθια προηγήθηκε πολύ γρήγορα με 2-12 και έδειξε από το ξεκίνημα της αναμέτρησης πως ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης του ποια ομάδα θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την πρόκριση στην οκτάδα. Με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει ήδη 10 πόντους και τον Ολυμπιακό να μετρά 9 ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο, η διαφορά ανέβηκε στο +15 (5-20) για να κλείσει η πρώτη περίοδος με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με 18-28 και να έχουν κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα στην αναμέτρηση.

Με το παιχνίδι να έχει αποκτήσει έναν δαιμονιώδη ρυθμό και τις δύο ομάδες να επιχειρούν να πάρουν τα ηνία του παιχνιδιού, η Μάλαγα ανέβασε τα ποσοστά της στην περιφέρεια, καταφέρνοντας να μειώσει τη διαφορά στους πέντε πόντους (29-34 στο 16’’), ο Ολυμπιακός κατάφερε με τρίποντο του Σλούκα να ανεβάσει και πάλι τη διαφορά στο +9 (30-39 στο 17’) για να κλείσει το ημίχρονο με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με 34-41.

Οι δύο ομάδες προσέφεραν και στο τρίτο δεκάλεπτο πλούσιο θέαμα, καθώς ο ρυθμός του αγώνα παρέμενε σε ταχείς ρυθμούς με τους παίκτες της Μάλαγα να επιχειρούν να μειώσουν τη διαφορά, όμως, ο Ολυμπιακός παίζοντας μυαλωμένα και με υπομονή όχι μόνο κατάφερνε να διατηρεί τη διαφορά, αλλά σταδιακά να την αυξάνει με τους Λοτζέσκι και Σπανούλη να είναι οι κύριοι εκφραστές των επιθέσεων, αλλά και τον Μπρεντ Πέτγουεϊ να δίνει σημαντικές βοήθειες.

Η διαφορά ανέβηκε και πάλι στη μέγιστη τιμή της (43-58 στο 26’) με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν και πάλι τον πλήρη έλεγχο του ρυθμού. Η άμυνα ζώνης που εφάρμοσε ο Πλάθα μπλοκάρισε προς στιγμήν τους παίκτες του Πρωταθλητή Ευρώπης, ωστόσο, η Μάλαγα δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις τελευταίες άστοχες επιλογές των παικτών του Ολυμπιακού που με τρίποντο – «μαχαιριά» του Σπανούλη στην εκπνοή του δεκαλέπτου μπήκαν στην τελευταία στροφή του αγώνα προηγούμενοι με 50-63.

Με την υπέρ του διαφορά και τον «αέρα» της εμπειρίας ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε να κρατήσει τη διαφορά ως το τέλος, εκμεταλλευόμενος και τα πολλά νεύρα των γηπεδούχων που οδήγησε και σε τεχνική ποινή στον Τούλσον για έντονες διαμαρτυρίες. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε την ευκαιρία να ξεκουράσει σχεδόν σε ολόκληρη την τελευταία περίοδο τον Βασίλη Σπανούλη, προφυλάσσοντας τον για τις τελευταίες πολύ κρίσιμες αναμετρήσεις στο Top 16.

Το τελικό 63-80 ήρθε ως επιστέγασμα μιας μεγάλης εμφάνισης και μιας επιβλητικής νίκης για τον Ολυμπιακό που τον οδηγεί στο 6-6 στον όμιλο και με πολλές πια ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση. Αντίθετα, η Μάλαγα υποχώρησε στο 5-7 και πάει πια με «ψαλιδισμένες» ελπίδες την ερχόμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό για να διεκδικήσει το καλύτερο που της αναλογεί.

Κορυφαίοι για τους «ερυθρόλευκους» ήταν αναμφισβήτητα ο αρχηγός, Βασίλης Σπανούλης που με 20 πόντους και 4 ασίστ οδήγησε για ένα ακόμα μεγάλο ευρωπαϊκό βράδυ τους συμπαίκτες του στη νίκη, ενώ και ο Ματ Λοτζέσκι με 17 πόντους θύμισε πολύ τον καλό του εαυτό της αρχής της χρονιάς, όταν και αποτελούσε σημείο αναφοράς στην επίθεση του Ολυμπιακού. Άξια αναφοράς, ωστόσο, είναι και η εμφάνιση του Βαγγέλη Μάντζαρη, ο οποίος με 2 πόντους, 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ, απέδειξε πόσο πολύτιμος παίκτης είναι για την παρουσία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη.

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης κρατούν πλέον την τύχη στα χέρια τους, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα αντιμετωπίσουν στην Κωνσταντινούπολη την απογοητευτική Αναντολού Εφές, που συνετρίβη από την Λαμποράλ Κούτσα με 79-105, έχοντας εκτός απροόπτου και τον Γιώργο Πρίντεζη στην σύνθεσή τους, μία αγωνιστική πριν υποδεχθούν τον Παναθηναϊκό για την τελευταία αγωνιστική του Top 16.

Μάλαγα: 15/34 δίποντα, 6/22 τρίποντα, 15/18 βολές, 17-14 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 13 λάθη

Ολυμπιακός: 21/29 δίποντα, 9/24 τρίποντα, 11/15 βολές, 21-8 ριμπάουντ, 22 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 10 λάθη

Μάλαγα: Τοντόροβιτς, Σαμπόνις 2, Ουρτασούν 13, Κάλογουεϊ 2, Σουάρεζ 8, Γκρέϊντζερ 6, Βάσκεζ 6, Γκουιράνε, Τούλσον 4, Κουζμίνσκας 2, Ντράγκιτς 10, Στίματς 10

Ολυμπιακός: Πέτγουεϊ 9, Σερμαντίνι 6, Ντάνστον 7, Σπανούλης 20, Παπαπέτρου 8, Σλούκας 6, Κόλλινς, Σίμονς 2, Μάντζαρης 2, Καββαδάς 2, Κατσίβελης, Λοτζέσκι 18

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.