Τώρα χρειάζεται η καρδιά του Πρωταθλητή

Written by  Μαρ 15, 2014

Ο Ολυμπιακός των χιλίων προβλημάτων και των πολλών απουσιών πάλεψε, αλλά δεν άντεξε στην πίεση της Μπαρτσελόνα και με την ήττα του με 70-58 έχασε και άλλο έδαφος στην προσπάθειά του για πρόκριση στην οκτάδα της Ευρωλίγκα μπαίνοντας πλέον σε μια σειρά τεσσάρων «do or die» παιχνιδιών.

 

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης, που για 27’ έπαιξαν πολύ καλή άμυνα και ήταν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικοί, στερήθηκαν για ένα ακόμα παιχνίδι των υπηρεσιών του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και του Γιώργου Πρίντεζη, είχαν τον σταθερά καλό παίκτη τους Στράτο Περπέρογλου εκτός κλίματος αγώνα – 0 πόντοι με 0/8 σουτ – και παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε ο τραυματισμός και η απουσία για 4’ του κορυφαίου τους παίκτη στην αναμέτρηση, Μπράιαντ Ντάνστον, για να υποκύψουν στην εμφανή ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα.

Πριν την έναρξη του αγώνα ο Θοδωρής Παπαλουκάς βράβευσε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο για τις 253 συμμετοχές που συμπλήρωσε στην Ευρωλίγκα, τον ξεπέρασε στη λίστα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση.

Απόντων των Σπανούλη και Πρίντεζη, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έπρεπε να ρισκάρει και να μπερδέψει τον Τσάβι Πασκουάλ, αν ήθελε να έχει κάποια τύχη στο παιχνίδι. Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε με τους Ντάνστον και Σερμαντίνι στην αρχική πεντάδα, προκειμένου να μπορεί να ματσάρει τους ψηλούς των Καταλανών. Με τον Αμερικανό κυρίως να οδηγεί τον Ολυμπιακό στο σκοράρισμα, αλλά και να μοιράζει εντυπωσιακές τάπες στην άμυνα, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να μείνουν κοντά στο σκορ ως το 8’ όταν με το γκολ φάουλ του Χουέρτας που έκανε όλη τη ζημιά σε αυτό το διάστημα και την τρίποντη «βόμβα» του Πούλεν, έχτισε μια μικρή διαφορά που στο τέλος του δεκαλέπτου έφτασε το 18-13 υπέρ της Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει τρόπο να αντιδράσει, όμως, η έλλειψη στις επιλογές στον πάγκο σε συνδυασμό με την κακή βραδιά στην οποία βρίσκονταν παίκτες που έπρεπε να τραβήξουν την ομάδα στα δύσκολα, όπως ο Περπέρογλου και ο Λοτζέσκι, δεν είχε καθαρό μυαλό στις περισσότερες επιλογές του ιδιαίτερα στην επίθεση. Αντίθετα, παρά την εν γένει καλή άμυνα των «ερυθρολεύκων» η Μπαρτσελόνα έβρισκε τρόπο να φτάσει στο καλάθι και με εύστοχα σουτ τριών πόντων κατάφερε να πάρει μια διαφορά που τρία λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου έφτασε το +9 (30-21 στο 17’).

Ο Μπράιαντ Ντάνστον, ωστόσο, ήταν σε πολύ καλή βραδιά και με συνεχόμενους πόντους με θεαματικά καρφώματα, βοήθησε τον Ολυμπιακό να μειώσει και οι δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια με τους Πρωταθλητές Ευρώπης να παραμένουν μέσα στο παιχνίδι και το σκορ στο 33-27. Ο Αμερικανός σέντερ του Ολυμπιακού, ο οποίος αγωνίστηκε στο περισσότερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου στη θέση «4», ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο με 12 πόντους, 3 ριμπάουντ και δύο εκπληκτικές τάπες, ήταν, όμως, ο μόνος από την ομάδα του που πάλευε με πάθος.

Ο Ολυμπιακός ευτύχησε στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου να δει τον Ματ Λοτζέσκι να αφυπνίζεται και να πετυχαίνει συνεχόμενους πόντους, με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να περάσουν και πάλι μπροστά έπειτα από πολλή ώρα (35-37 στο 24’). Η φάση, ωστόσο, που εν πολλοίς έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων ήρθε στο 24’ όταν σε μια άμυνα, ο Τόμιτς έριξε άθελά του αγκωνιά στον Μπράιαντ Ντάνστον με αποτέλεσμα, ο με διαφορά καλύτερος παίκτης των Πρωταθλητών Ευρώπης να καθίσει στον πάγκο για 4 αγωνιστικά λεπτά.

Στο διάστημα αυτό και, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Μπρεντ Πέτγουεϊ να καλύψει επιθετικά το κενό του συμπατριώτη του, μειώνοντας σε 44-42 στο 27’, ήρθε η καθίζηση, με αποτέλεσμα, η Μπαρτσελόνα να προηγηθεί στο τέλος του δεκαλέπτου με τρίποντο του Τζέικομπ Πούλεν με 55-44.

Ο Ολυμπιακός είχε χάσει πια την αυτοσυγκέντρωσή του και δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ρυθμό των Ισπανών που έπαιζαν πια με μεγάλη αυτοπεποίθηση και έτσι, το τελικό σκορ 70-58 ήρθε να επισφραγίσει ένα παιχνίδι με πολλές ατυχίες για τους «ερυθρόλευκους».

Η εξαιρετική εμφάνιση του Μπράιαντ Ντάνστον με 18 πόντους και του Μπρεντ Πέτγουεϊ με 17 πόντους πήγε χαμένη, αφού με τις απουσίες των Σπανούλη και Πρίντεζη και την πολύ κακή εμφάνιση του Περπέρογλου,  που ολοκλήρωσε τον αγώνα άποντος και με 0/8 σουτ, ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να έχει τύχη.

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης πλέον παίζουν τα ρέστα τους στα τέσσερα παιχνίδια που ακολουθούν με Λαμποράλ, Μάλαγα, Αναντολού Εφές και Παναθηναϊκό, αφού αν πάρουν ισάριθμες νίκες μπορούν να περάσουν ακόμα και ως τρίτοι, με τον ανάλογο συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, θα πρέπει αφενός να επιστρέψουν οι μεγάλες μονάδες του οι απουσίες των οποίων κόστισαν πάρα πολύ, αλλά και να ξαναβγεί η ψυχή του Πρωταθλητή Ευρώπης που ειδικά στο Top 16 έχει εξαφανιστεί.

Τα δεκάλεπτα: 18-13, 33-27, 55-44, 70-58

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.