Ήττα στην Πόλη και…τώρα τρέμει

Written by  Φεβ 28, 2014

Με τον Βασίλη Σπανούλη καθηλωμένο στον πάγκο λόγω τραυματισμού, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ που με την δύναμη της έδρας της και την σε πολλά σημεία κραυγαλέα ώθηση από τη διαιτησία όχι μόνο μπήκε δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης, αλλά, ταυτόχρονα, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των Πρωταθλητών Ευρώπης στη διοργάνωση.

 

Σε μια «καυτή» όπως αναμενόταν Ülker Sports Arena, ο Ολυμπιακός γνώριζε πως είχε πολύ δύσκολη αποστολή απέναντι σε μία ομάδα που καιγόταν για τη νίκη, προκειμένου να μπει κι εκείνη για τα καλά στο κυνήγι της κατάληψης της δεύτερης θέσης.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, όταν έγινε γνωστό ότι ο Βασίλης Σπανούλης δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα του τραυματισμού του και πως δεν θα ήταν σε θέση να αγωνιστεί. Με έντεκα παίκτες στον πάγκο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε να λύσει πολλούς επιπλέον γρίφους προκειμένου να οδηγήσει την ομάδα του στην νίκη.

Απόντος του αρχηγού τους οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν φοβισμένοι στο παιχνίδι επιτρέποντας στη Φενέρ να επιβάλει από νωρίς τον ρυθμό της και να μπει από το ξεκίνημα στον ρόλο του οδηγού. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης πέτυχαν το πρώτο τους καλάθι μόλις στο 4’ κι ενώ η τουρκική ομάδα είχε καταφέρει να πάρει ήδη προβάδισμα με 9-0 με τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς να έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά.

Η είσοδος του Κώστα Σλούκα στη θέση του τρακαρισμένου Δημητρη Κατσίβελη έφερε ηρεμία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και με τον διεθνή γκαρντ να παίρνει το ρόλο του ηγέτη, οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να μαζεύουν σταδιακά τη διαφορά και να ισοφαρίσουν σε 11-11 με τρίποντο του Στράτου Περπέρογλου. Με τον έμπειρο διεθνή φόργουορντ να ξεκινά δυνατά και να κερδίζει πολλές μάχες στο ποστάρισμα, ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 15-16 στο 8’, όμως, η Φενέρ που χτυπούσε διαρκώς μέσα από τη ρακέτα ξαναπήρε το προβάδισμα, με τις δύο ομάδες να ολοκληρώνουν το πρώτο δεκάλεπτο με τον Ολυμπιακό να προηγείται με καλάθι του Σλούκα στην εκπνοή με 21-22.

Ο πλέι μέικερ του Ολυμπιακού ήξερε πως πρέπει να παίξει και για τον απόντα Σπανούλη και τα κατάφερε εξαιρετικά στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου πετυχαίνοντας 5 συνεχόμενους πόντους, μοιράζοντας ασίστ στους συμπαίκτες του και κάνοντας ακόμα και ένα θεαματικό κόψιμο στον ΜακΚάλεμπ, όμως, η Φενέρ έβρισκε πιο εύκολα το δρόμο προς το καλάθι, διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα.

Με τον Τζαμάριο Μουν να κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα, αλλά να δείχνει πως χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί, η Φενέρ βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το κενό διάστημα που δημιουργήθηκε τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση για τον Ολυμπιακό και με μπροστάρη τον πρώην «ερυθρόλευκο» Λίνας Κλέιζα πήρε ξανά προβάδισμα με 7 πόντους.

Με τον Στράτο Περπέρογλου, όμως, να είναι ασταμάτητος επιθετικά και με όπλο το μακρινό σουτ, ο Ολυμπιακός μείωσε και πάλι στο καλάθι για να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με την Φενέρ να προηγείται με 41-38.

Οι Τούρκοι μπήκαν πολύ πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και με τον ΜακΚάλεμπ να κάνει ο,τι θέλει την άμυνα του Ολυμπιακού και τον Κλέιζα να σκοτώνει την πρώην ομάδα του από τα 6,75 μ. η Φενέρ πήρε και πάλι ένα προβάδισμα 9 πόντων (49-40) και μαζί μεγάλο ψυχολογικό αβαντάζ. Με τον Γιώργο Πρίντεζη να δίνει ενέργεια και σκοράρισμα οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν στους 4 πόντους, όμως, ένα πολύ σημαντικό λάθος των διαιτητών που έδωσαν ανύπαρκτες βολές και τεχνική ποινή στον Γιώργο Μπαρτζώκα με αποτέλεσμα ο Κλέιζα να σκοράρει πέντε πόντους σε μία φάση, η Φενέρ πήρε για πρώτη φορά διψήφια διαφορά (57-47) και πλέον η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ της.

Η τρίτη περίοδος έληξε με την Φενέρ να προηγείται με 59-51 και τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει πολλά προβλήματα να λύσει βλέποντας την ομάδα του να αγωνίζεται χωρίς καθαρό μυαλό και να έχει χάσει την αγωνιστικότητά της.

Η Φενέρ κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα ως τα μισά της τέταρτης περιόδου εκμεταλλευόμενη τη λάθος επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα να κρατήσει μέσα στο παιχνίδι τον Μαρντί Κόλινς ο οποίος έδειχνε να μην μπορεί να βοηθήσει καθόλου την ομάδα του.

Με τον κίνδυνο να χαθεί όχι μόνο η νίκη, αλλά και η διαφορά του πρώτου αγώνα, ο προπονητής του Ολυμπιακού έπαιξε το τελευταίο του χαρτί ρίχνοντας στο παιχνίδι τους καλύτερους μέχρι εκείνο το σημείο παίκτες του Σλούκα και Περπέρογλου προκειμένου να κάνουν την τελική προσπάθεια αντεπίθεσης, κάτι που, όπως αποδείχθηκε, έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Με τον Βαγγέλη Μάντζαρη να παίρνει τη σκυτάλη στο σκοράρισμα πετυχαίνοντας 7 συνεχόμενους πόντους και κάνοντας εξαιρετική άμυνα στα τελευταία λεπτά, ο Ολυμπιακός μείωσε σταδιακά τη διαφορά και την έφερε με καλάθι του Σλούκα στον αιφνιδιασμό στο 74-72 στα 35’’ πριν τη λήξη.

Η αδράνεια της άμυνάς του, ωστόσο, έδωσε την ευκαιρία στον ΜακΚάλεμπ να πετύχει δύο εύκολους πόντους για το 76-72 στα 20’’. Ο Σλούκας κέρδισε βολές στα 14’’ και με 2/2 έκανε το 76-74. Μετά το τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς, οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν γρήγορο φάουλ στον Κλέιζα με 13’’ να απομένουν. Ο Λιθουανός ευστόχησε και στις δύο βολές, ο Σλούκας δεν βρήκε στόχο στο τρίποντο που επεχείρησε και η Φενέρ πήρε τη νίκη με 78-74, βάζοντας ακόμα μεγαλύτερη φωτιά στον όμιλο.

Ο Ολυμπιακός που χωρίς τον αρχηγό του δεν τα κατάφερε να επικρατήσει σε μία πολύ δύσκολη έδρα μπαίνει πλέον σε περιπέτειες όχι μόνο για την δεύτερη θέση, αλλά ακόμα και για την πρόκριση, αφού με ρεκόρ 4-4 στο Top 16 πλέον τέσσερις ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Φενέρ, Μάλαγα) διεκδικούν με τις ίδιες πιθανότητες την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση.

Ο Στράτος Περπέρογλου και ο Κώστας Σλούκας με 17 πόντους έκαστος έπαιξαν και για τον αρχηγός τους, όμως, δεν τα κατάφεραν να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στη νίκη που θα του έδινε ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα για τον μεγάλο του στόχο.

Από την πλευρά της, η Φενέρ με τους Κλέιζα και ΜακΚάλεμπ να σκοράρουν 20 και 21 πόντους αντίστοιχα ξεπέρασε το κακό της ξεκίνημα στο Top 16 και πλέον είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές της πρόκρισης μαζί με τις δύο ελληνικές ομάδες.   

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 41-38, 59-51, 78-74

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ: ΜακΚάλεμπ 20, Τζάκσον, Ονάν 2, Μπιέλιτσα 8, Μαχμούτογλου 3, Κλέιζα 21, Τουρκιλμάζ, Σέκουλιτς 2, Σαβάς, Ζόριτς 9, Μπογκντάνοβιτς 9, Πρέλτζιτς 4

Ολυμπιακός: Πέτγουεϊ, Ντάνστον 9, Περπέρογλου 17, Σλούκας 17, Κόλλινς, Σίμονς 4, Πρίντεζης 10, Μάντζαρης 10, Κατσίβελης, Λοτζέσκι 7, Μουν

Συνολική στατιστική

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ: 22/41 δίποντα, 4/13 τρίποντα, 22/27 βολές, 28-8 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 11 λάθη

Ολυμπιακός: 21/42 δίποντα, 7/19 τρίποντα, 11/18 βολές, 22-8 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 6 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 8 λάθη

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.